Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Arbūzi un melones: kas tajos labs un cik daudz bērns drīkst apēst

Uzturs • 11. Augusts, 2020
Vasarā veikalos lielā daudzumā un par izdevīgu cenu parādās melones un arbūzi. Tie ir tik gardi, ka bērni bieži nespēj atrauties, tāpēc vecāki prāto, cik daudz drīkst ļaut tos ēst un kas šajos augļos un ogās ir noderīgs. Skaidro Rimi Bērniem eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Meloņu un arbūzu sezona Latvijas veikalos sākas vasaras beigās, jo valstīs, kurās tos audzē, sāk ienākties šo produktu raža. Tieši tāpēc gan melones, gan arbūzi tiek pieskaitīti pie eksotiskajiem augļiem un ogām, kas nozīmē, ka pavisam maziem bērniem, kurus nesen esam sākuši piebarot un iepazīstināt ar dažādām garšām, šos produktus nerekomendē, jo pastāv augsts alerģiju rašanās risks. Tomēr pēc gada vecuma pakāpeniski bērna ēdienkartē tos var sākt iekļaut.

O. Ļubina, iepazīstinot ar meloni un arbūzu, iesaka to darīt pamazām un nedot abas ogas vienā dienā, lai tad, ja radīsies alerģija, varētu saprast, kurš bijis pie vainas.

Savukārt jau lielākiem bērniem, domājot par to, cik daudz drīkst ļaut apēst, var vadīties pēc shēmas, ka dienas laikā jāuzņem piecas porcijas augļu un dārzeņu. Proporcijām būtu jābūt šādām: 60% dārzeņu un 40% augļu, kas nozīmē, ka vienā dienā bērnam būtu ieteicams apēst divas augļu porcijas.

Augļi un ogas jāēd daudz, īpaši tad, kad ir sezona, tomēr atgādinu, ka, neraugoties uz to labajām īpašībām, ogās un augļos ir daudz fruktozes jeb augļu cukura, un tā pārmērīga lietošana uzturā nav rekomendējama


Cik ir viena melones vai arbūza porcija?
Rimi Bērniem eksperte norāda, ka arbūza un melones gadījumā viena porcija ir puse no šķēles vai daiviņas, līdz ar to dienas laikā bērns, apēdot veselu šķēli, būs uzņēmis divas augļu porcijas.

“Protams, mums šķiet, ka augļi un ogas jāēd daudz, īpaši tad, kad ir sezona, tomēr atgādinu, ka, neraugoties uz to labajām īpašībām, ogās un augļos ir daudz fruktozes jeb augļu cukura, un tā pārmērīga lietošana uzturā nav rekomendējama,” skaidro speciāliste.

Kas labs arbūzos un melonēs?

100 gramos melones ir:

  • 9 grami ogļhidrātu;
  • 0,14 grami tauku;
  • 0,54 grami olbaltumvielu;
  • enerģētiskā vērtība – 36 kilokalorijas;
  • 90% ūdens.

Tās ir labs folskābes, beta karotīna, C un P vitamīna avots. Tāpat šajā auglī ir kremnijs, dzelzs, kālijs, magnijs un kobalts. Melonēs ir arī augsts ūdens sastāvs, tāpēc tveicīgās vasaras dienās šis auglis palīdz arī veldzēt slāpes.

100 gramos arbūza ir:

  • 7,6 grami ogļhidrātu;
  • 0,2 grami tauku;
  • 0,6 grami olbaltumvielu;
  • enerģētiskā vērtība – 30 kilokalorijas;
  • 92% ūdens.

Daudzi noteikti ir ļoti labi pamanījuši, ka tam piemīt arī diurētiskas īpašības, proti, pēc arbūza notiesāšanas biežāk vajag doties pačurāt. Tāpat arbūzs ir bagāts ar kāliju un magniju, kā arī antioksidantiem.

Ņemot vērā visu minēto, O. Ļubina norāda, ka gan melone, gan arbūzs ir ļoti labs produkts, ar ko aizvietot konfektes vai citus našķus.

Tātad: ēst vai neēst bērniem arbūzus un melones? Ēst, bet, kā jau ar visiem produktiem, ievērot mērenību.


Populārākie raksti