Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Kā paēst sātīgas pusdienas pat saspringtā dienā

Veselīgam dzīvesveidam • 21. Oktobris, 2019
Darba un mācību steigā nereti mēdzam kādu ēdienreizi izlaist. Visbiežāk “grēkojam” no rīta vai pusdienlaikā, toties par vakariņām gan neaizmirstam un apēdam visu, ko neesam paguvuši apēst dienas laikā. Nav brīnums, ka pēc tam rodas dažādas problēmas – vēdera uzpūšanās, reflukss jeb atvilnis, svara pieaugums.

Paēdot kārtīgas pusdienas, vakariņu laikā būs vieglāk kontrolēt apetīti. Tāpēc ir jāuzdod sev divi jautājumi: vai ir iespējams paņemt līdzi ēdienu no mājām, un vai to varēs uzsildīt un uzglabāt? No šiem apstākļiem atkarīga pusdienu maltītes izvēle.

Ja darbā ir piemēroti apstākļi, lai gan uzsildītu ēdienu, gan uzglabātu to, tad ēdienu izvēle ir ļoti plaša – varam ņemt līdzi mājās gatavotās zupas, sautējumus, salātus utt. Taču, ja uzglabāšana vai uzsildīšana sagādā problēmas, ēdienu izvēle attiecīgi sašaurinās. Ēdienam ir jābūt tādam, kas labi garšo arī aukstā veidā, līdz ar to visērtāk ir ņemt līdzi salātus. Turklāt tādus, kuru sastāvā ir eļļa, nevis krējums vai majonēze, jo piena produkti ātri bojājas. Salātiem būtu ieteicams pievienot olbaltumvielas saturošus produktus, piemēram, sieru, pākšaugus (pupiņas, turku zirņus vai lēcas), vārītu olu vai biezpienu. No saliktajiem ogļhidrātiem var izvēlēties graudu, sēklu vai rudzu maizes šķēli, bet var arī pievienot salātiem pērļu grūbas, kvinoju vai kuskusu, kas lieliski garšo arī auksti. Tāpat laba izvēle ir sātīgas un veselīgas maizītes – graudu maize ar humusu, dārzeņiem, avokado, sēkliņām, gaļu, olu vai gurķi.

Ja ēdienu paņemt līdzi no mājām nav iespējams, iesaku aplūkot piedāvājumu Rimi veikalu Salātu bārā, kur katrs var pēc izvēles sajaukt sev dažādus salātus: gan ar vistas fileju, gan ar garnelēm vai pākšaugiem, pievienojot citrona šķēli un olīveļļu.

Ja darbavietā ir iespējams uzvārīt ūdeni, pusdienās var pagatavot ātri gatavojamās Graci putras, piemēram, ar griķiem un kaltētiem dārzeņiem, papildus pievienojot ķiršu tomātiņus – sanāks gan garšīgi, gan sātīgi! Labs variants ir arī graudainais biezpiens ar tumšo sēklu maizi, ko var ēst arī ar dārzeņiem, desertā uzkožot kādu augli.

Dažādojiet savu uzturu, meklējiet jaunas garšas un dodiet priekšroku mājās gatavotiem ēdieniem! Bet, ja tādas iespējas tomēr nav, Rimi veikalos noteikti varēsiet atrast sev veselīgu un labu pusdienu piedāvājumu!


Populārākie raksti