Normunds Baranovskis

Kā nākamajā dienā izmantot neapēstos Ziemassvētku ēdienus?

Svētki • 22. Decembris, 2020
Pat ja tiek ņemts vērā ieteikums gatavot mazāk, bieži vien kāds svētku ēdiens paliek pāri un rodas jautājums – kā to garšīgi apēst? Turklāt, kā saka Rimi Bērniem garšas eksperts Normunds Baranovskis, vairāki ēdieni nākamajā dienā garšo pat labāk, piemēram, kūkas, zupas un rasols.

Maize
Ja pēc svētkiem palikusi apkaltusi maize, atdzīvini to, ietinot samitrinātā cepamajā papīrā un liekot cepeškrāsnī 180 grādos uz vismaz 5 minūtēm. Maize uzsūks mitrumu un kļūs mīksta, bet, tā kā cepamais papīrs ir karstuma caurlaidīgs, tā kļūs arī nedaudz kraukšķīga. Citiem vārdiem – būs perfekta ēšanai!

Zirņi
No vārītajiem pelēkajiem zirņiem vari pagatavot zirņu pikas jeb bumbas. Tās veido, pelēkos zirņus samaļot un pievienojot dažādas garšvielas – receptei ir dažnedažādas variācijas!
Pelēkie zirņi ir arī labs pamats veģetārām kotletēm, un tas būs lielisks ēdiens nākamajā dienā. Pagatavojiet veģetāro pelēko zirņu burgeru!

Ēdiena sildīšana
Ja ēdienu nākamajā dienā ir iespēja uzsildīt, tas ir lieliski – ietaupīsi laiku uz jauna ēdiena gatavošanu. Ja grasies sildīt dārzeņus, pelēkos zirņus, cepeti vai zivi, iesaku traukā pievienot ūdeni vai buljonu. Apklāj trauku ar vāku vai foliju un sildi uz plīts vai cepeškrāsnī. Ūdens ir nepieciešams, lai ēdiens atkal būtu sulīgs. Kad ēdiens ir sasilis, vāku vari noņemt un iztvaicēt atlikušo mitrumu. Lai iegūtu atkal kraukšķīgu un karamelizētu garoziņu, pievieno nedaudz sviesta, apkaisi ar šķipsniņu cukura. Ēdiens būs tikpat labs, kā tikko gatavots.

Cepetis
Cepeti vari sagriezt gabaliņos un pievienot citiem ēdieniem, piemēram, gaļas salātiem, zupām, omletei.
Pagatavo bagātīgu sendviču, liekot klāt svaigus dārzeņus, salātlapas, sieru, sīpolus, vārītu olu un kādu mērci.

Gaļas un siera plates
Gaļas plate (arī cepešu pārpalikumi) ar marinējumiem pēc svētkiem var pārvērsties par stiprinošu zupu, piemēram, soļanku vai rasoļņiku.
Siera pārpalikumus ideāli var izlietot uz brokastu maizītēm, picas vai sacepumos. Tāpat siera mērce ar makaroniem ir laba ideja.

Dārzeņi
Vakardien ceptie dārzeņi ideāli papildinās brokastu omleti. Sagriez dārzeņus mazākos gabalos, apcep sviestā un aplej ar olu masu. Cep omleti.

Bulgurs, kuskuss un citi graudaugi
Ja pāri palikuši rīsi, bulgurs, kuskuss vai citi graudaugi, gatavo brokastu putru! Pievieno pienu un vāri, līdz putra kļūst krēmīga. Pasniedz ar ievārījumu vai citām iecienītām garšām. Tiesa, graudaugu putra sanāks vienīgi gadījumā, ja gatavota tikai ar sāli.
Ja pāri palikušie graudaugi ir gatavoti ar dažādām garšvielām, taisi wok tipa ēdienu. Pannā sakarsē taukvielas, pievieno gaļu vai zivis, vai dažādas jūras veltes, apcep. Pievieno smalki grieztus dārzeņus, apcep un tad pievieno graudaugus. Pielej mērci, un ēdiens gatavs! Mērces var būt dažādas un pavisam vienkāršas, piemēram, kečups ar medu, sojas mērci un citrona sulu. Lielai daļai šādi produkti ir mājās.

Ja tomēr ēdiens palicis pāri vairāk, lai to spētu apēst nākamajā dienā, apsver domu par ēdiena saldēšanu – tas ir prātīgs un lielisks veids, kā rūpēties, lai neveidojas pārtikas atkritumi.

Priecīgus un gardus svētkus, veselību, mieru un... nepārēšanos!


Populārākie raksti