Normunds Baranovskis

Jaunas receptes mazuļa biezenim! Liekam lietā baklažānus, bumbierus un tomātus

Uzturs • 25. Oktobris, 2023
Kartupelis un burkāns, iespējams, jau ir pierasta tava mazuļa biezeņu sastāvdaļa, bet kā ir ar baklažānu, tomātiem un žāvētām aprikozēm? “Rimi Bērniem” šefpavārs Normunds Baranovskis dalās jaunās bērna piebarojuma receptēs.

Zināšanai

  • Pēc Eiropas Bērnu gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura biedrības (ESPGHAN) rekomendācijām, mazuļa piebarošana ir jāuzsāk ne agrāk kā 17 nedēļu vecumā un ne vēlāk kā 26 nedēļās.
  • Par pāragru piebarošanas uzsākšanu uzskata, ja to sāk darīt, pirms zīdainis ir sasniedzis četru mēnešu vecumu, jo tad mazuļa gremošanas trakts vēl nav līdz galam nobriedis, lai spētu sagremot uzturvielas, kas uzņemtas ar pārtiku.
  • Pārāk vēlīna piebarošanas uzsākšana (pēc 6 mēnešiem) draud ar to, ka bērns neuzņems pietiekami daudz uzturvielu, kas ir nepieciešamas viņa augšanai un attīstībai, jo mātes piens vai arī piena maisījums vairs nespēs nodrošināt mazuļa organismu ar vajadzīgo kaloriju, dzelzs daudzumu.

Idejas no “Rimi Bērniem” uztura speciālistes Olgas Ļubinas:

  • Ļoti labs papildinājums pirmajiem biezeņiem ir avokado, ko pēdējos gados aizvien biežāk rekomendē iekļaut zīdaiņu uzturā – pateicoties tam, ka tas satur daudz mononepiesātināto taukskābju.
  • Mazāk populārs dārzenis jeb sakne būtu topinambūrs, to varētu iekļaut dārzeņu biezeņos. Svarīgi atcerēties, ka topinambūru pirms gatavošanas obligāti termiski jāapstrādā. Tas satur inulīnu, kas ļoti pozitīvi ietekmē gremošanas trakta mikrofloru, ieteicams to kombinēt kopā ar burkānu, saldo kartupeli, ķirbi.

Pirmais ieteicamais dārzenis ēdienkartē:

  • kabacis,
  • ziedkāposts,
  • kartupelis,
  • burkāns.

Pirmais ieteicamais auglis ēdienkartē:

  • ābols,
  • bumbieris,
  • plūme,
  • banāns.

Baklažāns un kartupelis

Sastāvdaļas:

  • 1 neliels baklažāns
  • 1 neliels kartupelis
  • 1 tējk. eļļas
  • 100 ml ūdens

Gatavošana:

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.
  2. Cepešformā liek baklažānu ar mizu, kartupeli ar mizu.
  3. Apslacina ar eļļu, pielej 100 ml ūdens. Uzliek foliju vai vāku, cep 30 minūtes.
  4. Atdzesē, abiem dārzeņiem noņem mizu un samaļ vai sastampā.
  5. Ja biezenis šķiet par biezu, pievieno vārītu ūdeni.

Bumbieris un žāvētas aprikozes

Sastāvdaļas:

  • 1 bumbieris
  • 3-4 gab. žāvētas aprikozes
  • 150 ml ūdens

Gatavošana:

  1. Aprikozes un nomizotu bumbieri liek katliņā, pievieno 150 ml ūdens, vāra 10 minūtes.
  2. Samaļ biezenī, atdzesē un pilda burciņā.

Tomāts, burkāns un kuskuss

Sastāvdaļas:

  • 1 neliels burkāns
  • 300 g tomātu (svaigu vai savā sulā)
  • 50 ml tomātu biezeņa
  • 30 g kuskusa

Gatavošana:

  1. Ūdenī novāra burkānu.
  2. Pievieno tomātu biezeni un tomātus.
  3. Vāra uz mērena karstuma 20 minūtes.
  4. Samaļ, izspiež caur sietu.
  5. Liek karsēt, iejauc kuskusu un ļauj uzbriest.

*Titulbildes foto - Shutterstock


Populārākie raksti