Pret saaukstēšanos ar ķiploku! 3 receptes, lai iemānītu veselīgo ķiploku

Veselība • 14. Novembris, 2016
Ja runājam par dabas līdzekļiem, ar ko doties cīņā pret saaukstēšanos, goda vietā jāliek ķiploks. Par to, kāpēc ķiploks tik vērtīgs un kā bērnam pagatavot tā krelles, stāsta bērnu ārste, Rimi Bērniem eksperte Sanita Mitenberga.

Savukārt Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā 3 receptes, kā pagatavot ķiploku tā, lai garšotu visai ģimenei.

Kad sāc just pirmos saaukstēšanās simptomus, pievieno uzturam ķiploku – imūnās sistēmas stiprināšanai. Ķiploks viens nevar izārstēt saaukstēšanos, taču var paātrināt atveseļošanos un ir palīgs, lai vīruss vai gripa neizraisītu vēl nopietnākas slimības.

Ārstēšanās nolūkā dienā ar uzturu vajag uzņemt 2–3 gramus ķiploka. Pieaugušie var lietot vairāk, bet bērniem pārāk daudz ķiploka var izraisīt vēdera sāpes un gremošanas traucējumus.

Tieši ķiploka smarža ir tā, kas palīdz atvieglot saaukstēšanās simptomus. Tāpēc, ja esi saaukstējies, mājās saliec sev apkārt nomizotus ķiplokus! Piemēram, uz šķīvja smalki sagrieztu ķiploku noliec vietā, kur visbiežāk uzturies. Atceries katru dienu uz šķīvja nolikt svaigu ķiploku!

Bērnam var uztaisīt ķiploku krelles

Sacaurumo “kinderolas” mantiņas iepakojumu, tajā saliec nomizotu, sagrieztu ķiploku, šo darinājumu iekarini aukliņā, un krelles gatavas! Šādas krelles ir ērtas ar to, ka katru dienu ir viegli nomaināms svaigs ķiploks, kā arī bērns ar ķiploku nesasmērēsies, neieberzīs to sev acīs.

Vērtīgais ķiplokā

  • Ķīmiskā sastāva ziņā ķiploki ir līdzīgi sīpoliem, tikai tajos ir vairāk sēra savienojumu un citas bioloģiski aktīvas vielas, kas raksturo to smaržu un labvēlīgi ietekmē organismu.
  • Ēteriskā eļļa, kas izgaro no ķiplokiem, iedarbojas viegli kairinoši un veicina atkrēpošanu – tieši tāpēc ķiplokus iesaka augšējo elpceļu slimību gadījumā, kā arī lietot kā “kaklarotu” bērniem vai karināt tos virs gultas.
  • Ķiplokos esošie fitoncīdi rada pretmikrobu iedarbību, ievērojami mazina iekaisuma procesu, spēcina organisma aizsargspējas pret infekcijas slimībām.
  • Ķiplokos ir inulīns – polisaharīds, kas darbojas kā prebiotiķis un labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu, stimulē “labās” baktērijas un žults sekrēciju, kā arī uzlabo kaulu stiprību, spēcina imunitāti, mazina holesterīna daudzumu asinīs, uzlabo kalcija un magnija uzsūkšanos.

RECEPTES

Iekļauj savas ģimenes ēdienkartē ķiploku! Ēdieni izdosies ne tikai gardi, bet arī veselīgi!

1. Ķiploku sviests. Bez sāls!

Ķiploku sviestu var smērēt uz maizītēm, pievienot mērcēm vai lietot kā piedevu dažādiem ēdieniem.

Sastāvdaļas:

  • ķiploki 4–5 galviņas
  • sviests 1 ēdk.
  • eļļa apslacīšanai

Gatavošana

Nemizotas ķiploku galvas liek cepeškrāsnī, apslaka ar eļļu. Cep 30–40 minūtes 180 grādu temperatūrā. Ķiplokus atdzesē, tā tie būs viegli nolobāmi. Pēc tam tos sablenderē kopā ar ēdamkaroti sviesta, un ķiploku sviests gatavs. Uzglabā ledusskapī. Ķiploku sviests lieliski garšo uz maizītēm, to var pievienot mērcēm vai izmantot kā piedevu dažādiem ēdieniem.

2. Ķiploku maizes grauzdiņi

Lai pagatavotu gardus ķiploku grauzdiņus, tie nav jācep lielā eļļas daudzumā, tā tos padarot treknus.

Sastāvdaļas:

  • jebkāda maize – ne tikai rupjā, arī graudu vai baltmaize
  • nedaudz eļļas
  • Svaigo ķiploku krēmam:
  • ķiploks
  • sāls
  • eļļa

Maizīšu gatavošana

Uz cepampapīra uzslaka eļļu, saliek maizītes un grauzdē cepeškrāsnī. Jo augstāka būs cepšanas temperatūra, jo maizītes izdosies cietākas, jo zemāka – mīkstākas, tāpēc temperatūru izvēlas atkarībā no tā, kādas maizītes labāk garšo. Lieliski ķiploku grauzdiņi izdodas arī, ja maizi grauzdē tosterā. Kad maizes gatavas, tās ierīvē ar svaigu ķiploku vai svaigu ķiploku krēmu.

Svaigu ķiploku krēma gatavošana

Attīrītam ķiplokam uzkaisa sāli un pēc dažām minūtēm to saspaida, piemēram, piestā. Sāls palīdz veidot krēmīgu masu. Šo svaiga ķiploka krēmu ieberž ķiplokmaizēs. To dara šādi: bļodā ieliek ķiploka krēmu, saber virsū maizītes un rūpīgi samaisa. Ja izmanto tosterā grauzdētas maizes, ķiploka krēmam jāpievieno nedaudz eļļas.

Ķiploku masai var pievienot arī kādu sieru, kas pašiem vislabāk garšo.

3. Dārzeņi ar ķiplokiem

Krāsnī cepti dārzeņi lieliski garšo arī bērniem, taču šoreiz dārzeņiem pievieno arī ķiploku.

Sastāvdaļas:

  • dažādi svaigi, nomizoti un rupji sagriezti dārzeņi (kartupeļi, burkāni, ķirbis, pastinaks u.c.)
  • ķiploks 3 daiviņas
  • medus 1 ēdk.
  • citrons 1 gab.
  • eļļa 1 tējk.

Gatavošana

Mērci gatavo, saspiestu ķiploku sajaucot ar eļļu, medu un citrona sulu. Šo medus un ķiploka mērci pievieno dārzeņiem, rūpīgi visu sajauc un cep cepeškrāsnī 160–170 grādos apmēram 30 minūtes.

Izmēģini!

Pievieno ķiploku savas ģimenes mīļākajai krēmzupai.


Populārākie raksti