Normunds Baranovskis

«Street Food» jeb ēdiens, kuru pasniedz uz ielas

Padomi • 12. Jūlijs, 2019
Arvien lielāku popularitāti arī pie mums Latvijā iegūst ielu ēdiena kultūra. Te nu katru nedēļas nogali var atrast kādu jaunu lokāciju,
kurā iemājojuši ielu ēdinātāji ar saviem gardajiem un sātīgajiem ēdienu šedevriem. Ielu ēdiens ir daudzveidīgs, sātīgs un ļoti gards.

Tas aptver gandrīz katra gardēža vēlmes. Ielu ēdienkartē var būt viss, sākot no fritētiem kartupeļiem līdz pat visizsmalcinātākajiem ēdieniem kā austeres vai omārs. Saprotams, ka katrā valstī ir atšķirīgs ēdienu klāsts, jo katrs tirgotājs cenšas piedāvāt tikai pašu labāko un svaigāko produktu. Tas nozīmē, ēdienam lielākoties būtu jānāk no vietējo produktu klāsta.

Ielu ēdināšanā parasti tiek izmantotas nelielas pārvietojamas virtuves. Tie var būt gan ēdienu treileri, gan pārbūvēti autobusi un piekabes, vai vienkārši galds un gāzes vai ogļu grils. Piemēram, Amerikā ļoti populāras ir pārvietojamās Hot Dogpiekabes, tu būsi noteikti redzējis kādā Holivudas filmā. Pareizi nostādīts bizness, jo priekš vienkāršas līdzi ņemamas Hot Dogmaizītes nav nepieciešamas plašas telpas, pietiek ar tehnikas minimumu un pietiekami daudz sagatavēm. Un ielu ēdienu restorāniem tieši tas ir pats svarīgākais, - daudz un kvalitatīvu sagatavju. Sagatavju gatavošana pavāra darbā arī aizņem lielāko laika daļu, jo bez tām klients savu ēdienu gaidītu ļoti ilgi, bet Street Food konceptā tas nav pieļaujams. Ielu ēdiens atšķiras arī ar to, ka to var un vajadzētu pasniegt ne ilgāk kā 10-15 minūtēs. Dažkārt pat vēl ātrāk. Tas ir ēdiens, kuru cilvēki ņem sev līdz un notiesā turpat uz ielas.

Vēsturiski Street Food ir bijis nabadzīgo cilvēku ēdiens, bet vai tad tas jau nav dzirdēts par daudziem garšīgiem ēdieniem? Ēdienu gatavoja, un vēl joprojām gatavo turpat uz ielas, tirgus paviljonos, no sezonāliem un vietējiem produktiem, turpat uz vietas tos tirgojot vienreizējās lietošanas traukos. Tas izklausās tikpat vienkārši un garšīgi, cik tas arī ir... Tas ir pierādījums tam, ka visgardākie ēdieni bieži vien rodas nevis vissmalkākajos restorānos, bet tieši tavā virtuvē!

Katrā valstī ir savs īpašais ēdiens, kura autentiskās garšas pēc ir vērts turp doties. Piejūras un okeāna piekrastes zemēs tie būs zivju ēdieni, citur tie būs gaļas vai veģetārie ēdieni. Miljoniem garšu visapkārt pasaulei satiekas Street Foodtirdziņos. Ielu ēdiens ir kļuvis par trendu mūsdienu kultūrā, tas vienkārši ir jābauda. Ne velti daudzi smalko restorānu šefpavāri idejas savām garšu kombinācijām ir smēlušies tieši no ielu ēdinātājiem, padarot to par restorāna ēdienu, - mainot pasniegšanas veidu, bet atstājot autentisku garšu.

Kas tad ir un kādam jābūt ielu ēdienam – Street Food? Pirmais un pats svarīgākais nosacījums, - tam jābūt ir drošam klientam. Tam jābūt garšīgam, pārsteidzošam un viegli paņemam līdzi. Tālāk vairs nekādu robežu nav, jo ielu ēdiens ir ēdiens, kuru tu apēd uzreiz, tas nav ēdiens, kuru liek ledusskapī glabāšanai. Tas ir daudzveidīgs, tas ir sezonāls, sātīgs un oriģināls. Ja vēl pagaidām neesi bijis uz kādu no ielu ēdiena festivāliem, noteikti iekļauj to savas vasaras plānotājā un apmeklē arī www.rimi.lv mājas lapu, kurā varēsi iedvesmoties no vairākām Street Food receptēm un pagatavot tās pats.


Populārākie raksti