Mārtiņš Sirmais

Veselīgā versija rasolam jeb austrumu virtuves kulta ēdiens – tabulē salāti

Veselīgam dzīvesveidam • 21. Marts, 2018
Izmaini savas svētku galda tradīcijas.

Veselīgais rasols
Veselīgi var būt arī garšīgi – to noteikti var teikt par tabulē salātiem, ko apstiprinās pat skeptiskākie salātu ēdāji. Varētu pat teikt, ka šie salāti austrumu virtuvē ir kā mums tik ļoti iecienītais rasols, kam katrā mājā ir sava recepte un neviena neliek vilties. Ideālās proporcijas, interesantais garšu salikums un svaigums ir atslēgas vārdi šiem salātiem, kas lieliski piedien arī mūsu virtuves dažādošanai.

Kā pagatavot mājās
Visa pamatā ir labi daudz zaļumu, šajā gadījumā – pētersīļu. Tos salātu gatavošanā nevajag žēlot – par daudz nebūs, bet garšas dažādībai pievieno arī svaigu piparmētru vai nedaudz kinzas interesantākām garšu notīm. Bez kaudzes zaļumu autentiskajā libāņu tabulē salātu receptē vēl jābūt sulīgiem tomātiem, uzbriedinātam bulguram, svaigam sīpolam un mērcei, kas sajaukta no citronu sulas, olīveļļas un sāls. Salāti ne uz pusi negaršos tik labi, ja pētersīļi būs tikai kā neliela piedeva. Uz kārtīgu salātu bļodu vajadzēs pat vairākas buntes. Un vēl kas svarīgi – visas sastāvdaļas smalki jāsakapā, nu gluži kā rasolā. Zaļumi, sīpols, tomāti un bulgurs jau pats par sevi ir gana smalks, un tas viss, sajaukts kopā ar mērci, veido ļoti veselīgu salikumu. Lai bulgurs par daudz neuzbriestu, to pievieno pēdējo, kad pārējās sastāvdaļas ar mērci jau sajauktas. Un vēl – salāti jāēd uzreiz, pārāk ievilkušies, tie sāks sulot un arī neizskatīsies tik apetītlīgi.

Laika gaitā šī klasiskā recepte papildināta ar ķiploku, kādiem citiem zaļumiem, bet bulguru aizstājot ar kuskusu. Latviskā versijā var pamēģināt šos salātus pagatavot no grūbām. Neizsakāmi labi salāti garšos arī ar kvinoju, tāpat var pamēģināt salātos prosu, rīsus un pat zaļos griķus. Ja salikums šķiet par pliekanu, par ko gan nevajadzētu spriest vēl pirms pagaršošanas, klasisko recepti var papildināt ar drupinātu fetas tipa sieru, pievienot vairāk dārzeņu, piemēram, vēl svaigu gurķi, papriku, kādus pākšaugus, piemēram, turku zirņus vai pupiņas, taču tie noteikti nebūs tabulē salāti, ko atzīs austrumu virtuves pārstāvji.


Populārākie raksti