Izmanto ēdiena pārpalikumus

Pēc ēdienreizes reizēm kaut kas paliek pāri – jogurts, līdz galam neapēsta maize vai sauja rīsu no vakariņām. Parasti mēs izvēlamies vieglāko ceļu un sākam nākamo ēdienreizi gatavot pilnīgi no nulles, bet, gatavojot nākamo maltīti, pamēģināsim būt radoši, izmantojot to, kas mums jau ir ledusskapī. Šeit Tu atradīsi dažus ieteikumus, ko darīt ar visparastākajiem ēdiena pārpalikumiem.

 

Pagatavoji par daudz ēdiena?

  • Uzaicini ciemos draugus!
  • Sadali ēdienu porcijās, lai varētu to uzsildīt nākamajā ēdienreizē.

Pārtikas pārpalikumu izmantošana

Uzglabā dārzeņu pārpalikumus buljonam

Izmanto kastīti vai maisiņu, lai uzglabātu pārpalikumus, ievieto to saldētavā un izmanto, kad sakrāts pietiekami daudz.

Tvaicētus, krāsnī ceptus vai grilētus dārzeņus var izmantot krēmzupai

Uzsildi tos kopā ar dārzeņu vai vistas buljonu un pievieno krējumu vai kokospienu. Sablenderē biezzupu un pievieno garšvielas pēc garšas.

Bieži katlā paliek pāri nedaudz putras

Ko lieliski var izmantot kā sastāvdaļu kotletēm, kēksiņiem, cepumiem un pat smūtijiem

Vārīti kartupeļi vai rīsi, gaļa, sviestmaizes

Mazliet apvītuši dārzeņi un produkti, kas sāk zaudēt savu svaigumu, var izmantot omletei.

Kāda pāri palikusi maizes šķēle

Kas mētāsies pa skapi, kamēr sapelēs. Maizi viegli var pārvērst grauzdiņos salātiem, izmantot kā sastāvdaļu kotletēm vai uzmeistarot franču tostermaizi.

Sēņu kātiņi

Ja pāri paliek kātiņi, tos var izmantot buljonam - tie piešķir lielisku garšu, kā arī vari papildināt savu rīta omleti.

Pat itāļi izmanto neapēstos sagatavotos makaronus

Un kāpēc gan Tev to nedarīt? Aukstus makaronus Tu vari izmantot salātiem, nūdeļu zupai vai ceptajām pikantajām nūdelēm.

Neapēstie rīsi

Neizmet pāri palikušos rīsus, bet gan apcep tos ar dārzeņiem nākamajā ēdienreizē vai izmanto garšīga rīsu pudiņa pagatavošanai.

Noskaidro, kā vēl vari samazināt pārtikas atkritumus

Uzzināt vairāk

 

Informācija no pārtikas atkritumu mazināšanas rokasgrāmatas “Ar cieņu pret pārtiku”, kas izveidota projektā “Ar cieņu par pārtiku: Globālā pieeja pārtikas atkritumu mazināšanai neformālā izglītībā” (СSO-LA/2017/388-342). Ar pilno rokasgrāmatas versiju iespējams iepazīties organizācijas Zaļā Brīvība mājaslapā.