Galda etiķetes mācīšana bērnam

Izglītība • 06. Februāris, 2020
Kura dakšiņa kam ir domāta un kā bērniem uzvesties restorānā, Rimi Bērniem ekspertiem Klāvam un Lībai Smildziņiem stāsta Rimi gardēde Liene Zemīte.



Zelta likumi, ko vērts ar bērniem pārrunāt pirms restorāna apmeklējuma:

* Pirms sēšanās pie galda jānomazgā rokas.

* Tā kā restorānu apmeklē arī citi viesi, jāievēro zināma pieklājība, piemēram, jāmēģina iztikt bez skaļas klaigāšanas un skriešanas pa restorānu. Nebūtu arī jauki, ja pārkārtotu galda dekorus un citus priekšmetus restorānā. Tāpat arī košļājamo gumiju labāk ievīstīt salvetē, nevis mēģināt pielipināt zem galda.

* Auduma salvete ir jāliek klēpī, nevis jāaizsprauž aiz apkakles. Kamēr ēdienu gatavo, salvete var stāvēt uz galda, taču, kad ēdiens ir atnests, salvete ir jāieklāj klēpī.



* Ja gadās, ka nosmērējas mute, to droši var noslaucīt auduma salvetē un ieklāt to atpakaļ klēpī. Tīra mute restorānā noteikti iederēsies labāk par netīru.

* Ir nepieklājīgi, ja uz galda atstutējas ar elkoņiem. Delmus uz galda – tā, kā bildē sēž Klāvs un Lība – drīkst likt.

* Galda piederumu daudzums uz galda ir atkarīgs no paredzēto ēdienu skaita. Ja ēdienu ir vairāk un attiecīgi ir vairāk instrumentu, jāatceras viens likums – pirmie ir jāņem tie, kas stāv no šķīvja tālāk. Klāvam un Lībai galds ir uzklāts, lai baudītu uzkodas, zupu, pamatēdienu un desertu. Ja paredzēts arī zivju ēdiens, tad klāt nāks zivju dakšiņa un nazītis.

* Maltīti sāk ar uzkodu, līdz ar to tai paredzētais nazis un dakšiņa stāvēs instrumentu rindas ārpusē. Kad uzkoda apēsta, lietoto dakšiņu un nazi uzliek uz šķīvja, lai viesmīlis to var aiznest. Pēc uzkodas ēd zupu, tālāk secīgi – pamatēdienu un desertu.



* Deserta instrumenti var būt gan dakšiņa, gan karotīte, bet var būt arī tikai viens no tiem. Piemēram, Pavlovas kūkai vajadzēs abus instrumentus, bet šokolādes musa kūkai – tikai deserta dakšiņu.

* Ūdens vai sulas glāze vienmēr atradīsies šķīvim labajā pusē, lai glāzi būtu ērtāk paņemt.

* Ja viesmīlim šķīvi vēl nav atļauts paņemt, dakšiņu un nazi atstutē pret šķīvi.



* Kad ir paēsts, dakšiņu un nazi liek šķīvī sakrustotus – tā viesmīlim būs skaidrs, ka trauku drīkst paņemt.



* Atceries, ka viesmīlis apkalpos, pienākot apmeklētājam no labās puses (ja vien telpas iekārtojuma dēļ tas ir iespējams).

Foto: Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv


Populārākie raksti