Liene Zemīte

Virtuves rīki, bez kuriem nav iespējams iztikt, cepot kūkas

Padomi • 22. Marts, 2018
Ar ko papildināt savu virtuvi.

1. Mīklas gatavošanas procesam - dažādi mērtrauki un bļodas.
Cepot kūkas un gatavojot desertus, vispirms ir nepieciešami ērti trauki – bļodas, šķīvji, karotes maisīšanai. Man patīk, ka tie ir dažāda izmēra un pietiekamā daudzumā.

2. Cepampannas dažādos izmēros un formās
Manās mājās ir daudzas un atšķirīgas kūku formas dažādiem gadījumiem. Parasti izmantoju metāla riņķi. Vispirms uz pannas uzklāju cepamo papīru, uzlieku formu un tad leju formā sagatavoto mīklu – biskvītu, bezē, smilšu vai tamlīdzīgas konsistences mīklas, kuras nav šķidras. Ja mīkla ir šķidra, tad zem cepamā papīra lieku foliju un papīra malas uzloku, tās piestiprinot kūkas formai, jo tādējādi šķidrās mīklas neiztecēs pa malām. Tā rīkojos arī tad, ja nepieciešams gatavot kūkas, kuru sastāvā ir želatīns, un sākotnēji krēms ir šķidrs. Tad formā vispirms ieklāju biskvītu, pēc tam leju krēmu un lieku kūku ledusskapī, lai krēms sarecē.

3. Silikona pannas
Visērtākā kūku forma ir regulējamā, ar kuru var mainīt kūkas diametru. Kopš bērnības man ierasta forma ir metāla pamatne, kuru ievieto aiztaisāmā metāla riņķī. Šī forma arī ir ļoti ērta, vienīgais mīnuss ir tas, ka tai nevar regulēt diametru. Kūkām ērti izmantot dažādas silikona formas. Tās mēdz būt gan četrkantainas, gan apaļas, gan daudz un dažādās citās formās. Lietojot silikona formas, jāatceras, ka nevajadzētu izmantot nazi, jo, mēģinot kūku no formas izgriezt, jūs, visticamāk, formu sabojāsiet. Man ļoti patīk izmantot silikona formas, gatavojot tartes, gan saldās, gan sāļās. Ir silikona formas, kuras nav paredzētas cepšanai, tāpēc pirms lietošanas vajadzētu pārbaudīt, vai uz tās ir norāde par termisko apstrādi.

4. Atbilstošā virtuves tehnika - laba cepeškrāsns, putotājs
Protams, būtiskas ir kūku cepšanai nepieciešamās iekārtas. Svarīga ir laba krāsns, kurā var regulēt režīmus un temperatūru. Lieta, bez kā es nevaru vairs iztikt, ir stacionārs putotājs, mīklas mīcītājs. Gatavojot biskvītu vai krēmus, ielieku sastāvdaļas putotājā, uzlieku putot un, kamēr biskvīts tiek maisīts, varu darīt ko citu, tādējādi ietaupot laiku.

5. Dekorēšanai - konditorejas uzgaļi, vienreizlietojamie konditorejas maisiņi
Kūku dekorēšanai, kā arī cepumu cepšanai vienmēr noder speciālie uzgaļi un konditorejas maisiņi. Ja mājās sanāk cept daudz kūku, iesaku nopirkt vienreizlietojamo maisiņu rulli, tas ir dikti ērts, pēc maisiņa izmantošanas to vienkārši izmet miskastē. Bet, ja kūkas tik bieži netiek ceptas, tad var nopirkt daudzreiz lietojamos maisiņus, kurus pēc lietošanas kārtīgi izmazgā, izžāvē un atkal var lietot. No uzgaļiem man vismīļākais ir rozītes formas uzgalis, bet noteikti krājumos vajag turēt gan zvaigznīti, gan aplīša formu, noteikti noderēs. Savukārt rakstīšanai noder uzgalis ar ļoti smalku galiņu.

6. Pasniegšana - glīti un dažādi sķīvji, atbilstoši notikumam, kā arī lāpstiņa
Kūkas pasniegšanā ļoti svarīgs ir paliktnis vai šķīvis. Lai kūka izskatītos vizuāli lielāka, es ieteiktu izmantot paliktni uz kājas. Savukārt, lai lielāku akcentu piešķirtu tieši kūkai, paliktnim vajadzētu būt vienkāršam, bez cakām un rakstiem. Lai kūka līdz ēdājam nonāktu pavisam eleganti, noteikti vajag padomāt par kūkas lāpstiņu, kas gan varētu būtu grezna un skaista.


Populārākie raksti