Rimi bērniem logo

Ko ņemt līdzi pārgājienā našķu vietā

Kamēr vēl rudens lutina ar gana siltu laiku, izplānojiet ģimeniskas brīvdienas, ko pavadīt dabā! Kādas uzkodas sagatavot līdzi, lai roka nestiepjas pēc šokolādes batoniņiem un citām ne pārāk veselīgām lietām, pieredzē dalās “Rimi bērniem” eksperts, sertificēts treneris Kārlis Birmanis.

Gatavošanās ir daļa no pasākuma, nudien! Protams, var nopirkt visu gatavu vai doties paēst kafejnīcā, tomēr svētku sajūta rodas tikai tad, kad to paši radām.

“Uzmanības veltīšana niansēm ir tas, kas sniedz gandarījumu un piedzīvojuma izjūtu.

Tāpēc es iesaku baudīt un pārvērst gatavošanos pārgājienam par papildu piedzīvojumu.

Jā, tas paņems vairāk laika, bet plānošanu var sākt jau nedēļas sākumā!” mudina Kārlis Birmanis.

Iesaistiet bērnus it visā

Jo īpaši bērniem patiks, ja, plānojot kādu aktivitāti, viņus iesaistīsiet. Tas ne tikai viņiem liks justies nozīmīgiem, bet satuvinās jūs.

Pirmais, ar ko jāsāk, – maršruta plānošana. Vai vēlaties mierīgu pastaigu, vai gribat kurt ugunskuru, vai varētu apskatīt kādus objektus? Kad esat sapratuši, kādu maršrutu vēlaties, otra būtiskākā lieta ir saplānot, kādi priekšdarbi jāveic un kādi produkti nepieciešami piknika galdam.

Izvēlies sendviču!

Lieliska uzkoda, ko pagatavot, ir mega sendvičs. No parastas sviestmaizes tas atšķiras ar īpašām, izmeklētām sastāvdaļām, un ar to arī būtu jāsāk.

Tad tas būs sātīgs, sulīgs un konkurēs ar kafejnīcu uzkodām.

Sendviča tekstūra būs tāda, ka tas jāēd lēnāk un rūpīgāk jāsakošļā nekā parasta sviestmaize, tāpēc pašsajūta pēc apēšanas būs labāka.

Padomi sendviča pagatavošanai

Vislabāk izvēlēties maizi no nelielas ceptuves, skābmaizi vai maizi ar piedevām. Lai sendvičs būtu kraukšķīgs, to var apcept ar sviestu ieziestā pannā. Maizīti piespiež uz 20–30 sekundēm, lai tā ir kraukšķīga, bet ne cepta un ne piesūcināta ar taukiem. To var arī grauzdēt tosterī.

Kā pagatavot gardumgardu mērci

Sulīgumu un īpašu garšu sendvičam piešķirs pašgatavota mērcīte.

Tai vajadzēs:

  • 4 ēdamk. grieķu jogurta;
  • 1 ēdamk. majonēzes (tā tiek izmantota galvenokārt kā aromātviela, tāpēc var izvēlēties ar zemāku tauku saturu);
  • ½ tējkarotes sinepju (vēlams, Dižonas, lai nav tik kodīgas);
  • 2–4 sasmalcinātus marinētos gurķīšus;
  • naža galu kūpinātas paprikas pulvera (nopērkams “Rimi”);
  • pēc izvēles – ½ ķiploka daiviņas un zaļumi, piemēram, pētersīļi.

Visas sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā. Ar šo daudzumu varētu pietikt trim brangiem sendvičiem.

Gaļu gatavo pats!

Gaļu pārgājienam vislabāk pagatavot pašam. Pāri palikušo daudzumu pēc pārgājiena var baudīt citās ēdienreizēs vai arī sasaldēt.

Vajadzēs:

  • 1 kg tītara filejas;
  • 200 g sāls;
  • 10 g lielā melnā pipara;
  • 10 g cukura;
  • 4 stiebriņus timiāna;
  • 2 lauru lapas;
  • ūdeni;
  • apmēram 4 l lielu bļodu vai katlu.

Traukā ber sāli ar ūdeni un samaisa (mikseris to izdarīs ātrāk), pievieno cukuru, piparus un garšaugus. Liek iekšā fileju, piesedz ar vāku un dienu patur ledusskapī. Pēc tam cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā cep 45–50 minūtes (vai kamēr gaļas iekšējā temperatūra sasniedz 75 grādus). Tad apsedz un ļauj atdzist. Šādi cepta fileja būs sulīga un mīksta. Jo plānāk griezīsiet, jo gardāks būs sendvičs!

Ar ko papildināt sendviču

Spēcīgākas garšas mērcīte labi saderēs ar spēcīgas garšas sieru, piemēram, ar “Edamer” vai Čedaras sieru.

Svaigumam labs papildinājums būs kraukšķīga salātlapa un svaigi gurķi, tos ieteicams griezt garenās šķēlēs.

Arī tomāti bagātinās sendviču, turklāt tos var apcept, tādējādi padarot īpašākus. Tomātus var cept vai nu uz pannas olīveļļā ar sāli un pipariem, vai 20 minūtes 180 grādu temperatūrā cepeškrāsnī.

Lai sendviču būtu ērtāk paņemt līdzi, to var ietīt cepampapīrā, apsiet ar auklu un ielikt kastītē – tādējādi maizīte neizjuks.

Ko vēl ņemt līdzi pārgājienā

Vēl noteikti der paņemt līdzi termosu ar tēju. Var sagriezt arī salātus. Vienīgi nevajadzētu pievienot sagrieztus tomātus, jo tie spēcīgi sulojas. Gurķiem ieteicams izņemt sēkliņas. Salātu mērci labāk ņemt līdzi atsevišķā traukā.

Tāpat var paņemt līdzi termosā zupu – tādu, kāda bērnam garšo.

Iepriekš vēlams izmēģināt, cik ilgi ēdiena termoss tur siltumu, lai nav tā, ka zupa ir ļoti karsta un pārāk ilgi jāgaida, līdz tā atdziest.

Ja pārgājienā vēlaties kurināt ugunskuru, izpētiet, kur ir pieejamas ugunskura vietas. Desiņas, rupjmaize, pat uzsildīts pīrādziņš uz koka iesma vienmēr garšos īpaši.

Lai prieka mirkļiem bagāts pārgājiens!

Veselīgam dzīvesveidam

13. Septembris, 2022


Lasi vairāk