Mārcis Mitrevics

Itālijas vīnu jaunumi

Padomi • 28. Novembris, 2019
Rimi Vīna dārzs
paplašinās Pjemontas sarkanvīnu “smagsvara” kategorijā – un tie ir vīni no Nebbiolo! Šī cēlā vīnogu šķirne, kuras
vīns pēc krāsu gammas atgādina Pinot Noir, bet smaržu buķeti tēlaini divos vārdos
var raksturot, kā rozes un darva.

Ļoti daudzšķautņaina vīnogu šķirne, kas precīzi attēlo konkrēta vīna dārza augsni un vīndara ieceri, vīns ir ar izteikti augstu tanīnu saturu, kas ļauj šo vīnu pieskaitīt pie ļoti augsta vīna ilgstošas izturēšanas potenciāla. Un patiešām – spēcīgākie, koncentrētākie un majestātiskākie Nebbiolo vīni, kas nāk no Barolo vīna dārziem, bieži vien ir jānogatavina desmit un vairāk gadus, lai tanīni “nomierinātos” un vīnā atklātos smalkākās ogu un ziedu nianses. Es jums piedāvāju negaidīt desmit gadus, bet nobaudīt modernā stilā radītus vīnus no cēlās Nebbiolo, kas paralēli spēcīgajai vīna garšas uzbūvei iepriecinās ar nogatavojušos sarkano ogu, vaniļas un kakao aromātu buķeti, ko izteiktie, bet jau gluži samtainie tanīni tikai pastiprinās. Ja būsiet Pjemontas vīna sirdī Albā, esiet gatavi kādam pārsteigumam – gaiss tur smaržo pēc Nutellas! Tas tāpēc, ka tieši tur atrodas slavenā Ferrero ražotne, kas ražo pasaulslavenos saldumus no vietējiem lazdu riekstiem. Šīs lazdas, starp citu, neizskatās pēc mūsu lazdām, kuru krūmāji šeit ir tikpat lielā daudzumā, kā vīnogulāji, un, tikko novākti, šo lazdu rieksti kilogramā maksā vairāk par dārgākā Pjemontas vīna vīnogām.

Sendienās tika piekopti divi vīnogu žāvēšanas veidi – nogatavojušos vīnogu ķekarus aizlaužot un atstājot uz vīnogulājiem vai rūpīgi izklājot ķekarus uz salmiem noklātām virsmām, kur ļaut vīnogām vienmērīgi izžūt. Pēc apžuvušo, ūdeni zaudējušo vīnogu sulas rūgšanas, šis sīrups tika atšķaidīts ar nežāvētu vīnogu vīnu. Pie mums pēdējos gados ļoti strauju popularitāti ir ieguvuši dažādi Itālijas vīni, kuros daļēji vai pilnībā ir izmantotas žāvētas vīnogas. Vīna pazinēju vidū slavenākais no tiem mūsdienās ir Amarone di Valpolicella, bet plašākajam Vīna dārza apmeklētāju lokam tie ir Appassimento, Passivento, Passito vai vēl kā savādāk nosaukti vīni, kuros daļēji izmantoto žāvēto vīnogu eliksīrs ir palīdzējis vīndarim iegūt pasakaini koncentrētu, stipru, pilnmiesīgu, turklāt ļoti sulīgu vīnu, kas piemērots gan pie visdažādākajiem ēdieniem, gan klusai meditācijai pie kamīna un/vai intīmā kompānijā. Lūk, tieši tādi, divi jaunumi no populārā Monte Zovo!

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti