Normunds Baranovskis

Tomātu laiks ir sācies! Trīs gardas receptes

Uzturs • 13. Augusts, 2019
Vietējie tomāti sākuši gatavoties. Tos var ēst ne tikai svaigā veidā salātos, bet arī cepot, vārot un sautējot. Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis ir sagatavojis trīs lieliskas receptes, izmantojot tomātus, kuras vērts izmēģināt šovasar.

Tomātu maize - focaccia



Nepieciešams:
Sausais raugs - 6 g
Ūdens silts - 400 ml
Sāls - 1 tējk.
Cukurs - 1/2 tējk.
Augstākā labuma kviešu milti - 500g

Olīveļļa - 20 ml
Tomāti - 2 gab.
Timiāns - 4 zari
Sāls - 1/2 tējk.

Pagatavošana:
Sajauc raugu ar siltu ūdeni un atstāj uz 10 minūtēm. Pēc tam pievieno cukuru un sāli. Piejauc miltus un izmīci mīklu. To liec 2 h rūgt.
Tad aplej ar olīveļļu un vēlreiz izmīci. Veido vienu vai vairākus ovālus maizes gabalus un atstāj parūgt vēl 20 minūtes. Karsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
Maizei virsū kārto sagrieztas tomātu šķēles, pievieno timiāna lapiņas un pārkaisi ar sāli. Liec cepties krāsnī pa vidu vismaz 25 minūtes ( atkarīgs no mīklas biezuma).


Krāsnī gatavota tomātu mērce



Nepieciešams:
Sīpols - 2 gab.
Ķiploks - 8 daivas
Olīveļļa - 50 ml
Tomātu pasta i love eco - 2 ēdamk.
Tomāti - 1 kg
Svaigs baziliks - 1 bunte
Cukurs brūnais - 1 ēdamk.
Sāls - 1 tējk.
Čili pipars 1 - gab. (pēc izvēles, var nelikt)

Pagatavošana:
Sagriez sīpolus un liec cepeša traukā kopā ar eļļu un ķiplokiem. Cep 10 minūtes 170 grādos. Pievieno tomātu pastu un cep vēl 5 minūtes. Tad palielini temperatūru līdz 190 grādiem, pievieno sagrieztus tomātus, baziliku, sāli un cukuru. Ja vēlas, pievieno čili. Nedaudz sakrata un liek cept vismaz 45 minūtes. Kad viss izcepts, tad samal siltu ar rokas blenderi vai nedaudz padzisušu blendera krūzē.
Lej burkā un pievieno saviem iecienītākajiem ēdieniem - pastām, desiņām, dārzeņiem, mērcēm utt.

! Atceries, blendera krūzē nemal karstus produktus, tie var pāriet pāri malām un tu vari applaucēties.

Tomātu un sarkanās paprikas biezzupa



Nepieciešams:
Olīveļļa - 40 ml
Sīpols - 1 gab.
Ķiploks - 4 daivas
Paprika sarkana - 2 gab.
Tomātu pasta i love eco - 1 ēdamk.
Tomāti ( samalti) - 1kg
Pētersīļi - 1 sauja
Cukurs - 1,5 ēdamk.
Sāls - 1 tejk.
Garšvielas itāļu selection by rimi 1 - ēdamk.
Pasniegšanai:
Bezpiedevu jogurts vai skābais krējums
Zaļumi

Pagatavošana:
Olīveļļā sautē sagrieztus sīpolus, ķiploku un papriku. Pievieno cukuru, garšvielas un sāli. Pieliec pētersīļus un tomātu pastu. Apcep un pielej samaltos tomātus. Tad liec katlam vāku un vāri vismaz 1 h, samazinot temperatūru uz pusi.
Samal zupu un izspied caur smalku sietu. Pasniedz siltu ar jogurtu vai krējumu un zaļumiem.

Foto: Normunds Baranovskis


Populārākie raksti