Ārpus mājas ēšana ar bērniem – kā pieņemt veselīgākus lēmumus kafejnīcās un restorānos?
“Bērni visvairāk mācās nevis no tā, ko viņiem stāsta, bet no tā, ko viņi redz ikdienā. Ja vecāki paši izvēlas veselīgas maltītes, iekļaujot uzturā dārzeņus, pilngraudu produktus un liesas olbaltumvielas, arī bērni būs ieinteresēti pārņemt šādu uztura modeli. Tas nenozīmē, ka jāaizliedz visi “neveselīgie” ēdieni – svarīgākais ir līdzsvars un izpratne par to, kas padara uzturu par vērtīgu,” iesaka uztura speciāliste Olga Ļubina un dalās vairākos praktiskos padomos, ko ņemt vērā pirms restorāna apmeklēšanas kopā ar bērniem.
Restorāna apmeklējuma plānošana
Viens no veidiem, kā atvieglot veselīgāku izvēli, ir neliela plānošana pirms došanās uz ēstuvi. Daudzi restorāni un kafejnīcas mūsdienās piedāvā ēdienkarti tiešsaistē, tāpēc ir iespējams iepriekš iepazīties ar piedāvājumu un izvērtēt, vai tajā ir iekļauti arī bērnu vajadzībām (t. sk. alerģiju gadījumā) ēdieni. Tas ļauj izvairīties no impulsīviem lēmumiem un palīdz saglabāt mieru brīdī, kad bērns pieprasa kaut ko konkrētu. Iesaistot bērnu izvēlē, piemēram, ļaujot viņam izvēlēties starp diviem veselīgākiem variantiem, vecāki veicina viņa izpratni par uzturu un ļaujam bērnam pieņemt lēmumu.
Pievērs uzmanību gatavošanas veidam!
Nonākot restorānā, ir vērts pievērst uzmanību piedevām un gatavošanas veidam. Pat tad, ja bērns izvēlas, piemēram, vistas gabaliņus, ēdienu iespējams padarīt sabalansētāku, nomainot frī kartupeļus pret ceptiem dārzeņiem, salātiem vai rīsiem. Vērts arī palūgt, lai mērces tiek pasniegtas atsevišķi – tas palīdzēs kontrolēt to daudzumu un izvairīties no pārliekas sāls un cukura uzņemšanas. Ļoti bieži bērni nemaz neizjūt nepieciešamību pēc mērces, ja tā nav automātiski uzlikta uz šķīvja.
Ja bērns vēlas saldinātu dzērienu
Kamēr saldinātas limonādes un sulas šķiet pievilcīgas, augļu tēja vai ūdens būs daudz piemērotāks ikdienas maltītei. Ja ģimene šo pieeju piekopj regulāri, bērnam šāda izvēle kļūst par normu, nevis ierobežojumu. Tomēr ir svarīgi kādreiz bērnam ļaut apēst arī kaut ko nosacīti “neveselīgu”, skaidrojot, ka ēdienkartēs ir dažādas izvēles – arī tādas, ko vajag ēst ar mēru, nevis katru dienu.
“Pēc restorāna apmeklējuma ir vērts visai ģimenei kopā pārrunāt šo maltītes pieredzi – kas garšoja, kā katrs pēc maltītes jutās, kā patika apkalpošana un kā kopējā atmosfēra. Šādas sarunas var palīdzēt bērnam attīstīt gan garšas izpratni, gan attieksmi pret ēdienu kā labas pašsajūtas pamatu,” uzsver Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Foto: Pexels.com
16. Jūnijs, 2025