Normunds Baranovskis

Vissezonas aktualitāte - grilēts siers

Uzturs • 15. Jūnijs, 2023
Man kāds reiz teica: “Grilēšanas sezonai nav ne sākuma, ne beigu, to var darīt visu gadu.” Viens no produktiem, ko noteikti var grilēt visu gadu, ir siers. Grilēt var gandrīz jebkuru sieru, izmantojot dažādas tehnikas.

Ideāls grilēšanai uz karstām grila restēm ir haloumi vai tā sauktais tējas siers. Tas ir pasāļš, bet izcili sader ar saldiem dārzeņiem un salātlapām. Es šādus sierus parasti pasniedzu ar grilētu dārzeņu salātiem un zaļumu pesto, bet tie lieliski garšo arī ar svaigām zemenēm, grilētiem augļiem un augļu čatnijiem. Šie sieri nav nogatavināti, līdzīgi kā tradicionāli mājās gatavotie ķimeņu sieri. Un, runājot par ķimeņu sieru, tas ir mans iecienītākais likšanai uz grila restēm. Ja tomēr ķimenes neiet pie sirds, veikalos var atrast tādu pašu sieru ar nosaukumu “grila siers”. Lielisks produkts, perfekti pagatavots, lai ikviens varētu izbaudīt grilēta siera garšu. Grilējot sieru, jāatceras, ka tas var kust un apdegt ātrāk nekā, piemēram, šašliks. Tāpēc esi uzmanīgs un pieskati sieru, to grilējot.

Ja neesi pārliecināts, ka siers ir paredzēts grilēšanai, to var panēt. Te paveras vesela garšu pasaule. Tradicionālākais variants ir apviļāt sieru miltos, olā un rīvmaizē. Šādi var panēt gan mīkstus Brie, gan tradicionālos Tilzītes sierus. Ieteikums cepšanai – restēm jābūt karstām, bet noteikti ieeļļotām, lai siera panējumu nepierauj, citādi pastāv liela iespējamība, ka siers, to apgrozot, var iztecēt. Tāpat panējumam var izmantot dažādas mīklas – kārtainās un plāni izrullētas rauga mīklas, tortiljas, filo vai rīsu un pat samitrinātas nori lapas. Galvenais nosacījums – lai nepaliek pat ne mazākā spraudziņa, pa kuru siers varētu iztecēt.

Padalīšos, manuprāt, gardākajā receptē, ko gatavot uz grila, izmantojot mocarellas sieru. Var iegādāties dažādus mocarellas sierus, t. sk. sālījumā un nogatavinātus. Šai receptei būs nepieciešams nogatavināts siers. Tev vajadzēs 2 šķēles skābmaizes, kas no vienas puses apsmērētas ar sviestu, no otras – ar bazilika pesto. Pildījumam – mocarellas siera šķēles un vītināts šķiņķis. Šādu sendviču liec uz karstām grila restēm un grilē, līdz maize kraukšķ un siers izkusis. Šādi grila sendviči būs lieliskas Jāņu rīta brokastis! Vai arī sarīvē sieru, kas atlicis uz galda no svētku vakara, pievieno tam nedaudz garšas un grilē. Novēlu atklāt jaunas garšas un izbaudīt gardo sieru pasauli!


Populārākie raksti