Galvenais iemesls (43% gadījumu), kāpēc pārtika tiek izniekota, ir tas, ka tā vienkārši sabojājas. Ja mēs regulāri nepārbaudām ledusskapi un neplānojam savas maltītes, izvērtējot, kas būtu jāapēd vispirms, tad mēs šo to vienkārši aizmirstam ledusskapī, saldētavā vai pieliekamajā.
Šeit ir daži ieteikumi, kā saplānot ēdienreizes visai nedēļai, domājot par nepieciešamo porciju skaitu, un kā sagatavot iepirkumu sarakstu.

Plāno savas ēdienreizes un pērc tikai nepieciešamo

Apskaties, kas jau atrodas Tavā ledusskapī un atbilstoši plāno arī iepirkumu sarakstu.

Atvēli laiku arī ēdienkartes sastādīšanai visai nedēļai

Sastādi iepirkumu sarakstu, izmantojot Rimi lietotni

Plāno savas porcijas

Var šķist sarežģīti saplānot porciju lielumu, ja tiek izmantoti produkti, kas vārot maina savu apjomu. Zemāk aplūkojama vienkārša tabula, kā noteikt nevārītu rīsu, makaronu, griķu un kuskusa pareizo daudzumu, ja tos pasniedz kā piedevas pamatēdienam.

Kā zināt, cik daudz gaļas, zivis un dārzeņu jāgatvo?

  • Izmanto savu sauju, delnu vai abas saujas, lai noteiktu nepieciešamo daudzumu
  • Lai noteiktu produktu daudzumu bērnam, izmanto viņa roku.

Šādi samazināsiet iespēju, ka kaut kas netiks apēsts un pārvērtīsies atkritumos.

Learn how to plan your meal using hand sizes

Informācija no pārtikas atkritumu mazināšanas rokasgrāmatas “Ar cieņu pret pārtiku”, kas izveidota projektā “Ar cieņu par pārtiku: Globālā pieeja pārtikas atkritumu mazināšanai neformālā izglītībā” (СSO-LA/2017/388-342). Ar pilno rokasgrāmatas versiju iespējams iepazīties organizācijas Zaļā Brīvība mājaslapā.