Olga Ļubina

Eksotiskas un aromātiskas – neparastas augu eļļas uzturā

Veselīgs dzīvesveids • 21. Oktobris, 2019
Kā ikdienā dažādot veselīgos dārzeņu salātus un piešķirt ēdienam unikālu un neatkārtojamu garšu? Visvienkāršākais veids ir pievienot kādu īpašu eļļu. Veikalu plauktos ik gadu redzams aizvien plašāks dažādu eļļu klāsts. Rimi veikalos iespējams iegādāties ne tikai klasiskās, visiem labi zināmās eļļas – saulespuķu, rapšu vai olīveļļu, bet arī makadāmijas riekstu, sezama sēklu, ķimeņu un naktssveces eļļu. Kur tās lietot un kādas labas īpašības tām piemīt?

Katrai no šīm eļļām piemīt sava unikāla garšas nianse un, protams, tām ir arī atšķirīgs ķīmiskais sastāvs. Kā citas eļļas, arī šīs nesatur ne olbaltumvielas, ne ogļhidrātus. Galvenais eļļu komponents ir tauki. Sezameļļa tiek iegūta no sezama sēklām, tai piemīt riekstaina garša, un šo eļļu nav nepieciešams rafinēt – to uzreiz var lietot uzturā. Tomēr ražotāji to nereti rafinē, un tad tā zaudē īpašo riekstaino piegarša, bet krāsa iegūst gaiši dzeltenu toni – no dzintaraina līdz brūnganai. Sezameļļa ir bagāta ar omega-6 taukskābēm, bet tajā ir ļoti maz omega-3 taukskābju. Sezameļļa nav termiski stabila, līdz ar to cept sezameļļā nedrīkst. Ja receptē ir iekļauta šī eļļa, to vēlams pievienot pašās gatavošanas beigās. Sezameļļu bieži pievieno wok ēdieniem, dažādām mērcēm un marinādēm.

Makadāmijas riekstu eļļa, daudzuprāt, ir viena no visgaršīgākām eļļām. Tai piemīt krēmīga, sviestaina un nedaudz riekstaina garša. Makadāmijas eļļu iegūst no makadāmijas riekstiem, un tajā ir ļoti augsta mononepiesātināto taukskābju koncentrācija. Līdzīgi kā citas eļļas, makadāmijas eļļa var būt gan auksta spieduma, gan nerafinēta un rafinēta. Rafinētajai eļļai vairs nav tās unikālās garšas. Toties makadāmijas eļļa ir noturīga pret termisko apstrādi, tā mazāk pakļaujas oksidācijai nekā sezama eļļa. Makadāmijas eļļu var droši izmantot cepšanai, jo tās degšanas punkts ir ~199 °C. Vēl viena pozitīva īpašība, kas piemīt makadāmijas eļļai, ir laba omega-6 un omega-3 taukskābju attiecība – 3:1, salīdzinot ar citām augu eļļām, kurās šī attiecība ir krietni lielāka. Makadāmijas eļļā ir augsta E vitamīna koncentrācija, bet E vitamīns ir spēcīgs dabiskais antioksidants, un tas ir vēl viens iemesls, kāpēc būtu vērts iekļaut šo eļļu ikdienas uzturā.

Arī ķimeņu eļļa ir unikāls produkts. Tai piemīt ārstnieciskas īpašības – tā darbojas kā diurētiķis, stimulē žults izdalīšanos, tai piemīt arī nedaudz vēderu mīkstinoša iedarbība. Tāpēc šo eļļu vajadzētu lietot nelielās devās kā uztura bagātinātāju. Ķimeņu eļļu nelielā daudzumā mēdz pievienot Āzijas virtuves ēdieniem. Naktssveces eļļa plašāk tiek lietota kā uztura bagātinātājs, ko visbiežāk cilvēki iegādājas aptiekās. Naktssveces
eļļa tiek ražota no naktssveces sēklām, kurās atrodama gamma-linolēnskābe – šīs eļļas galvenā vērtība. Gamma-linolēnskābe ir neaizvietojamā taukskābe, kas nepieciešama, lai sintezētu organismā hormonus un bioloģiski aktīvas vielas – prostaglandīnus. Tie mazina iekaisuma reakcijas un premenstruālā sindroma simptomus. Tāpat naktssveces eļļu iesaka lietot cilvēkiem, kuriem ir reimatoīdais artrīts vai cukura diabēts.

Dažādojiet savu ēdienkarti, bagātiniet to ar dažādām augu sēklu eļļām un izmantojiet labumus, ko daba mums sniedz!


Populārākie raksti