Skābpiena produkti

Veselīgs dzīvesveids • 25. Marts, 2019
Biezpiens ir jāēd, lai būtu stipri kauli un zobi un laba atmiņa – to zinām jau no mazotnes.

Par to atgādina arī Pasaules Veselības organizācija, kas rekomendē iekļaut piena un skābpiena produktus ikdienas uzturā. Bet ko labu tad īsti dara skābpiena produkti, nonākot cilvēka organismā?

Piens un piena produkti satur vērtīgas uzturvielas, īpaši olbaltumvielas un kalciju, kurš nodrošina veselīgu kaulu un zobu attīstību, stiprina kaulus un palīdz izvairīties no samazināta kaulu blīvuma. Labs kalcija avots ir siers, bet tas var saturēt arī daudz tauku un sāls, tāpēc ieteicams izvēlēties mazāk sāļus un liesākus sierus, kuros tauku saturs nepārsniedz 20%.

Skābpiena produkti satur pienskābes baktērijas Lactobacillus acidofilus un Bifidobacterias, kam piemīt probiotiskas spējas un kas palīdz sintezēt K2 vitamīnu.

Savukārt K2 vitamīns pasargā organismu no sirds un asinsvadu slimībām. Tiesa, ar skābpiena produktiem var gadīties uzņemt pārāk daudz piesātināto taukskābju, tāpēc labāk dot priekšroku produktiem ar pazeminātu tauku saturu – vājpiena biezpienam, sieram, kurā tauku saturs nav augstāks par 20%, kefīram, paniņām.

Dažiem cilvēkiem piena produktu lietošana var izraisīt nepatīkamus gremošanas sistēmas traucējumus – uzpūšanos jeb meteorismu, vēdera sāpes un caureju. Lai no tā izvairītos, piena vietā labāk izvēlēties skābpiena produktus, jo tajos ir mazāk laktozes jeb piena cukura. Piemēram, paniņās, kas ir sviesta ražošanas blakusprodukts, būs augstāka laktozes koncentrācija nekā kefīrā. Savukārt viszemākā laktozes koncentrācija būs cietajos sieros, jo tur fermentācijas process noritējis līdz galam, pilnībā pārstrādājot laktozi.

Katrai valstij ir izstrādātas savas rekomendācijas: Latvijas Republikas Veselības ministrija iesaka ik dienas lietot uzturā 2–3 glāzes jeb 500–750 mililitru piena vai skābpiena dzērienu. Starp citu, skābpiena produkti var būt lieliska alternatīva krējumam, kas satur daudz piesātināto taukskābju, bet ļoti maz olbaltumvielu un minerālvielu: gatavojot salātus, krējumu var aizstāt ar kefīru, paniņām, rjaženku, jogurtu bez cukura vai citu piena produktu ar zemāku tauku saturu.

Lai jums būtu vieglāk orientēties veikala produktu piedāvājumā, meklējiet Rimi veikalos zaļo atzīmi Rimi Labākai dzīvei! Ja skābpiena produktam ir piešķirts šis marķējums, tas nozīmē, ka produkts ir izturējis stingru kvalitātes kontroli, tajā nav mākslīgo E vielu, ir zems tauku saturs un nav papildus pievienots cukurs!

Rimi Labākai dzīvei atzīme piena produktiem tiek piešķirta, ja:

  • Tauki piena sastāvā ir ne vairāk kā 0.7 g / 100 g;
  • Fermentēti piena produkti, kas nav paredzēti dzeršanai, bez pievienotiem aromatizētājiem (piemēram, jogurts bez piedevām, biezpiens, skābs krējums);
  • Tauku saturs nedrīkst būt augstāks par 1,5 g uz 100 g produkta;
  • Sieram tauki sastāvā nepārsniedz 17 g / 100 g.

Populārākie raksti

Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.