Mārcis Mitrevics

Ceļojums uz Gardu

Padomi • 06. Aprīlis, 2021
Kaut tiešajiem savienojumiem ar Rīgu šajā apkārtnē ir pieejamas vairākas lidostas, mani personīgi visvairāk sajūsmina ierašanās šeit pa ātrgaitas šoseju no Insbrukas pāri Brennero pārejai.

Uzreiz jāatzīmē, ka neiesaku doties pa šo šoseju vasaras sezonas nedēļas nogalēs, kad ceļš vienmēr ir pilns ar treileriem, piekabēm un ar divriteņiem, laivām un citām mantām nokrautām ģimenes automašīnām, kurās uz Itālijas populārākajām vietām dodas tūkstošiem vācu, dāņu, holandiešu, beļģu un vēl tālāk uz ziemeļiem dzīvojošo ceļot kāro ģimeņu. Šo krāsaino ceļabiedru publiku vēl papildus izraibina eksotiski, vēsturiski braucamrīki un visdažādāko stilu motociklistu grupiņas – ceļotāji, kuriem ir svarīgs ne tikai galamērķis, bet gan pats ceļā pavadītais laiks ir atvaļinājuma svarīga, ja ne pati svarīgākā sastāvdaļa. Toties izvēloties agrus rītus vai darbadienas, noteikti sajutīsiet to pēkšņo apkārtnes pārmaiņu, kad Alpu kalnu skati un ielejas aiz viena līkuma pēkšņi beidzas un aiz nākamā uzkalniņa tālumā pa kreisi ieraudzīsiet Veronas pilsētas aprises, bet norādes uz ceļa zīmēm liecina, ka nākamā nobrauktuve Affi – Lago Di Garda – Sud aizvedīs Jūs uz kāroto Gardas ezeru. Izvēlieties šo nobrauktuvi, un jau pēc mirkļa visapkārt galvenais ainavas vienojošais faktors būs vīnogulāji. Jūs esat nonākuši ne tikai vienā no populārākajiem tūrisma reģioniem, bet arī Itālijā lielākajā vīna reģionā pēc saražotā vīna apjoma. Gardas ezers pēc formas atgādina saksofonu vai senlaicīgu izliektu pīpi – tās kāts uz ziemeļiem iestiepjas Alpu kalnos, bet dienvidos veido mierīgu un rāmu ūdenstilpni ar skaistām un burvīgām senlaicīgām pilsētiņām, un katra ir ar savu promenādi un ostiņu. Interesanti, ka pa ezeru stiepjas arī robeža starp diviem Itālijas reģioniem – Veneto un Lombardiju, tāpēc nebrīnieties, ka sajutīsiet atšķirības starp ezera austrumu un rietumu krastu kultūru. Ezera kalnainajā daļā atrodas apmeklēšanas vērtas pilsētiņas Tori del Benaco, Caseteletto, Malcesina un Limone sul Garda, bet ezera dienviddaļā starp skaistākajām jāuzskaita Garda, Bardolino, Lasize un Peschiera del Garda – Veneto reģiona piekrastes pilsētiņas, kā arī Salo, Moniga un Desenzano Lombardijas pusē, kuru šarms un burvība pārsteigs ikvienu to apmeklētāju. Īpaša vieta ir Sirmione – seno laiku pilsētiņa ar seno pili – fortu un nocietinājumiem, parku un seno romiešu izrakumiem, kā arī pašiem savu Sv. Pētera baznīcu, kura uzbūvēta šaura zemes raga pašā galā, kas iestiepjas pāris kilometrus ezerā no tā dienvidu krasta. Pateicoties senām SPA procedūru tradīcijām un pilsētiņas krāšņumam, tur pabijuši un to apdziedājuši visu iespējamo gadsimtu slavenie rakstnieki, Gēti ieskaitot. Lai pilnvērtīgi apmeklētu katru no pilsētiņām un apbrauktu apkārt Gardas ezeram, jums būs nepieciešama nedēļa. Tomēr ir veidi, kā to izdarīt, patērējot mazāk laika, bet galvenais – kā to izdarīt skaistāk un ar lielāku baudu – izmantojot regulāro kuģīšu un prāmīšu satiksmi, kas pastāvīgi savieno visas nozīmīgākās pilsētiņas ezera krastos visas dienas garumā. Ja vēlaties ceļot intīmāk un pilnībā atsevišķi, nerēķinoties ar kuģīšu satiksmes sarakstiem, katrā no ostiņām atradīsiet izīrējamas motorlaivas, kurām pat nevajag speciālas atļaujas, bet tik veselo saprātu, viegli saprotamu noteikumu un drošības ievērošanu, kā arī minimālas vadīšanas prasmes.

Gardas ezera tuvējie pakalni, tāpat kā paugurainā Veronas apkārtne, ir kā nosēta ar ne-iz-skaitāmiem vīnogu dārziem. Šeit mājvieta ir dažādas vīnu audzēšanas zonām visās krāsās un stilos. Noteikti jāpiemin sulīgais ezera austrumu piekrastes vīns Bardolino, gan sarkanajā, gan iesārtajā rozā jeb Chiaretto versijā, Bianco di Custoza – ezera piekrastes populārākais baltvīns, cēlā un noslēpumainā Lugāno zona ar trīs dažāda stila baltvīniem, kas iestiepjas abos Gardas ezera reģionos – Veneto un Lombardijā. Mazliet nostāk no ezera valda daudzšķautņainā Valpolicella, vēl mazliet uz austrumiem Soaves pakalnu tīrie un gastronomiskie baltvīni, kā arī vēl milzum daudz vīnu, kuru izcelsme atrodama pie Veronas vai Veronas pakalnu (Colli Veronesi) klasifikācijas.

Virtuve un ēdieni. Gardas ezeram apkārt esošo pilsētiņu galvenais ienākumu avots ir tūrisms, tāpēc loģiski būtu, ka tam pakārtota tiek arī ēdienkarte. Bet šeit ir viens būtisks – viesmīlības uzņēmumu kvalitāti veicinošais faktors. Tas ir vietējais, -iekšzemes tūrisms. Jo starp daudzajiem ziemeļeiropiešiem, pie Gardas ezera steidzas atpūsties arī gan Veronas, gan Milānas, gan citu lielo Ziemeļitālijas pilsētu iedzīvotāji. Līdz ar to visām pelnot gribošajām ēdināšanas iestādēm ir jābūt līmenī, un tās tādas arī ir! Iespējams, ka tās ir emocijas, garastāvoklis un atbrīvotības sajūta, kas pārņem Tevi pie Gardas ezera, bet vietējos pasniegtajos ēdienos es nekad neesmu vīlies. Vismaz es to neatceros, jo taču ir citas, spilgti pozitīvas emocijas, ko atcerēties no Gardas ezera apmeklējuma!

B.v. Masi Masianco Pinot Grig. 13 % 0,75 l

Masi vīndarītava ir izkopusi prasmi vīnu gatavošanai izmantot vītinātas vīnogas. Arī Masianco gatavojot, viena no divām vīnogām – Verduzzo, tiek vītināta. Masianco ir izteikti gastronomisks vīns, kuru veido Pinot Grigio spirgtums un Verduzzo garšas bagātība.

Veiksmīgi sader ar tradicionālajām antipasti uzkodām, kā arī grilētiem zivs un baltās gaļas ēdieniem.

S.v. Masi Campofiorin Rosso 13 % 0,75 l

Masi Campofiorin ir leģendārā vīna Amarone “jaunākais brālis”, kas tiek gatavots no tām pašām vīnogu šķirnēm. Masi vīndarītavas vīnogu vītināšanas metode Appaxximento piešķir vīnam piesātinātu krāsu, daudzveidīgu garšu un aromātu.

Lieliski piemērots pie grilētas gaļas ēdieniem un nogatavinātiem sieriem (12-24 mēneši), kā arī tradicionāliem pastas ēdieniem.

Dz. vīns Botter Prosecco DOC Sp 11 % 0.75 l

Šim vēsturiskā Botter zīmola itāļu prosecco, tradicionāli ražotam no Glera vīnogām, raksturīga salmu dzeltena krāsa un augļaina aromātu buķete, kurā mijas persiku, zaļo ābolu un akācijas ziedu notis. Garša ir svaiga, sabalansēta, ar nelielu skābumu. Dzirkstošo vīnu ieteicams pasniegt pie Āzijas virtuves vai zivju ēdieniem. Lieliski baudāms arī kā aperitīvs.

Dz. v. Perlino Prosecco Ex. Dry 11 % 0,75 l

Dabīgs dzirkstošais vīns, izgatavots kompānijā „Perlino”, kura dibināta 1905. gadā, no Glera vīnogu šķirnes, izaudzētas Veneto reģionā – Romeo un Džuljetas dzimtenē. Svaigs, viegls vīns ar augļu aromātu notīm. Labi sabalansēts ar maziem, pērlīšu virtenei līdzīgiem burbulīšiem. Ideāls aperitīvs, labi sader ar vieglām uzkodām.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti