Normunds Baranovskis

Ko likt bērna groziņā, lai cienasts būtu veselīgs

Uzturs • 16. Decembris, 2016
Par gardumu izvēli bērniem stāsta Rimi bērniem eksperti – pediatre Sanita Mitenberga un pavārs Normunds Baranovskis, kā arī Rimi gardēde, uztura speciāliste Inga Pūce.

Ja bērns kopumā ir veselīgs un ikdienā ēd sabalansēti, saldumi samērīgā daudzumā, nopietnas ilgtermiņa veselības problēmas neradīs, norāda speciālisti. Turpretī, ja bērns ir slimīgs vai šobrīd ir kāds pārmaiņu periods, piemēram, nesen uzsāktas bērnudārza gaitas vai nesen ģimenē ienācis brālītis vai māsiņa, tad palielināts saldumu daudzums var atsaukties uz bērna veselību.

Bērnam saldumi ir nepieciešami!

“Tas ir dabiski, ka bērnam kārojas saldumus, un mazos daudzumos saldā garša bērnam ir jāsaņem regulāri,” stāsta Rimi gardēde Inga Pūce. “Pēdējā laikā esmu novērojusi, ka vairāki vecāki bērniem līdz divu gadu vecumam saldumus nedod vispār – tas nav pareizi. Pat daba iekārtojusi tā, ka mātes piens ir saldens, jo saldā garša nomierina, samazina emociju frekvenci. Tā kā mazi bērni spilgti reaģē uz notikumiem, tad emocijas ir daudz un lielas! Tāpēc saldumus nedaudz vajag katru dienu – tos var uzņem ar augļiem, medu, ievārījumu.” Speciāliste skaidro, ka saldas garšas sajūtu rada virkne produktu, piemēram, piens, gaļa, pākšaugi un arī graudaugi, no kā ražo makaronus.

“Saldā garša pastiprina procesus, kas nepieciešami augošam bērnam, un bērns dabiski tiecas pēc tā, kas viņam vajadzīgs. Bērnam bērnībā ir jādabū saldumi! Savukārt vecāku uzdevums ir sekot, kādā veidā šis kārotais cukurs tiek uzņemts, un lai tas nebūtu par daudz,” uzsver Inga Pūce. Viņa norāda, ka lielu ļaunumu veselībai nodara našķi, kam pievienotas krāsvielas, garšas pastiprinātāji un citas ķīmiskās piedevas.

Ja bērns ikdienā uzņem pārāk daudz cukura vai šo neveselīgo našķu, tas var radīt nopietnas veselības problēmas nākotnē. „Ja ikdienā bērns uzņem pārāk daudz cukura, tas var radīt dažādas saslimšanas – sākot ar izsitumiem, vēdera sāpēm, uzpūšanos, aizcietējumiem un, beidzot ar sirds un asinsvadu saslimšanām, kā arī ķermeņa aptaukošanos,” stāsta Rimi bērniem eksperte, pediatre Sanita Mitenberga. Viņa atgādina, ka vecāku ēšanas paradumi būtiski ietekmē to, vai un ko izvēlas ēst bērns. “Ja paši vecāki ikdienā dzer pietiekami daudz ūdens un ēd veselīgi, sabalansēti, šādu uzturu nodrošinot arī bērnam, tad bērnam pastiprināti pat nekārosies ne saldināti dzērieni, ne saldumi,” teic Sanita Mitenberga. Arī pediatre piekrīt, ka saldumus no bērna ēdienkartes pilnībā izslēgt nedrīkst.

Cik daudz saldumu bērnam nav par daudz

“Mazam bērnam ir ļoti svarīgi iemācīties un piedzīvot – ja viņš grib, tad arī dabū. Jaunās mammas mēdz pieļaut kļūdu – pašas kafejnīcā ēd kūku, bet savam gadu vecajam bērnam nedod, lai gan arī bērnam kārojas nogaršot. Tas bērnā rada sajūtu – es gribu, bet nevaru dabūt. Diemžēl šī sajūta var nostiprināties arī turpmākajā dzīvē – es nespēju sasniegt, ko vēlos. Tāpēc mazajam kūkas vietā var piedāvāt, piemēram, kruasānu – tajā ir taukvielas, un arī taukvielām ir salda garša,” skaidro uztura speciāliste Inga Pūce. “Sākot no trīs gadiem līdz skolas vecumam bērnam dienā ar saldumiem vajag uzņemt vidēji 50-100 kalorijas, un to var nodrošināt, piemēram, apēdot mazo šokolādīti, mazu bulciņu, 2 šokolādes konfektes, 1 zefīru vai 3 stiklenes. Protams, ar šiem saldumiem nav jāuzbāžas, tik daudz var piedāvāt, ja bērns prasa.”

Idejas svētku groziņam

Speciālisti uzsver – pat, ja uz svētku galda, pie kura pulcējaties, atrodas arī neveselīgi saldumi un našķi, šajā brīdī bērnu nevajag ierobežot. “Tāpēc tas ir svētku galds, lai pie tā nevienu neaudzinātu un nemoralizētu par veselīgumu,” rosina atcerēties uztura speciāliste.

Ja gatavošanai laika nav, Rimi bērniem eksperti no nopērkamiem gardumiem iesaka izvēlēties, piemēram, marmelādi no dabiskām izejvielām, riekstus šokolādē, augļu čipsus, zefīru, augļu sukādes, dzērvenes pūdercukurā, žāvētu augļu un riekstu konfektes. Tāpat speciālisti atgādina, ka parasti arī no bērnu svētku galdiem pirmie pazūd sāļie ēdieni, tāpēc ātri pagatavojamas ir dažādas maizītes, piemēram, sausmaizītes vai krekeri ar svaigo sieru un gurķa šķēli vai franču maizītes ar svaigo sieru un bumbiera šķēli. Tāpat var sagatavot dārzeņu plati.

Rimi bērniem eksperts, pavārs Normunds Baranovskis, plānojot cienastu svētkiem, vecākus aicina atlicināt laiku, lai to pagatavotu kopā ar bērnu. “Saprotu, ka ātrāk un vieglāk ir nopirkt veikalā gatavu, tomēr arī cienasta gatavošana kopā rada svētku sajūtu,” saka Normunds Baranovskis, kurš dalās ar receptēm īpaši svētku groziņam.

Ātrie riekstu cepumi

Izvēlies sev tīkamākos riekstus un sablenderē. Pievieno sasmalcinātas dateles, aprikozes un rozīnes, pārlej ar nelielu daudzumu medus, lai masa saliptu kopā. Masu klāj uz rudzu sausmaizītēm un dažas minūtes cep cepeškrāsnī 150 grādu temperatūrā. Kārums gatavs!

Plānās pankūkas bez cukura

Gatavo plānās pankūkas pēc klasiskās receptes, taču nepievieno cukuru un sāli. Šādā veidā pankūkas iegūs neitrālu garšu. Pankūkas var salocīt trīsstūros vai satīt rullīšos un pasniegt ar pašgatavotu ievārījumu, augļu salātiem vai saldētām vasaras ogām.

Augļu rullīši

Saldi, gardi un krāsaini ir arī augļu rullīši! Lai tos pagatavotu, vajadzīga tikai viena sastāvdaļa – ogas! Video recepti skaties šeit https://www.rimi.lv/berniem/uzturs/veseligi-naski-auglu-rullisi.html


Populārākie raksti