Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Veselīgie augļi un ogas bērna uzturā!

Padomi • 14. Augusts, 2019
Jūlijs un augusts ir tas brīdis, kad zemeņu sezona praktiski ir galā, bet ir nogatavojušās upenes, mellenes un kazenes, no augļiem – plūmes, persiki un nektarīni.

Viss ir tik svaigs un garšīgs! Iesaku bērniem uzturā lietot gan ogas, gan augļus, jo tie ir tik bagāti ar vitamīniem, organiskajām skābēm, minerālvielām, antioksidantiem un uzlabo imunitāti. Tas ir arī labs risinājums, kā aizvietot saldumus un citus našķus bērnu ēdienkartē. Ogām un augļiem (izņemot banānus) ir salīdzinoši zema enerģētiskā vērtība, ogas vidēji satur 40 kilokalorijas uz 100 gramiem. Bļodiņa ar ogām, vai viens auglis var būt burvīga uzkoda starplaikā starp ēdienreizēm.

Uzsākot mazu bērnu piebarošanu, viens no pirmajiem augļiem, ko iesaka iekļaut ēdienkartē ir plūme, bet pirmā oga ir mellene, jo tā ir vismazāk alerģiska. Dodot maziem bērniem plūmes, aprikozes vai nektarīnus, ieteiktu noņemt mizu, jo tā ir cieta, tāpēc var apgrūtināt košļāšanu un papildus noslogot bērna gremošanas traktu.

Lielākiem bērniem noteikti ieteiktu ēst upenes, jāņogas un ērkšķogas. Savā dārzā vai vismaz pie mums Latvijā audzētās ogas gan garšo labāk, gan satur vairāk vitamīnu, jo tie netiek zaudēti transportēšanas vai uzglabāšanas laikā. Upenes ir ļoti bagātīgs C vitamīna avots. Tas ir spēcīgs antioksidants, pasargā mūsu organismu no oksidācijas un stiprina imunitāti. Lielākie bērni noteikti var ēst augļus ar mizu, tādejādi vairāk uzņemot šķiedrvielas, kas rada papildus sāta sajūtu un kalpo kā barība mūsu gremošanas trakta mikroflorai. Ēdiet ogas vasarā un pēc iespējas vairāk izmantojiet savas saldētavas – saldējiet gan veselas ogas, gan sablendētā veidā, lai aukstajos ziemas vakaros būtu iespēja atcerēties vasaras garšu un uzņemt vitamīnus.

Lielisks veids, kā bērnam piedāvāt ēst augļus un ogas, ir tos pievienot putrām, jogurtam, desertiem un salātiem. Dažādojiet savu bērnu ēdienkarti ar dažādām krāsām un garšām! Gatavojiet smūtijus un sorbetus no mellenēm, zemenēm un citām ogām, pievienojiet tām ūdeni, pienu, jogurtu vai augu piena dzērienus, tas jūsu atvasēm noteikti ies pie sirds! Varat pamēģināt arī kaut ko jaunu un pievienot ogām zaļumus – piemēram, spinātus vai piparmētras. Dodiet vaļu fantāzijai, iepazīstiet un izziniet jaunas garšas!


Populārākie raksti