Olga Ļubina

Eko un bio produkti – kā atšķirt no citiem un kā tie tiek ražoti

Padomi • 12. Septembris, 2018
Cilvēki arvien biežāk aizdomājas par to, ko viņi ēd un kā tas ietekmē viņu veselību. Īpašu uzmanību sākam pievērst tam, kur un kā audzēts vai ražots konkrētais produkts, ko ikdienā lietojam uzturā. Apzīmējums „eko” vai „bio produkts” šķiet pievilcīgs, taču daudzi nemaz nezina, ko īsti tas nozīmē un vai šie apzīmējumi ar kaut ko atšķiras.

Galvenais, kas jāatceras – bio/eko produkcija attiecībā uz pārtiku nozīmē vienu un to pašu. Eiropas Savienībā (ES) oficiāli pieņemtais termins ir „bioloģiskā pārtika”. Savukārt Latvijā abiem šiem terminiem ir līdzvērtīgs spēks, tāpēc tos izmantot drīkst tikai tad, ja ir iegūts attiecīgais sertifikāts.

 

ES regulā 834/2007 ir definēts jēdziens par bioloģisko lauksaimniecību un bioloģisko pārtiku: ar to saprot tādu lauksaimniecību un pārtikas ražošanu, kurā ievērota vides aizsardzība, dabas resursu saglabāšana, augsti dzīvnieku labturības standarti, dabīgu vielu un procesu izmantošana ražošanā.

 

Bioloģiskajā lauksaimniecībā ir ļoti stingri ierobežojumi attiecībā uz vairāku vielu lietošanu:

  •     ķīmiskie, sintētiskie pesticīdi,
  •     sintētiskie mēslošanas līdzekļi,
  •     antibiotikas,
  •     pārtikas piedevas.

 

Bioloģiskajā lauksaimniecībā ir pilnībā aizliegts izmantot ģenētiski modificētus organismus (ĢMO). Dzīvnieku audzēšana notiek brīvā dabā, un tie tiek baroti ar bioloģisko pārtiku. Audzētājiem jāizvēlas tādas augu un dzīvnieku šķirnes un sugas, kas ir izturīgas pret daudzām slimībām un ir adaptējušās vietējiem klimatiskajiem apstākļiem.


Saimniecībām un pārtikas produktiem, kas 95% apmērā sastāv no bioloģiskām sastāvdaļām, var tikt piešķirts ES sertifikāts. Pārtikas produkts ar šādu sertifikātu tiek apzīmēts ar ES ekolapiņu uz zaļa fona. Latvijā ir sava preču zīme – „Latvijas Ekoprodukts”. Šī preču zīme pieder biedrībai „Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija”. Par preču zīmes lietotāju var kļūt bioloģiskās lauku saimniecības un uzņēmumi, kuriem ir izdots sertifikāts par atbilstību bioloģiskās lauksaimniecības prasībām.

 

Gribētu uzsvērt, ka eko vai bio desa, saldumi vai citi eko/ bio pusfabrikāti nav rekomendējami pārmērīgai un biežai lietošanai uzturā. Ja ir paaugstināts holesterīna līmenis vai problēmas ar lieko svaru, nav būtiski, vai cilvēks ēdis bio vai parasto desu – negatīva ietekme uz cilvēka organismu pārmērīga piesātināto tauku un transtaukskābju daudzuma dēļ vienalga būs. Bieži dzirdu no jaunajām māmiņām, ka viņas savam mazulim pērk tikai eko un bio saldumus, domājot, ka tie būs labāki bērna veselībai. Bet bio un eko zīmols uz konfekšu iepakojuma nozīmē vienīgi to, ka šim produktam pievienots bio/eko cukurs. Pārmērīga cukura lietošana tik un tā atstās sekas uz bērna veselību!


Ēdīsim prātīgi, un lai labi garšo!


Populārākie raksti

Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.