Inga Akmentiņa-Smildziņa
Rimi Bērniem ģimenes lietu eksperte, Vecāku organizācijas mammām un tētiem vadītāja

Pašu gatavotas ēdamdāvanas bērniem, draugiem un citiem mīļajiem

Svētki • 12. Decembris, 2025
Svētku laikā īpaši gribas dāvināt ko tādu, kam ir pievienota vērtība – rūpes, laiks un sirds siltums. Tieši tāpēc Rimi Bērniem eksperte, Latvijas Vecāku organizācijas vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa kopā ar meitu Sāru, mazo Rimi Bērniem eksperti, aicina šogad ciemos doties ar pašu gatavotām ēdamdāvanām. Tās ir ne tikai gardas, bet arī emocionāli bagātas – ar kopā būšanas prieku un svētku noskaņu, ko bērni jūt un ar lepnumu nodod tālāk.

Kāpēc svētkos doties ciemos ar paša gatavotu gardumu?

Paša gatavota ēdamdāvana ir daudz vairāk nekā deserts vai saldums. Tā ir iespēja bērnam piedzīvot, kā top dāvana – no idejas līdz iesaiņošanai, mācoties rūpēties par citiem un izjust prieku par došanu. Gatavošana kopā rada sarunas, smieklus un atmiņas, kas paliek daudz ilgāk nekā pats gardums. “Skaisti iesaiņota ēdamdāvana signalizē: es par tevi domāju, es veltīju laiku. Šādi svētki kļūst sirsnīgāki, lēnāki un jēgpilnāki – kā bērniem, tā pieaugušajiem,” teic Rimi Bērniem eksperte Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Ziemassvētku saules kēkss ar apelsīnu, riekstiem un žāvētiem augļiem

“Šis kēkss smaržo pēc Ziemassvētkiem vēl pirms tas izņemts no krāsns – apelsīna miziņa, kanēlis un rieksti rada siltu, mājīgu noskaņu visā mājā. Kēkss ir sātīgs, aromātisks un lieliski piemērots dāvināšanai – atliek vien iesaiņot cepampapīrā un apsiet ar lentīti,” teic Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Sastāvdaļas:

  • 1 ola
  • 120 g cukura
  • 200 g sviesta (istabas temperatūrā)
  • 250 g pašbriestošo miltu
  • 1 apelsīns (norīvēta miziņa un ~50 ml sulas)
  • 200 g riekstu un žāvētu augļu maisījuma
  • 1 tējk. vaniļas pastas
  • 1 tējk. kanēļa
  • 1–2 tējk. sodas
  • Šķipsna sāls

Gatavošana:

  1. Mīkstu sviestu saputo ar cukuru, līdz masa kļūst gaisīga, pievieno olu.
  2. Iemaisa apelsīna sulu un smalki rīvētu apelsīna miziņu.
  3. Pievieno vaniļas pastu, miltus, sodu un sāli.
  4. Sasmalcina riekstus un žāvētos augļus, iemaisa mīklā kopā ar kanēli.
  5. Cep 180 °C temperatūrā aptuveni 25–30 minūtes, līdz kēkss gatavs.
  6. Atdzesētu iesaiņo kā svētku dāvanu un dodas ciemos.

Svētku šokolādes desa ar piparkūkām un pistācijām

“Šokolādes desa ir manas bērnības klasika! Lai piešķirtu tai Ziemassvētku burvību, atliek pievienot piparkūkas,” iesaka Rimi Bērniem eksperte. Marmelāde kārumam piešķir krāsainu rotaļīgumu, bet pistācijas – patīkamu un sāļu kraukšķi. Iesaiņo kā lielu svētku konfekti!

Sastāvdaļas:

  • 150 g sviesta
  • 300 g tumšās vai piena šokolādes
  • 150 g marmelādes
  • 100 g piparkūku cepumu
  • 150 g sāļo pistāciju (bez čaumalām)

Gatavošana:

  1. Šokolādi kopā ar sviestu izkausē ūdens peldē.
  2. Piparkūku cepumus sadrupina bļodā.
  3. Pistācijas sasmalcina, marmelādi sagriež nelielos gabaliņos.
  4. Visas sastāvdaļas sajauc ar izkausēto šokolādi.
  5. Masu liek uz pārtikas plēves, veido desas formu un cieši satin.
  6. Liek ledusskapī sastingt.
  7. Gatavo desu iesaiņo kā svētku konfekti.

Ēdamā eglītes rota baltajā šokolādē

“Šī ir gan dāvana, gan dekors – ēdama eglītes rota, kas mums, manuprāt, izdevās ļoti skaisti! Baltā šokolāde, krāsainais cukurs un želejkonfekšu bantītes rada īstu Ziemassvētku brīnumu,” saka Rimi Bērniem eksperte, Latvijas Vecāku organizācijas vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Sastāvdaļas:

  • Sāļie cepumi Pretzels Rimi
  • 100 g baltās šokolādes
  • Dekoratīvais cukurs
  • Skābās želejkonfektes Sour Belts Rimi

Gatavošana:

  1. Balto šokolādi izkausē ūdens peldē.
  2. No želejkonfektēm izveido nelielas bantītes.
  3. Cepumus iemērc šokolādē un liek uz cepamā papīra, veidojot rotājumu.
  4. Piestiprina bantīti, pārkaisa ar dekoratīvo cukuru.
  5. Liek ledusskapī sastingt un pēc tam iesien eglītē vai iesaiņo kā dāvanu.


Populārākie raksti