Mārcis Mitrevics

Francijas klasika

Padomi • 28. Novembris, 2019
Luāras – neskaitāmo Francijas karaļu piļu un rezidenču upes ielejā un tās pieteku apkārtnē darina diametrāli pretēji atšķirīgus vīnus. 

Rimi Vīna dārzs “iezemietim” Marcel Martin Cremant dzirkstošajam vīnam esam pievienojuši vēl divus, iespējams visklasiskākos šī plašā reģiona baltvīnus no tā paša vīndara – Vouvray un Sancerre. Vouvray ir vīnogu šķirnes Chenin Blanc viena no spilgtākajām izpausmēm, tas ir vīns, kas tiek bieži darināts, mazliet atstājot nenorūgušu dabisko saldumu, ar kuru sabalansēt izteikto, sulīgo un šīm vīnogām raksturīgo oriģinālo skābumu, kas man vienmēr atgādina cidonijas. Pussausā Vouvray gadījumā smarža un garša atgādinās žāvētas cidonijas un medainās sukādes, ar intensīvu ziedu un gatavu augļu aromātu buķeti ar noapaļotu, svaiguma pilnu garšu. Sancerre savukārt ir Sauvignon Blanc franču “augstākā pilotāža”. Pirms Jaunzēlande nebija iemācījusies apvienot visu zaļo un svaigo ar eksotisko augļu un ziedu aromātiem, tieši Sancerre bija Sauvignon Blanc etalons, jeb atskaites punkts jebkuram vīndarim, kurš ķērās pie šīs šķirnes vīnogu pārtapšanas par vīnu.

Burgundijas vīna speciālistu Francois Martenot vīndarītavas sortimentam esam pievienojuši klasisko Chablis – Chardonnay vīnogas visprecīzāk atainojošo reģionu, kas pateicoties Anglijas piekrastes pilsētiņas Kimmeridžas vārdā nosauktajai augsnei – kaļķainai un pilnai ar miljoniem gadus vecas aizvēsturiskās jūras gliemežvākiem, šos šardonē padara par vienu no atzītākajiem klasiskajiem baltvīniem.

Klāt ir arī novembra mēneša trešā ceturtdiena, kad oficiāli sākam tirgot božolē nuvo (Beaujolais Nouveau fr.), un ar ko francūži atzīmē jaunās, 2019. gada ražas vīnu ienākšanu. Par šo tradīciju rakstīju Vīnu Katalogā pirms gada, bet šodien stādu jums priekšā Beaujolais Nouveau vecāko brāli - Beaujolais Village. Vīna izcelsme ir tā pati – uz dienvidiem no Burgundijas, vīnogu šķirne arī tā pati – Gammay, bet vīns gan ir savādāks. Vīnogulāji ir auguši granīta sastāva augsnes pakalnos, kas vīnam dod papildus eleganci, bet ražas apjoms ir ierobežots, kas rada papildus aromātu un garšas koncentrāciju, kā arī pats vīns tiek darināts tuvāk klasiskajai sarkanvīna pagatavošanas receptei, piešķirot tam vairāk miecvielas, krāsu un raksturu. Rezultāts - vidēji piesātināts, atsvaidzinošs un smalks sauss sarkanvīns ar intensīvu sarkano ogu aromātu un vijolīšu niansēm, kā arī ar izteikti delikātiem tanīniem.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti