Uztura šķīvis jeb kā pareizi līdzsvarot produktu daudzveidību

Veselīgs dzīvesveids • 25. Marts, 2019
Sabalansēts un daudzveidīgs uzturs ir viens no mūsdienīga, veselīga dzīvesveida pamatiem, kuru daudzi no mums cenšas ieviest ikdienā. 

Tomēr cilvēkam bez specifiskām zināšanām par uzturu nav viegli orientēties bagātīgajā informācijas plūsmā, kā, ko un kad būtu pareizi ēst, jo līdzās vērtīgiem padomiem apkārt klejo arī daudzi mīti.

Kā tad zināt, vai jūsu ikdienas maltīte ir veselīga? Manuprāt, galvenais ir dažādība un mēra sajūta. Diendienā pētot ēšanas paradumus, jāsecina, ka lielākoties cilvēki kļūdās tikai vienā aspektā – ēdiena daudzumā. Mums patīk paēst, it īpaši – garšīgi paēst, tāpēc daudziem ir grūti saprast, cik daudz un ko ēst, lai nekaitētu savai veselībai.

Agrāk, runājot par veselīgu uzturu, bieži atsaucāmies uz uztura piramīdu, taču tā īsti nepasaka priekšā, cik lielai jābūt porcijai un kas tajā jāiekļauj. Tāpēc labs palīgs ikdienā ir tā sauktais šķīvja princips, kas ļauj viegli saprast, cik lielai jābūt porcijai un kādām – produktu proporcijām uz šķīvja.

Klasiskais šķīvja princips ir šāds: pusi no porcijas veido dārzeņi un augļi (kur dārzeņu un augļu attiecība ir 60% un 40%), ceturto daļu šķīvja aizņem olbaltumvielas saturoši produkti, piemēram, gaļa, zivis, olas, piena produkti, pākšaugi, rieksti un sēklas, bet atlikušo ceturtdaļu – piedevas, graudaugi, maize un miltu izstrādājumi, priekšroku dodot pilngraudu produktiem. Šķīvja centrā paliek tējkarotes izmēra aplis – tā ir vieta augu eļļām, krējumam, grieķu jogurtam vai tomātu pastai.

Uztura speciālisti ir izstrādājuši gan bērnu, gan pieaugušo šķīvja principu. Ar ko tie atšķiras? Tikai ar porcijas izmēru. Vecāki, kuru bērni cieš no liekā svara, nereti stāsta, ka bērniem ir lielas porcijas, bērni ēd līdzīgi kā viņu vecākie brāļi un māsas vai pat pieaugušie. Tas nozīmē, ka jākoriģē bērna porcijas lielums.

Blakus šķīvim var nolikt glāzi ūdens kā atgādinājumu, ka ikdienā jāuzņem gana daudz šķidruma. Taču labāk būtu padzerties pirms vai pēc ēšanas. Ja dodat priekšroku glāzei piena vai kefīra, jāpatur prātā, ka jebkurš dzeramais piena produkts ir ēdiens! Tāpēc nevajadzētu lietot vairāk par 1–2 glāzēm piena produktu dienā.

Ēdiet ar mēru, ar baudu, ar prieku un atcerieties, ka mēs ēdam, lai dzīvotu, nevis dzīvojam, lai ēstu!
 


Populārākie raksti

Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.