Bērns un putras. Kā un kāpēc tās ieviest uzturā?

Uzturs • 23. Maijs, 2019
“Viena no veselīga uztura pamatsastāvdaļām ir graudaugi, un esmu pārliecināta, ka visi vecāki ir priecīgi, ja bērns labprāt ēd dažāda veida putras un iekļauj uzturā graudaugus. Brokastis ir jāēd, un vislabāk no rītiem ēst tieši putras,” stāsta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.

Bet ko darīt, ja bērns atsakās uzturā lietot putras? Kā iemācīt bērnam tās ēst? Jāsāk ar to, kā putras bērna uzturā tiek ieviestas jau pašā piebarošanas sākumā. Nespiežot, piedāvājot dažādu veidu – auzu, griķu pārslu, rīsu, kukurūzas un dažādu graudu putras. Ja bērns neēd viena veida putru, tas nenozīmē, ka viņš atteiksies no pārējām.

Ja mazais nelabprāt ēd putras, iesaku vienkārši lēni un pakāpeniski ieviest tradīciju vismaz vienu reizi nedēļā brokastīs ēst putru

Gatavojot putras, pievieno tām augļus, ogas, ievārījumu vai kanēli. Vecākiem bērniem domātām putrām var likt klāt sēklas un riekstus, riekstu sviestu, lai ēdienu bagātinātu ar nepiesātinātām taukskābēm un olbaltumvielām, kā arī dažādotu un piešķirtu unikālu garšu.

Putru var vārīt ne tikai ūdenī vai govs pienā, bet arī kazas, riekstu un sēklu piena dzērienos, piemēram, mandeļu, auzu, kokosriekstu pienā. Tie piešķir jaunu, nepierastu garšu putrām un ieinteresē bērnus.

Ja mazais nelabprāt ēd putras, iesaku vienkārši lēni un pakāpeniski ieviest tradīciju vismaz vienu reizi nedēļā brokastīs ēst putru, pakāpeniski veidojot ieradumu un pieradinot bērnu pie tāda ēdiena.

Mums pašiem ēdiens labāk garšo, ja tas izskatās skaisti un to ēdam no tīkamiem traukiem un ar smalkiem galda piederumiem

Sākt ar ātri vārāmām auzu putrām, iespējams, nav tik pareizi, bet šādu putru konsistence vairāk līdzinās pirktajām putriņām no bērnu pārtikas nodaļas, tāpēc tās ir labs paņēmiens, kā pāriet no zīdaiņu putrām uz “pieaugušo”.

“Pievērsiet uzmanību, kādas krāsas patīk jūsu bērnam. Piemēram, manai krustmeitai labi garšo balti un bēšīgi ēdieni, tāpēc auzu un rīsu putras viņa ēd labprāt, bet griķu pārslas atstāj vecākiem,” padomos dalās uztura speciāliste Olga Ļubina.

Mums pašiem ēdiens labāk garšo, ja tas izskatās skaisti un to ēdam no tīkamiem traukiem un ar smalkiem galda piederumiem. Pavērojiet, no kādiem traukiem, ar kādu karotīti bērnam patīk ēst labāk, un piedāvājiet viņam kaut kā jauna pagaršošanu tieši no šiem traukiem un ar šiem piederumiem. Uz putras “uzzīmējiet” smaidiņu no ogām (no sešām aveņu vai melleņu odziņām sanāks jauka sejiņa).

Ja bērns nelabprāt ēd, vecākiem jāatceras – izbadējies bērns ēdīs! Ēdīs arī putru! Tāpēc ieteiktu pēc pirmā bērna “nē”, “fuj” neatmest cerības, bet piedāvāt dažādas putras vēl un vēl.

Rimi Bērniem garšas eksperts, pavārs Normunds Baranovskis ir sagatavojis dažādu putru receptes, kuras vērts izmēģināt un celt brokastu galdā. Iedvesmojies!

Pilngraudu auzu putra ar žāvētiem augļiem un mandeļu pienu


1 glāze mandeļu piena
2 ēdamk. pilngraudu auzu pārslu
2 ēdamk. žāvētu augļu
1 ēdamk. grauzdētu mandeļu

Mandeļu pienu ar pilngraudu auzu pārslām vāra 2–3 minūtes. Žāvētos augļus sagriež un pievieno putrai. Pārkaisa ar grauzdētām mandelēm.

Prosas un kokosriekstu piena putra


1 glāze prosas
400 ml kokosriekstu piena
1 ēdamk. kļavu sīrupa
300 g augļu, ogu pēc izvēles (svaigas vai saldētas)
3 mandarīni (var izmantot arī apelsīnu vai citu augli)

Prosas graudus noskalo siltā ūdenī, liekot tos bļodā un mainot ūdeni vismaz trīs reizes. Liek vārīties katlā ar ūdeni tā, lai nosegtu prosas putraimus. Kad ūdens uzvārījies, pielej kokosriekstu pienu un samazina temperatūru. Vāra 20 minūtes, līdz gatavībai.
Pievieno kļavu sīrupu, pasniedz ar ogām un mandarīniem vai citiem augļiem.

5 pārslu putra ar ceptiem banāniem


80 g piecu graudu pārslu
300 ml auzu, rīsu dzēriena vai vājpiena (0,5%)
1 banāns
8 g olīveļļas “De Cecco Bio”

Uz vidēja karstuma vāra putru, sajaucot pārslas ar pienu, rīsu vai auzu dzērienu. Pārslas vāra vismaz trīs minūtes, tad ļauj nedaudz pastāvēt, lai tās uzņem mitrumu. Tad apmaisa un pasniedz. Paralēli sagriež banānu šķēlēs un apcep uz pannas no katras puses, un liek uz putras.

Kukurūzas putra ar karamelizētiem āboliem un kanēli


2 āboli
1 tējk. kanēļa (malta)
3 ēdamk. cukura
2 ēdamk. sviesta
400 ml piena (3,5%)
100 g kukurūzas putraimu jeb polentas

Ābolu nomizo un sagriež kubiņos. Katlā izkausē cukuru, līdz tas kļūst šķidrs un zeltains kā cukurgailītis. Pievieno sviestu, ābolus, kanēli un maisa, līdz tas savārās.
Pielej pienu un silda. Lēnām pievieno kukurūzas putraimus un maisot vāra 15 minūtes, līdz krēmīgā putra gatava.

Kama putra ar ogām un jogurtu


50–70 g kama miltu maisījuma
200 ml ogu sulas (pēc izvēles)
200 g ogu (svaigas vai saldētas)
400 g jogurta

Sakarsē sulu un pievieno kama miltus. Nedaudz savāra, gluži kā gatavo debesmannu.
Atdzesē un saputo gaisīgā putrā. Pievieno jogurtu un ogas.


Populārākie raksti