Olga Ļubina

Laktozes nepanesība jeb kāpēc bērnam pēc izdzertas glāzes piena sāp vēders

Uzturs • 16. Jūlijs, 2018
Piens ir daudzu Latvijas iedzīvotāju ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa. Vienlaikus arvien biežāk var dzirdēt viedokli, ka, izslēdzot piena produktu lietošanu uzturā, uzlabojas veselība un pašsajūta. Par laktozes nepanesību stāsta “Rimi Bērniem” eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Laktozes jeb piena cukura nepanesība
Laktoze ir pienā esošais cukurs jeb disaharīds. Disaharīdu šķelšana notiek tievajā zarnā, pateicoties aizkuņģa dziedzera izstrādātam fermentam – laktāzei. Laktāze sašķeļ laktozi līdz glikozei un galaktozei. Ja šī šķelšana nenotiek vispār vai notiek tikai daļēji, to sauc par laktozes nepanesību.
Ir dažas etniskās grupas, kuru pārstāvjiem laktozes intolerance jeb nepanesība ir gandrīz visiem. Piemēram, Āzijas iedzīvotājiem. Eiropā laktozes nepanesība ir aptuveni 15–25% iedzīvotāju.

Slimība sāk izpausties aptuveni 1–2 gadu vecumā, kad sāk sarukt fermenta laktāzes aktivitāte. Turklāt ar gadiem šā fermenta aktivitāte var samazināties vēl vairāk. Laktozes intolerance var būt arī zīdaiņa vecumā, kas izpaužas kā kolikas, vēdergraizes, caureja un slikta svara dinamika. Sākot lietot laktāzi saturošus medikamentus, izpausmes samazinās. Taču jāatceras, ka pirms jebkuru medikamentu lietošanas ir jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai pediatru.

Laktozes intolerance var būt arī zīdaiņa vecumā, kas izpaužas kā kolikas, vēdergraizes, caureja un slikta svara dinamika.


Laktozes nepanesība nav govs piena alerģija
Bieži terminu “laktozes nepanesība” jauc ar govs piena olbaltumu alerģiju. Tomēr jāsaprot, ka tas nav viens un tas pats. Laktozes nepanesību neizraisa piena produkti, kuros nav laktozes, piemēram, piens bez laktozes vai cietais nogatavinātais siers. Šie produkti satur piena olbaltumvielas, bet nesatur piena cukuru – laktozi. Viena no laktozes intolerances diagnostikas metodēm ir laktozi saturošo produktu izslēgšana no ēdienkartes. Vienkārša un saprotama metode.
Laktozes intolerances simptomi – vēdera pūšanās, vēdersāpes, caureja, vemšanas vai slikta dūša – parasti parādās aptuveni 30 minūtes pēc tam, kad cilvēks ir apēdis laktozi saturošu produktu. Uzsākot diētu, kurā nav laktozes, simptomi izzūd dažu nedēļu vai pat dienu laikā.
Jāatceras, ka laktozes nepanesības simptomi ir ļoti nespecifiski. Noteikt, vai tā tiešām ir laktozes nepanesība, nevis, piemēram, kairinātās zarnas sindroms vai govs piena alerģija, var, tikai izslēdzot laktozi saturošus produktus no ēdienkartes un vērojot, vai sūdzības izzūd.

Vēdera pūšanās, vēdersāpes, caureja, vemšanas vai slikta dūša – parasti parādās aptuveni 30 minūtes pēc tam, kad cilvēks ir apēdis laktozi saturošu produktu.


Produkti ar un bez laktozes
Laktozi var saturēt tādi produkti kā desa, cepumi, maize vai gatavās zupas, jo to sastāvā var būt piens. Mūsdienās kļūst populāri arī produkti, kas nesatur laktozi.


Produkti, kas satur laktozi:
• piens (neatkarīgi no tauku satura);
• krējums;
• biezpiens (laktozes koncentrācija zemāka, tomēr var izraisīt simptomus);
• mīkstie sieri (kamambērs, rikota u.tml.);
• paniņas;
• kefīrs;
• saldējums;
• sviests;
• jogurts;
• sūkalas.


Ingredienti, kas var saturēt laktozi:
• piena pulveris;
• piena proteīns;
• sausais piens;
• sūkalas;
• sūkalu olbaltumvielas.

Produkti, kas nesatur laktozi:
• piens bez laktozes;
• cietais siers (nogatavināts ilgāk par 12 mēnešiem; laktozi var saturēt minimālos daudzumos, taču pārsvarā cilvēki šo daudzumu var tolerēt);
• sojas piens;
• riekstu un sēklu piena dzērieni (piemēram, mandeļu, rīsu, auzu piena dzērieni);
• produkti, kam ir piezīme, ka nesatur piena produktus (“dairy free”);
• vegānu produkcija;
• visi augļi un dārzeņi;
• augu eļļas;
• kokosriekstu sviests;
• saldinātie dzērieni (kā sulas, limonādes).


Populārākie raksti

Noderīgi

Informācija par 30 dienu zemāko pārdošanas cenu mājaslapā norādītajām precēm, kuras nav ātrbojīgas, pieejama tirdzniecības vietā (pie preces cenu zīmes) vai arī e-veikalā.