Normunds Baranovskis

Augu valsts grila produkti – sojšliks un veģetārās kotletes

Uzturs • 21. Jūnijs, 2021
Lai soju, gluži tāpat kā gaļu, padarītu garšpilnu, ir nepieciešamas garšvielas un/vai marināde. Ja vēl nav sanācis izmēģināt, šajos Jāņos noteikti iepazīsti baudāmo sojšliku un tā vienkāršo pagatavošanu vai neticami gardo burgeri, jo izmēģināt ko jaunu vienmēr ir vērtīgi!
 

Augu valsts burgeru kotletes

Porcijas: 4

Gatavošana: 1 stunda

Sastāvdaļas:

170 g sojas granulu

4 burgermaizes

1 ēdamk. kūpinātas paprikas

1½ ēdamk. garšvielu maisījuma maltajai gaļai

4 ēdamk. turku zirņu

Glāze vārīta ūdens

Nedaudz biešu sulas krāsai

Kotlešu pagatavošana:

Sojas granulas, kūpinātu papriku, garšvielu maisījumu, turku zirņus, ūdeni un biešu sulu liek blenderī. Sojas granulām dažas minūtes ļauj piebriest, tad visu sablendē. Veido lielas, apaļas formas burgeru kotletes. Visātrāk veiksies ar apaļu formiņu, kurā var ielikt un izlīdzināt masu. Kad kotletes izveidotas, tām atļauj “savilkties” vismaz pusstundu, lai cepot nejūk ārā. Tās uz pannas apcep no abām pusēm viegli brūnas.

Piebilde: biešu sulas vietā var izmantot arī nelielu, vārītu bieti, kas papildinās gan garšu, gan arī krāsu.

Veido burgeri: maizītes apcep no abām pusēm (var arī apcept tikai iekšpusi), iekšā smērē vegānisko majonēzi, pēc tam liek sojas kotleti, sieru, marinētu gurķi vai tomātu. Tad burgeri nogrilē no apakšas un pasniedz.

Sojšliks jeb sojas sašliks

Porcijas: 3 (ja tos kārto tortiljās, sanāks vairāk porciju)

Gatavošana: 30 minūtes

Sastāvdaļas:

1 l buljona vai maltās gaļas garšviela

1 ēdamk. biešu sulas

Kūpināta paprika pēc garšas

120 g lielo sojas gabaliņu

Marinādei:

200 g kečupa

2 ēdamk. adžikas

1 tējk. medus vai barbekjū mērces

1 ēdamk. kūpinātas paprikas

1 sagriezts sīpols

Puse laima sulas

Pagatavošana:

Sojas gabaliņus uzbriedina karstā buljonā, kam pievienota biešu sula, kūpināta paprika. Otrs variants: sajauc biešu sulu, kūpinātu papriku un maltās gaļas garšvielu ar karstu ūdeni un tajā uzbriedina sojas gabaliņus. Kad tie uzbrieduši, nospiež lieko ūdeni un gabaliņus liek marinādē, kur kečups sajaukts ar adžiku, medu, kūpinātu papriku, sīpolu un laima sulu.

Sojas gabaliņi var marinēties pavisam neilgi: 5–10 minūtes.

Tos apcep uz pannas, cepeškrāsnī vai uz grila.

Ar sojšliku var papildināt arī klasiski gatavotās, pildītās tortiljas. Sagatavo dārzeņu salātus ar gurķi, salātlapām, avokado, tomātiem un eļļu, kārto tortiljās un pievieno plucinātu, apceptu sojšliku.


Populārākie raksti