Olga Ļubina

Padomi veselīgākai dzīvei

Veselīgs dzīvesveids • 23. Maijs, 2018
Ierasti, runājot par veselīgāku uzturu, vislielākās diskusijas ir par četriem produktiem: sāli, cukuru, sviestu un majonēzi. Šiem produktiem ir gan mīļotāji, gan arī pretinieki.

Taču ne vienmēr ceļš uz labāku uzturu nozīmē to izslēgšanu vispār – to lietošanu var samazināt, bet var arī aizstāt. Patiesībā, variējot ar dažādiem produktiem un piedevām, mēs varam gūt jaunu un baudpilnu garšas kārpiņu pieredzi.  Rimi veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina sniedz iedvesmu, kā šos produktus aizvietot, saglabājot patīkamu garšu un ēšanas labsajūtu.

  • Kā aizvietot sāli? 

Vairāk vari uzturā lietot ķiplokus, citrona sulu, kaltētus dārzeņus, sīpolus un lokus, mārrutkus un ingveru, etiķi un citas garšvielas, piemēram, kardamonu, rozmarīnu, oregano, estragonu, baziliku. Pievienojot tos ēdienam, tu mazināsi vajadzību pēc sāls un bagātināsi savu uzturu gan ar antioksidantiem, gan ar ēteriskām eļļām un tajā pašā laikā palutināsi savas garšas kārpiņas. 

  • Kā aizvietot cukuru?

Jāatceras – cukurs ir kaitīgs tad, ja tas tiek lietots pārmērīgos daudzumos. Ikdienā mums bieži sanāk apēst vismaz divreiz vairāk cukura, nekā organismam ir nepieciešams. Ja ir vēlēšanās izvairīties no pievienotā baltā cukura, tomēr saldumus tik un tā gribas, tad eksperte iesaka aizvietot tos ar medu. Jāatceras, ka medus satur kalorijas, bet mazāk nekā cukurs – 100g medus ir 304kcal, taču cukurā ir 377kcal. Tomēr jāņem vērā, ka medus līdzīgi kā cukurs paaugstinās glikozes līmeni asinīs. Medum ir augstākā salduma pakāpe, tāpēc to var pievienot mazāk nekā cukuru. 
Otrā izvēle – žāvēti augļi. Izmanto augļos esošo cukuru, lai saldinātu ēdienu. Piemēram, lai ēdienam būtu salda garša, pietiek ar pāris dateļu pievienošanu.
Trešais variants ir stēvija jeb meduszāle. Stēvijai ir saldena garša. Kaltējot tās lapas un pārvēršot to par pulveri, var pievienot ēdieniem, konditorejai, kafijai vai tējai. Stēvija praktiski nesatur kalorijas, nepaaugstina glikozes līmeni, tāpēc tā ir ideāls variants cilvēkiem ar cukura diabētu vai tiem, kas grib dzīvot labāk. 

  • Kā aizvietot sviestu?

Sviesta vietā iesaku izmantot avokado. Uzsmērē to uz maizītes vai galetes, pievieno nedaudz piparus, citronu sulu vai arī pārber pāri zaļumus. Lai labi garšo! Pat kēksiņu mīklai var izmantot avokado sviesta vietā!

  • Kā aizvietot majonēzi?

Majonēzi aizvietot palīdzēs bezpiedevu vai grieķu jogurts. Ir neskaitāmi daudz papildu lietu, ko var pievienot klāt jogurtam garšas dažādošanai. Piemēram, bezpiedevu jogurtam pievienojot sinepes un nedaudz olīveļļas, rodas burvīga alternatīva majonēzei. Vēl var pievienot jogurtam smalcinātu laima miziņu vai sulu, sakapātu piparmētru – viegla mērce salātiem!
 


Populārākie raksti

Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.