Uzglabā pārtiku pārdomātā veidā

Liels atkritumos izmestās pārtikas daudzums ir produkti, kurus mēs būtu varējuši uzglabāt ledusskapī vai sasaldēt, lai apēstu vēlāk. Pareiza pārtikas uzglabāšana mājas apstākļos palīdz ne tikai nodrošināt pārtikas nekaitīgumu, bet arī ļauj to ilgāk uzglabāt svaigu. Noskaidro, kā uzglabāt augļus, dārzeņus un citus pārtikas produktus, kā arī uzzini, kā efektīvāk izmantot saldētavu, lai samazinātu pārtikas atkritumu daudzumu.

Kur vien iespējams, dod priekšroku stikla vai nerūsējošā tērauda kastītēm. Uzglabājot pārtiku, mēģini lietot tik maz plastmasas, cik vien iespējams. Pievērs uzmanību arī pārtikas produktu uzglabāšanas konteineru marķējumam. 

Ieteikumi pārtikas produktu uzglabāšanā

  • Apdomā, kādi produkti Tev ir un kā tos izkārtot savos plauktos, pieliekamajos, ledusskapī un saldētavā. Apdomā, kā un kad Tu izmantosi šos produktus, un attiecīgi sakārto tos, izmantojot pārtikas konteinerus, traukus, bļodas un tamlīdzīgi. Neaizmirsti salīmēt etiķetes, lai pēc tam vieglāk atrast nepieciešamo 
  • Ievies paradumu pārskatīt savus krājumus un regulāri (katru nedēļu vai mēnesi) izveidot vai papildināt sarakstu ar produktiem, kas drīz beigsies.
  • Sakārto pārtiku tā, ka svaigākie produkti atrodas plaukta aizmugurē, bet vecākie atrodas priekšpusē.
  • Izvēlies plastmasas kastītes ar otrreizējās pārstrādes simbolu un cipariem (1, 2, 4 vai 5). Kastītes ar citiem cipariem varētu nebūt pietiekami nekaitīgas pārtikas uzglabāšanai.
  • Pārliecinies, ka Tavas plastmasas kastītes/ maisiņi nesatur BPA (bisfenolu A), kas ir hormonālās sistēmas grāvējs, ko saista ar vēzi un citām veselības problēmām.

Uzglabāšanas padomi augļiem, dārzeņiem un zaļumiem

Glabā augļus atsevišķi no dārzeņiem. Nogatavošanās procesā daudzi augļi izdala gāzi, ko sauc par etilēnu. Savukārt vairums dārzeņu ir ļoti jutīgi pret etilēnu, kas var veicināt to bojāšanos. Ja Tu vēlies uzglabāt nopirktos augļus un dārzeņus pēc iespējas ilgāk, uzglabā produktus, kas jutīgi pret etilēnu, atsevišķi no tiem, kas etilēnu izdala. (Savukārt, ja vēlies, lai tie ātrāk nogatavojas, tad uzglabā tos blakus.) Paturi prātā, kādi ir pareizie uzglabāšanas apstākļi – istabas temperatūrā vai ledusskapī.

Best place to store food and vegetables

Neuzglabā augļus un dārzeņus cieši noslēgtos plastmasas maisiņos – tiem nepieciešams elpot. Izdur maisiņos caurumus vai uzglabā šos produktus daudzkārt izmantojamos tīkliņos vai papīra maisiņos. Nesapako tos arī cieši kopā – augļiem un dārzeņiem nepieciešama gaisa cirkulācija, pretējā gadījumā tie sabojāsies ātrāk.

#1

Salātu lapas un zaļumi ilgāk saglabāsies svaigi, ja apslacīsi tos ar ūdeni, ietīsi papīrā, ievietosi maisiņā vai kastītē un ieliksi ledusskapī.

#2

Ievieto zaļumus (baziliku, pētersīļus vai piparmētras) ūdenī tieši tāpat kā ziedus. Pēc tam tos var uzglabāt ledusskapī vai istabas temperatūrā, sargājot no tiešas saules gaismas.

#3

Neaizmirsti tradicionālās pārtikas uzglabāšanas metodes – zaļumu un augļu žāvēšana, konservēšana un ievārījumu vārīšana, kā arī gurķu vai salātu marinēšana.

Uzglabāšana ledusskapī

Katram ledusskapim ir nedaudz atšķirīgas temperatūras zonas atkarībā no tā, cik tuvu tās ir dzesēšanas elementiem. Pārbaudi sava ledusskapja specifikācijas un lasi tālāk, lai noskaidrotu, vai Tu glabā savu pārtiku pareizajā vietā

Ledusskapja temperatūra

Vidējai temperatūrai ledusskapī jābūt no +2 līdz +4 grādiem pēc Celsija. Durvju nodalījums ir nedaudz siltāks un var sasniegt +10 grādus pēc Celsija.

Atvērti pārtikas iepakojumi

Kad pārtika ir izņemta no iepakojuma, uzglabā to atsevišķās kastītēs, lai pagarinātu tās lietošanas termiņu (uzglabāšanas apstākļi katram produktam var atšķirties).

Siltas maltītes

Neliec ledusskapī siltus ēdienus. Atdzesē ēdienus, cik ātri vien iespējams (ideālā variantā divu stundu laikā). Neaizmirsti uzlikt traukam vāku, lai samazinātu bojāšanās risku.

Marķē iepakojumus

Izmanto etiķetes, lai varētu atpazīt pārtiku savā ledusskapī. Tu vari izvairīties no liela daudzuma pārtikas izmešanas atkritumos, ja pieradīsi marķēt produktus, pievienojot arī datumu. Piemēram, izmanto sarkanus drēbju knaģus/grozus/etiķetes produktiem, kurus nepieciešams apēst ātrāk.

Uzglabāšana saldētavā

Pārtikas produktus saldētavā nepieciešams uzglabāt mitruma izturīgos traukos, kas nodrošina, ka iekšā neiekļūst gaiss un ārā neizkļūst un neiztvaiko mitrums (citādi pārtika varētu ciest no "saldētavas apdeguma").

Sasaldē pa porcijām

Sasaldē savu pārtiku porcijās. Sadali sagatavoto ēdienu porcijās, kuras vari apēst vienā reizē. Iegādājoties lielāku gabalu gaļas, sagriez to porcijās, kas piemērotas vienai maltītei. Tādā veidā izmetīsi atkritumos mazāk pārtikas un naudas

Sasaldē pirms termiņa

Attiecībā uz veikalā pirkto pārtiku ar “izlietot līdz” datumu, to ir droši sasaldēt jebkurā laikā pirms šī datuma, atsaldēt ledusskapī un izmantot 24 stundu laikā.

Atzīmē sasaldēšanas datumu

Uzraksti uz maisiņa vai kastītes pārtikas sasaldēšanas datumu tā, lai Tu zinātu, cik ilgi tā ir sasaldēta.

Pārtikas produktu saraksts, ko var sasaldēt līdz -18 c

Augļi

Gatavoties sākuši banāni (nolobīti un sagriezti šķēlītēs) ir lielisks produkts smūtiju pagatavošanai. Sagatavo maisiņu ar dažādiem smūtija augļiem, kas ir nogatavošanās procesā, un ogām, kuras viegli sablenderēt. Tos var droši uzglabāt saldētavā 6-8 mēnešus.

Dārzeņi

Lielākā daļa dārzeņu ar zemu mitruma saturu (burkāni, brokoļi, zirņi, spināti, pipari un kukurūza) ir piemēroti sasaldēšanai, taču dažus pirms sasaldēšanas ir ieteicams noblanšēt, piemēram, pupiņas un puķkāpostus. Pēc tam tos var droši turēt sasaldētus līdz 8 mēnešiem.

Zaļumi

Dilles un pētersīļus kopā ar eļļu var lieliski sasaldēt kastītē, maisiņā ar rāvējslēdzēju vai ledus trauciņos.

Sviests un margarīns

Gan margarīnu, gan sviestu var uzglabāt sasaldētā veidā ne ilgāk kā 3 mēnešus.

Gaļas produkti

Desas, malto gaļu un šķiņķi var droši turēt sasaldētus 1- 6 mēnešus.

Ēšanai gatava pārtika

Zupas, sautējumi, makaroni, rīsi utt. ir piemēroti saldēšanai līdz pat 3 mēnešiem.

Maize un maizes produkti.

Šķēlītēs sagrieztu maizi var cept tosterī tūlīt pēc izņemšanas no saldētavas. Tu vari sasaldēt arī kēksus un kišu – vienkārši izņem tos no saldētavas un uzkarsē cepeškrāsnī. Šos ēdienus var droši turēt saldētus līdz 3 mēnešiem.

Produkti ar augstu ūdens sastāvu

Tādus produktus kā salātus, kartupeļus, gurķus, diedzētus asnus, redīsus, zaļumus, piena produktus (piemēram, jogurtu) saldēt nav ieteicams, jo tie var sākt sadalīties un uzrūgt.

Noskaidro, kā vēl vari samazināt pārtikas atkritumus

Uzzināt vairāk

 

Informācija no pārtikas atkritumu mazināšanas rokasgrāmatas “Ar cieņu pret pārtiku”, kas izveidota projektā “Ar cieņu par pārtiku: Globālā pieeja pārtikas atkritumu mazināšanai neformālā izglītībā” (СSO-LA/2017/388-342). Ar pilno rokasgrāmatas versiju iespējams iepazīties organizācijas Zaļā Brīvība mājaslapā.