Liene Zemīte

Vasaras sezonas augļi – svaigi un saldi

Padomi • 31. Maijs, 2021
Vasara nav iedomājama bez augļiem un ogām. Vasarai piestāv krāsas, un tieši augļos un ogās to ir visvairāk. Manas mīļākās ogas ir zemenes. Lai gan jau pavasarī tiek ievestas ogas no Grieķijas, Holandes un citām valstīm, tās tomēr negaršo kā Latvijā audzētās.

Zemenes ir manas bērnības garša, un pirmo zemeņu ražu joprojām gaidu ar nepacietību. Vasarā tās man aizstāj daudzas ēdienreizes –varu ēst kilogramiem bez nekā, ar pienu vai pankūkām, smūtijos, sorbetos un, protams, kūkās. Zemenēm piemīt diezgan intensīva garša un smarža, taču to lieliski var izcelt, pievienojot laimu vai svaigumam – baziliku vai piparmētru. Zemenes lieliski sader arī ar ananasu, meloni, arbūzu, nektarīniem un avenēm.

No augļiem mani vasaras karaļi ir arbūzs un melone savas svaigās, atsvaidzinošās garšas dēļ. To pirkšana gan bieži vien ir laimes spēle – būs sulīgs un gards vai tomēr nē. Lai nekļūdītos, lielveikalos parasti pērku arbūzus un melones, kas sagriezti uz pusēm, – tad ir redzams augļa vidus un var labi saprast, vai tas ir gatavs un kā tas garšos. Arbūzus un melones visbiežāk ēdu bez nekā, taču no tiem var pagatavot arī dažādus ēdienus.

No arbūza sanāk ļoti atsvaidzinošs smūtijs vai sorbets, ar savu svaigumu tas izcili papildina auksto gaspačo zupu, piešķirot tai nedaudz salduma. Vasaras ballītēs arbūzs iederas arī bolēs. Melone ir garšā saldenāka un nav tik atsvaidzinoša.

Es dodu priekšroku Uzbekistānas melonēm, kam parasti piemīt ļoti izteikta medaina garša. Melones lieliski garšo vienas pašas, tās var pievienot smūtijiem, sorbetiem, saldējumam, grilēt, melones arī lieliski iederas salātos, piemēram, ar vistas krūtiņu. Melone noteikti būs gards papildinājums bolē un kādā kokteilī.

Pašā vasaras vidū mūs priecē arī citi gardi augļi, piemēram, nektarīni, aprikozes un persiki. Arī šo augļu pirkšana ir zināma laimes spēle, ja nav iespējams tos nogaršot. Šie kauliņu augļi ļoti piestāv kūkām, desertiem, plātsmaizēm, smalkmaizītēm un kruasāniem. Tie ir piemēroti cepšanai, aizstājot tādus augļus kā āboli un bumbieri. No gatavām aprikozēm sanāk ļoti garšīgs un bagātīgs ievārījums vai marmelāde. No persikiem, aprikozēm un nektarīniem var pagatavot gardu saldējumu vai sorbetu, kā akcentu pievienojot nedaudz citrona, laima sulas, bazilika vai piparmētras.


Populārākie raksti