Liene Zemīte

Zefīrs – Latvijas lepnums

Padomi • 23. Marts, 2018
Deserts tik viegls un gaisīgs kā vējš.

Tik maigs, viegls, salds un gaisīgs – tāds ir mūsu zefīrs! Jā, tik tiešām, šis īpašais kārums ir radīts tepat Latvijā. Zefīra recepte un tā pagatavošanas tehnoloģijas radītas Latvijā 1970. gados. Vēl arvien tādu zefīru, kādu pazīstam mēs, citur pasaulē atrast būs teju neiespējami. Cittautiešiem vārds „zefīrs” nepavisam neasociējas ar kādu gardu našķi saldummīļiem, taču atbilžu varianti dzirdēti visdažādākie – ka zefīrs ir dārgakmens, okeāna zivs, sērfošanas veids vai pat naktsklubs.

Kā zefīrs tiek gatavots?
Zefīra galvenā sastāvdaļa ir ābolu biezenis, kas veido vairāk nekā 30% visa zefīra sastāva. Tam tiek pievienots cukurs, cukura sīrups, olu baltums, tad masa tiek kārtīgi uzputota. Zefīra masa, pateicoties ābolu pektīnam, sāk ļoti ātri saželēt, tāpēc svarīgi ir ātri izveidot vēlamo zefīra formu, kuru vēlāk žāvē vienmērīgā temperatūrā. Gatavās zefīru pusītes pārkaisa ar pūdercukuru vai sasmalcinātām vafelēm, saliek kopā, un zefīrs gatavs!

Vai zefīrs ir veselīgs?
Lieliskas ziņas visiem saldummīļiem! Latvijas Diētas ārstu asociācija ir atzinusi, ka zefīrs pieskaitāms pie atļautajiem gardumiem un retu reizi ar to var panašķēties arī cilvēki ar liekā svara problēmām. Šo īpašo godu zefīrs izpelnījies tāpēc, ka tā sastāvā ir pektīns – viela, kas izvada no organisma toksīnus, pazemina holesterīna līmeni asinīs, kā ar uzlabo gremošanu un vielmaiņu. Zefīrs nesatur taukus, un, salīdzinot ar citiem saldumiem, tam arī nav pārāk daudz kaloriju – 100 gramos zefīra ir aptuveni 330 kalorijas. Tātad tas ir ideāls našķis, kura baudīšanu netraucēs lieki sirdsapziņas pārmetumi. Protams, nevajadzētu aizrauties un aizstāt ēdienreizi tikai ar zefīriem!

Zefīru var baudīt vienu pašu, sagriezt gabaliņos un dekorēt kūkas, pievienot dažādiem krēmiem, augļu salātiem, saldējuma desertiem vai karstam kakao. Un zefīru pavisam noteikti var vest kā ciemkukuli, apciemojot draugus citās zemēs, jo gandrīz droši, ka šādu saldumu viņi vēl nebūs nobaudījuši!


Populārākie raksti

Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.