Kā bērniem nenoslīkt saldumu jūrā? Padomi vecākiem no Ziemassvētkiem līdz Jaunajam gadam
Lai gan vēlme pasargāt bērnu no lieka cukura ir saprotama, eksperte nerekomendē pilnīgu saldumu aizliegumu vai “cukura izslēgšanu”. “Tas bieži vien panāk pretēju efektu – brīdī, kad saldumi kļūst pieejami (piemēram, ciemos vai pasākumos), bērns tiem “uzbrūk” un pārēdas, jo mājās tie ir bijuši liegti,” skaidro Rimi Bērniem eksperte Viktorija Jansone. Tā vietā ieteicams saldumus iekļaut ikdienā, bet limitētā apjomā. Tas mazina saldumu kā “aizliegtā augļa” īpašo statusu. Bērns iemācās, ka konfekte ir tikai viena no ēdienkartes sastāvdaļām, nevis kaut kas ārkārtējs.
“Neredzams" trauks un porciju kontrole
Viena no efektīvākajām metodēm, kā ierobežot bērna saldumu patēriņu, ir vides sakārtošana. Ja saldumu trauks stāvēs uz virtuves galda vai viesistabā, kur tam ikviens staigā garām, roka pati stiepsies pēc kārtējā našķa. Tāpēc saldumi ir “jānovāc no acīm”. “Novāciet saldumus no acīm – glabājiet tos atvilktnē vai slēgtā traukā. Piedāvājiet izvēli – piemēram, reizi dienā ļaujiet bērnam izvēlēties vienu vai divus našķus no kopējiem krājumiem. Tāpat ir jānosaka robežas. Ja bērns prasa vēl, jābūt stingram, bet mierīgam: šodienas izvēle jau ir izdarīta, pataupīsim rītdienai, lai svētku sajūta saglabājas ilgāk,” pamāca uztura speciāliste Viktorija Jansone.

Bērnu bīstamā “kukuļošana”
Bieži dzirdēta frāze ir: :Ja apēdīsi brokoli, dabūsi konfekti.” Viktorija Jansone uzsver, ka šī ir kļūdaina stratēģija. Tā bērna acīs brokolim piešķir “obligātā ļaunuma” statusu, bet konfektē – “zelta medaļas” vērtību.
Kā rīkoties labāk?
- Nekategorizējiet produktus. Pasniedziet saldumu kā daļu no kopējās maltītes, neizceļot to kā īpašu balvu.
- Kombinējiet. Saldumus ieteicams ēst uzreiz pēc pamatēdiena. Tas ne tikai mazina straujas cukura līmeņa svārstības asinīs, bet arī palīdz izvairīties no situācijas, kad saldumi aizstāj pilnvērtīgu ēdienreizi. Ja bērns ir paēdis, vēlme pēc našķiem tīri fizioloģiski būs mazāka.
Svētku galda plānošana: kvalitāte pār kvantitāti
Uztura speciāliste teic, ka svētku galdam nav jābūt “zviedru galdam” ar pieciem dažādiem desertiem un bezgalīgu izēšanos. Tā vietā ir vērts piedomāt par sabalansētu ēdienkārti, kā arī galda noformējumu.
- Viens īpašs deserts. Tā vietā, lai ceptu vairākas kūkas, pagatavojiet vienu īpašu svētku našķi, vēlams – iesaistot procesā bērnus.
- Sabalansēts šķīvis. Arī svētkos galdā jābūt olbaltumvielām (cepetis, zivs), ogļhidrātiem (kartupeļi, zirņi) un dārzeņiem (svaigi salāti, štovēti kāposti).
- Noformējums. Radiet svētku sajūtu ar galda noformējumu, svecēm un traukiem, nevis tikai ar ēdiena kalniem.
- Aktivitātes. Plānojiet vakaru tā, lai fokuss būtu uz kopīgām spēlēm, tradīcijām un sarunām, nevis nepārtrauktu sēdēšanu pie šķīvjiem.

Veselīgās alternatīvas un viltības
“Svētku garšu var ienest ēdienkartē arī bez konfektēm. Piemēram, pievienojot piparkūku garšvielas rīta biezpienam vai auzu putrai un piegriežot banānu – tas uzreiz rada saldā ēdiena sajūtu,” iesaka Rimi Bērniem ekesperte Viktorija Jansone. Uz galda vai citur redzamās vietās turiet trauciņus ar riekstiem, žāvētiem augļiem, svaigiem, sagrieztiem augļiem (bērni daudz labprātāk apēdīs sagrieztu ābolu vai vīnogu, ja tā būs pa rokai). Kā arī lieliski, ja uz galda stāv ēšanai gatavi burkāni.
Kā reaģēt uz saldumu paciņām no radiem?
Vienmēr būs kāda omīte vai krustvecāki, kuri uzdāvinās milzīgu maisu ar konfektēm.
- Komunicējiet laicīgi. Pirms svētkiem iesakiet radiem alternatīvas – zīmuļus, krītiņus, riekstus vai augļus.
- Nekritizējiet dāvinātāju. Ja saldumi jau uzdāvināti, pasakiet paldies. Bērna klātbūtnē nevajag rīkot scēnas par “sliktajām dāvanām”.
- Sadaliet krājumus. Lielā dāvana nav jāapēd vienā vakarā. Noglabājiet to un izsniedziet pa drusciņai. Tas ļaus bērnam priecāties par savu dāvanu daudz ilgāk – pat vairākas nedēļas pēc svētkiem.