Olga Ļubina

Zivis, gaļa, piena produkti - olbaltumvielas sāta sajūtai

Padomi • 14. Februāris, 2020
Cilvēka organisms spēj sintezēt ogļhidrātus no taukiem un olbaltumvielām, taukus no ogļhidrātiem, taču ne tauki, ne ogļhidrāti bioķīmisko procesu rezultātā nespēj pārveidoties par olbaltumvielām. Tomēr uzlikt uz šķīvja olbaltumvielas saturošus produktus ne vienmēr atceramies.

"JA MALTĪTE NESATUR OLBALTUMVIELAS, IZSALKUMA SAJŪTA ATGRIEZĪSIES ĀTRĀK."

Organisms olbaltumvielas sagremo daudz lēnāk nekā ogļhidrātus vai taukus. Ja maltīte nesatur olbaltumvielas, izsalkuma sajūta atgriezīsies ātrāk. Piemēram, apēdot maizīti ar sviestu vai ievārījumu, jutīsimies izsalkuši ātrāk, nekā apēdot maizīti ar sieru vai humusu.

Visbiežāk no šīs grupas produktiem cilvēki izvēlas gaļu. Gaļa ir vērtīgs mikroelementu avots, tā satur dzelzi, cinku, selēnu, magniju, kāliju un citus mikroelementus, kas nodrošina normālu organisma darbību. Turklāt gaļā ir vitamīns B 12, kas sastopams tikai dzīvnieku valsts produktos. Īpaši populāra ir vistas fileja. To var visātrāk pagatavot, un mūsdienu cilvēkam laikmetā, kad laika pastāvīgi pietrūkst, tas ir ārkārtīgi svarīgi. Vistas fileja ir ļoti liesa, arī tas ir būtisks faktors, kāpēc cilvēki dod priekšroku vistas gaļai. Ikdienā mēs jau tā uzņemam pārāk daudz tauku ar trekniem piena produktiem, pārmērīgā eļļas daudzumā ceptiem gardumiem, konditorejas un kulinārijas izstrādājumiem. Tomēr putnu gaļu – vistu vai tītaru – būtu ieteicams ēst 2–3 reizes

Organisms olbaltumvielas sagremo daudz lēnāk nekā ogļhidrātus vai taukus. Ja maltīte nesatur olbaltumvielas, izsalkuma sajūta atgriezīsies ātrāk. Piemēram, apēdot maizīti ar sviestu vai ievārījumu, jutīsimies izsalkuši ātrāk, nekā apēdot maizīti ar sieru vai humusu.

Visbiežāk no šīs grupas produktiem cilvēki izvēlas gaļu. Gaļa ir vērtīgs mikroelementu avots, tā satur dzelzi, cinku, selēnu, magniju, kāliju un citus mikroelementus, kas nodrošina normālu organisma darbību. Turklāt gaļā ir vitamīns B 12, kas sastopams tikai dzīvnieku valsts produktos. Īpaši populāra ir vistas fileja. To var visātrāk pagatavot, un mūsdienu cilvēkam laikmetā, kad laika pastāvīgi pietrūkst, tas ir ārkārtīgi svarīgi. Vistas fileja ir ļoti liesa, arī tas ir būtisks faktors, kāpēc cilvēki dod priekšroku vistas gaļai. Ikdienā mēs jau tā uzņemam pārāk daudz tauku ar trekniem piena produktiem, pārmērīgā eļļas daudzumā ceptiem gardumiem, konditorejas un kulinārijas izstrādājumiem. Tomēr putnu gaļu – vistu vai tītaru – būtu ieteicams ēst 2–3 reizes nedēļā, divas reizes tomēr izvēloties liesu sarkano gaļu. Tajā ir vairāk dzelzs, cinka, fosfora un B grupas vitamīnu. Tiesa, sarkanā gaļa ir treknāka par balto, un arī tās pagatavošana prasa vairāk laika. Liellopu, jēru vai vieglāk sagremojamo trusi vislabāk sutināt vai gatavot cepeškrāsnī.

"STEIDZĪGAJIEM NOTEIKTI GRIBU ATGĀDINĀT PAR TĀDIEM OLBALTUMVIELAS SATUROŠIEM PRODUKTIEM KĀ OLAS, BIEZPIENS, SIERS UN PĀKŠAUGI."

Pākšaugus ērti pievienot sautējumiem, graudaugu ēdieniem un salātiem, ātri un vienkārši pagatavojot pilnvērtīgu maltīti. Iesaku vienmēr turēt ledusskapī bundžiņu turku zirņu, kas lieliski papildina dārzeņu salātus, savukārt sarkanās lēcas ir burvīgs papildinājums kartupeļiem
vai citiem graudaugiem un to pagatavošana neaizņem vairāk par 15 minūtēm.
Izvēloties biezpienu vai sieru, jāpatur prātā, ka piena produkti tomēr satur taukus un piesātinātās taukskābes, tāpēc šos produktus vajadzētu
lietot ar mēru un liesākus. Vērtīgs olbaltumvielu avots ir arī zivis. Ja vēlaties pagatvot maltīti ātri, izvēlieties tunci savā sulā vai mazsālītu lasi. Zivis satur taukos šķīstošus vitamīnus – D, A, E un K, nepiesātinātās (lielākoties polinepiesātinātās) taukskābes, omega-3, kas uzlabo nervu un imūnsistēmas darbību. Tāpēc zivis ir ļoti vajadzīgas jebkurā vecumā, it īpaši bērniem, kuri aug un attīstās.


Populārākie raksti