Mārcis Mitrevics

Eko, bio, vegan, bez sulfītiem

Padomi • 28. Novembris, 2019
Ekoloģiski audzētie pārtikas produkti arvien intensīvāk ieņem savu vietu gan Rimi plauktos, gan jūsu iepirkumu grozos, gan visu mūsu ēdienkartēs.

Un šādi – īpaši sertificēti produkti, ne tikai pa kādam, parādās mūsu vīnu klāstā, bet šobrīd ekoloģiski audzēto vīnogu vīnu sortiments Rimi Vīna dārzā ir pietiekami liels, lai tiem iekārtotu atsevišķu plauktu, un to mēs pašos lielākajos Rimi arī tagad jau darām! Tādejādi pārliecinātiem eko vīnu pircējiem nu ir iespēja šos produktus ieraudzīt visus vienkopus, tā padarot vieglāku izvēli un ietaupot dārgo laiku. BIO un EKO vīni ir tādi, kuru galvenās izejvielas, vīnogu, audzēšana tiek realizēta, pamatojoties uz bioloģiskās lauksaimniecības principiem. Uz šo vīnu etiķetēm atradīsiet Eiropas Kopienas apstiprināto ekoloģiskās izcelsmes sertifikātu. Tas savukārt nozīmē, ka vīnogu audzēšanā nav izmantoti pesticīdi dažādu augu vīrusu, kukaiņu un nezāļu apkarošanā un iznīdēšanā. Dzīvē šādi vīnogulāji izskatās, kā īstā zaļā pļavā augoši, bieži starp tiem ganās aitas vai citi mājlopi un rindu galos zied krāšņi ziedi, kukaiņu pievilināšanai. Tātad, ja esi eko, bio un zaļās pārtikas produktu patērētājs, tad šie vīni ir domāti tieši Tev!

Atsevišķs stāsts ir par vegāniem draudzīgiem vīniem, kurus mēs plānojam izvietot blakus bio vīniem. Arvien vairāk, tāpat kā ēdieni un to sastāvdaļas citās Rimi ēdienu nodaļās, Rimi Vīna dārzā parādās jauni vegāniem draudzīgi vīni, kuru ražošanā nav nekādā pat vismazākajā mērā izmantoti dzīvnieku izcelsmes produkti. Iemesls tam, ka visi vīni nav vegāniem vai pat veģetāriešiem draudzīgi, ir saistīts ar to, kā vīns tiek dzidrināts. Visi tikko norūgušie vīni ir duļķaini un satur sīkas molekulas - olbaltumvielas, tartrātus, tanīnus un fenolus. Atzīmēšu, ka tie visi ir dabiski un nekādā gadījumā nav kaitīgi. Tomēr mums, vīna baudītājiem, patīk, ka mūsu vīni ir dzidri un spilgti. Lielākā daļa vīnu, ja tos notur pietiekami ilgi, paši stabilizējas un paši kļūs dzidri (kā piemēram īstais uz rauga nogulsnēm izturētais franču šampanietis). Tomēr ražotāji izsenis tradicionāli ir izmantojuši dažādus palīglīdzekļus, lai palīdzētu šim vīna attīrīšanās procesam. Būtībā dzidrināšanas līdzekļi darbojas kā magnēts - piesaistot lielākās duļķainumu izraisošās molekulas ap tā daļiņām, kuras pēc tam var vieglāk atdalīt no tīrā, dzidrā šķidruma. Tradicionāli visbiežāk izmantotie dzidrinātāji ir kazeīns (piena olbaltumvielas), albumīns (olu baltumi), želatīns (dzīvnieku olbaltumvielas) un zivju izcelsmes olbaltumvielas. Svarīgi saprast, ka tās nav piedevas vīnam, jo galu galā tās izgulsnējas kopā ar duļķainajām molekulām. Toties, lai iegūtu vegāniem draudzīgu vīnu, ražotājam dzidrināšanā ir jāizmanto bentonīts (specifisks māla un smilšu maisījums) vai aktīvā ogle.

Vēl viens “mītiskais ļaunums” ir sulfīti, jeb sēru saturoši līdzekļi, kuri tiek izmantoti gan vīna darītavas higiēnas prasību nodrošināšanā, gan vīna stabilizēšanā, nodrošinoties, lai vīns nesāktu rūgšanas procesu, jau iepildīts pudelē. Pateicoties vienam procentam planētas iedzīvotāju, kuriem ir iespējama alerģiska reakcija, uzraksts SATUR SULFĪTUS atrodams uz visām vīna pudelēm. Precizēšu – gandrīz visām, jo viena no jaunajām tendencēm ir vīndarīšanas procesā izmantot arvien mazāk šo sulfītu. Vīndari, kuri sasniedz mazāku par minimālo norādāmo sulfītu daudzumu vīnā, drīkst norādīt, ka šis konkrētais vīns nesatur sulfītus. Šobrīd Rimi Vīna dārzā ir atrodami jau vairāki šādi vīni, un es esmu pilnīgi pārliecināts, ka šī tendence vēl tikai pieaugs.

Lūk, īpaši vēlos izcelt vairākus vīnus: ārkārtīgi populārajam Rimi Vīna dārzs itālim 3 Passo Rosso ir parādījusies gaišā māsa – baltvīns 3 Passo Organico Bianco, kurš ir sertificēts ne tikai kā bioloģisks, bet arī kā vegāniem draudzīgs vīns. Tad, lūk, manuprāt, pirmais un vienīgais Rimi veikalā nopērkamais no labākajām, bioloģiski audzētām Lambrusco vīnogu šķirnēm darinātais viegli dzirkstošais pussaldais sarkanvīns no Donelli nama, kas mums visiem ir atpazīstams kā tā gardā populārā Donelli Prosecco ražotājs. Visu mūsu tik iecienītais Vācijas Falcas kooperatīvs Ruppertsberg speciāli Ziemeļeiropas tirgum ir radījis bioloģiski audzētu vīnogu sajaukumu, kupāžu. Rezultāts, kā jau visi viņu vīni, ir īsts gardumiņš! Tad vēl jāpiemin arī bioloģiski audzēto vīnogu vīns no Ronas ielejas nogāzēm Grenache, Syrah un Mourviedre “markas” mīļotājiem, kas vislabākajā veidā atspoguļo vīnogu dabiskos aromātus.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti