Ilze Jurkāne

Latvijas ražotāji un to produkcija – izcila, pasaules augstākajā līmenī!

Padomi • 04. Novembris, 2019
Klāt atkal novembris, kad svinam valsts svētkus. Tas ir īpašs laiks, kad izcelt savējos un Latvijā ražoto.

Esmu apceļojusi Latviju krustām un šķērsām, lai izveidotu Rimi mājaslapas gardezi.lv sadaļu Latvijas gardākie stāsti. Ciemojos vairāk nekā 40 ražotnēs un ikreiz priecājos par kvalitāti, izdomu, pievilcīgajiem iesaiņojumiem un, protams, pats svarīgākais – gardumu! Uz citu valstu fona mēs noteikti varam lepoties arī ar to, ka mūsu ražotāji spēj pircējam piedāvāt veselīgus un ekoloģiskus produktus.

Latvijas pārtikas produkcijas klāsts ir plašs, un tas izceļas ar ļoti lielu dažādību. Tomēr jāsāk ar mūsu dienišķo maizi, kas katra latvieša virtuvē ir nemainīga vērtība. Maizes ceptuve Ķelmēni ir izcīnījuši savu vietu ar izcilu rupju rudzu un saldskābo maizi un ne bez iemesla – tā ir veselīga un garda! Nav noslēpums, ka esam arī vareni piena produktu cienītāji. Apciemoju daudzus piena pārstrādātājus, sākot ar Lazdonas piensaimnieku, kur ražo ne tikai tradicionālos produktus, bet arī kausēto “gī” sviestu un ļoti garšīgu rīsu pienu. Tad devos uz Ogres pienu un siera ražotni SierŠtelle, kur ražo izcilu svaigo sieru ar dažādām sēklām un augļiem. Pēc smukuma braucu uz Tukuma piens lielo pārstrādes ražotni, kura zīmols Baltais ir Latvijā plaši zināms un ļoti iecienīts. No Smiltenes piens produkcijas īpaši vēlos izcelt Mocarella un Provolone sierus – itāļiem jāuzmanās! Tikmēr zemnieku saimniecībā Veckūkuri ražo zīmola Mūsu piens produktus, tai skaitā izcilus jogurtus. Šie jogurti ir galvas tiesu pārāki par jebkuru importu! Atceros, kā 1990. gadu sākumā Latvijā ieveda jogurtus ar 2 gadu uzglabāšanas termiņiem, un visi pirka, domājot, ka tas ir kaut kas labs un īpašs... Jaunpils Pienotavu apciemoju Jāņu sieru meklējumos, jo tā ir viena no tikai dažiem ražotājiem, kam ir atļauts izmantot Jāņu siera nosaukumu. Iesaku!

Kā tad latvieša ēdienkarte bez zivīm? Annas Zivjaudzētava mums sagādā svaigas un gardas foreles. Toties zivju pārstrādes uzņēmums Liedags gatavo man ļoti iecienītās Maigās, Vīra un Sievas bučas – fantastiskas ķilavas, kuras noteikti iesaku nogaršot! Un tad ir Gardumu karaliste, kuri uz Latvijas Simtgadi pat izveidoja speciālu Latvijas prezidentu siļķu izlasi!

Protams, ka nekas nestāv klāt mājās gatavotam ievārījumam, bet vieni no maniem favorītiem ir ievārījumi un mērces no zīmoliem Pūre un Rundāle. Gan saldās, gan sāļās un pikantās mērces veiksmīgi apsteidz lielāko daļu importa, pat populārās meksikāņu vai ķīniešu. Turklāt sastāvdaļas ir ekoloģiskākas un vēderam draudzīgākas – bez liekiem konservantiem! Skrīveru saldumi jau ir kļuvuši par Latvijas vizītkarti – to ražotās Gotiņas ir dievīgas! Arī citi saldumi neatpaliek, piemēram, Ricberry – skaisti un veselīgi gardumi no Latvijas ogām, tāpat piparkūkas no maiznīcas Flora jau ir kļuvušas leģendāras – nezinu, cik kilogramus esmu sūtījusi radiem un draugiem uz ASV! Liepkalni – nekad nepabraukšu garām... Cepumi, maize.

Nav noslēpums, ka lauku tortes ir Latvijas lepnums, un Ozoliņu konditoreja un Ineses tortes šo tradīciju priekšzīmīgi turpina, piedāvājot arī diētiskus izstrādājumus. Pure Chocolate ir mūsu izcils šokolādes ražotājs. Es esmu ļoti iecienījusi Pūres trifeles, jo tās ir elegantas un garšīgas. Bieži vedu uz ārzemēm, lai parādītu pašu labāko un gardāko!

Ogu valstība ir vareni pārstāvēta: VeryBerry ar pašu audzētajām dzērvenēm pūdercukurā un dabīgajām sulām, bet zīmols Goldberry ar brīnumainajiem smiltsērkšķiem, kas ir Latvijas jaunais zelts. Man īpaši patīk smiltsērkšķu nektāra dzēriens. Baltijas ogu kompānija izceļas ar lielogu mellenēm, kas nesmērē rokas un mēli, un lielumā ir kā mazas plūmītes, ļoti labi der desertu dekoriem! Vēl lielākas ogas – tomātus, kas izloloti Latgalē, visu cauru ziemu audzē zīmols Mežvidi. Tomātu stādi aug pat līdz 15 metriem! Rāmkalni ir gan lauksaimnieki, gan ražotāji, un ir iekarojuši tirgu ar izcilām sukādēm.

Alus ir latviešu tradicionālais dzēriens, tāpēc esmu apciemojusi arī vairākas alusdarītavas, gan lielās un slavenās – Bauskas alus un Valmiermuižas, gan meistaralus darītavu Labietis ar vairāk nekā 50 šķirnēm, un skaisto mazo Tērvetes alus darītavu. Nevar noliegt, ka alu latvieši prot brūvēt, un ne tikai to! Gan Bauskas, gan Valmiermuižas alus darītavas ražo veselīgas un garšīgas limonādes un bezalkoholiskos dzērienus. Bez alus mums ir arīSabiles sidrs ar dažādiem ābolu sidriem un kokteiļiem.

Lai saklātu skaistu galdu, uz tā noteikti ir jāatrodas ziediem. Daudzi pircēji varbūt nemaz pat neaptver, ka liela daļa no podiņos nopērkamajiem ziediem Rimi veikalos arī ir audzēti Latvijā. Dārzniecība Sedumi audzē ziedus visu cauru gadu, ieskaitot vairāk nekā 50 000 tradicionālo sarkano Ziemsvētku zvaigznes jeb puansētijas stādu.

Liels prieks ir par to, ka mūsu produkti ir iecienīti arī ārpus Latvijas un eksports strauji pieaug ar katru gadu. Lepnums, ka krīzes laikā mūsu ražotāji ir atklājuši jaunus tirgus un izveidojuši jaunus, interesantus produktus, un ka tieši drosme un neatlaidība, kā arī liels un gudrs darbs ir šo panākumu stūrakmens. Daudzi ražotāji ir paplašinājuši un modernizējuši savas ražotnes, un gribu tiem novēlēt augt un attīstīties arī turpmāk! Mudinu mūs visus pirkt Latvijas ražotāju produktus, cik vien iespējams. Neredzu nekādu iemeslu pirkt franču, itāļu vai citu valstu sierus, ja mūsējie ir līdzvērtīgi, ja ne pat labāki! Un kur nu vēl maize, gaļa, dārzeņi, alus, saldumi, kūkas un cepumi...! Es novēlu atklāt vēl daudzus veiksmes stāstus mūsu Latvijas ēdienu ražotāju vidū. Kā valstij ar uzsvaru uz ekoloģiskas pārtikas ražošanu, mums ir iespēja kļūt par īstu ēdienu lielvalsti pasaules kartē!

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti