Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Kartupeļi bērna ēdienkartē. Vai tos var ēst katru dienu?

Uzturs • 15. Augusts, 2022
Kartupeļi aizņem īpašu vietu Latvijas iedzīvotāju sirdīs. Bez šiem sakņaugiem grūti iedomāties daudzu ģimeņu ikdienas ēdienkarti. Arī mazuļu uzturā kartupelis ir viens no pirmajiem produktiem, ar ko var iepazīstināt, uzsākot piebarošanu.

Kas kartupeļos ir labs un vai tie tik tiešām ir jāēd tik daudz, kā to dara tipiskais Latvijas iedzīvotājs, skaidro “Rimi bērniem” eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Kad var sākt piedāvāt kartupeļus?

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, vairāk nekā 51 % Latvijas iedzīvotāju vārītus kartupeļus ēd vismaz 1–2 reizes nedēļā, bet 3–5 reizes nedēļā – gandrīz 32 % iedzīvotāju.

Kartupeļos ir daudz cietes, maz šķiedrvielu, līdz ar to tie pārāk nenoslogo maza bērna gremošanas traktu.

Šā iemesla dēļ pēc tam, kad bērns jau ir iepazīstināts ar tādiem dārzeņiem kā kabacis, ziedkāposts un brokolis, var ķerties pie mūsu iemīļotā kartupeļa, stāsta “Rimi bērniem” eksperte.

Labāk kombinēt ar citiem dārzeņiem

Kartupeļos ir daudz kālija, P vitamīna, kā arī B grupas vitamīnu. Tie satur cieti, tāpēc kartupeļiem ir augstāka uzturvērtība nekā citiem sakņaugiem. Tas savukārt nozīmē, ka kartupeļi palīdz nodrošināt bērna organismu arī ar nepieciešamo enerģijas daudzumu.

“Taču, ņemot vērā zemo šķiedrvielu koncentrāciju, jāatceras, ka tie var cietināt vēderu,” norāda Olga Ļubina.

Šis ir iemesls, kāpēc pārlieku daudz kartupeļu lietot uzturā tomēr nevajadzētu un tos vēlams kombinēt ar dārzeņiem, piemēram, brokoļiem, ziedkāpostiem, burkāniem, bietēm vai saldajiem kartupeļiem.

Varbūt labāk saldos kartupeļus?

“Runājot par saldajiem kartupeļiem, uzreiz gribētu atzīmēt, ka tie nav pārāki par parastajiem,” saka uztura speciāliste. 100 gramos parasto kartupeļu ir 73 kilokalorijas un 16 grami ogļhidrātu, bet 100 gramos saldo kartupeļu – 86 kilokalorijas un 20 grami ogļhidrātu.

Veselīgāk ēst ar visu mizu

Arī lielākiem bērniem kartupeļus nevajadzētu ēst katru dienu, jo tad tiek ierobežota citu produktu, piemēram, graudaugu, iekļaušana ēdienkartē.

Vēl ieteicams piedomāt pie kartupeļu pagatavošanas veida. Lai maksimāli saglabātu šķiedrvielu daudzumu, tos vajadzētu gatavot ar visu mizu. Bērniem var piedāvāt, piemēram, kartupeļus mundierī vai ceptus cepeškrāsnī kopā ar tādiem dārzeņiem kā paprika, burkāni, bietes, selerijas sakne.


Populārākie raksti