Olga Ļubina

Vērtīgie tauki - eļļas un rieksti

Padomi • 14. Februāris, 2020
Veselīga uztura neatņemama sastāvdaļa ir tauki. To daudzums gan nedrīkstētu pārsniegt 30–35% no kopējā enerģijas daudzuma. Ikdienā jācenšas uzņemt vairāk nepiesātināto taukskābju, jo tām piemīt pretiekaisuma iedarbība un tās pasargā organismu no dažādu slimību attīstības.

"ĪPAŠI LIELA UZMANĪBA JĀPIEVĒRŠ TAM, CIK DAUDZ UN VAI VISPĀR UZ ŠĶĪVJA NONĀK POLINEPIESĀTINĀTĀS TAUKSKĀBES."

Polinepiesātinātās taukskābes – omega-3 un omega-6 taukskābes – iegūstam, lietojot uzturā treknās zivis (lasi, skumbriju, siļķi), linsēklas un linsēklu eļļu, valriekstus, saulespuķu sēklas un šo riekstu un sēklu eļļu, sojas eļļu. Pēdējos gados uztura speciālisti aizvien biežāk atgādina ne tikai par tādām klasiskām vērtībām kā olīveļļa, bet arī akcentē nepieciešamību bagātināt savu uzturu ar mazāk populārām eļļām, piemēram, naktssveces vai ķimeņu eļļu.

Ķimeņu eļļa, ko mēdz pievienot Āzijas virtuves ēdieniem, ir unikāls produkts ar ārstnieciskām īpašībām. Tas darbojas kā diurētiķis, stimulē žults izdalīšanos, turklāt tam piemīt nedaudz vēderu mīkstinoša iedarbība. Tāpēc šo eļļu labāk lietot nelielās devās kā uztura bagātinātāju.

Naktssveces eļļa plašāk pazīstama kā uztura bagātinātājs, ko cilvēki visbiežāk iegādājas aptiekā. Par vērtīgāko šīs eļļas sastāvdaļu tiek uzskatīta gamma-linolēnskābe, kas atrodama naktssveces sēklās. Gamma-linolēnskābe ir neaizvietojamā taukskābe, tā vajadzīga, lai organismā sintezētu hormonus un bioloģiski aktīvas vielas – prostaglandīnus, kuri mazina iekaisīgas reakcijas un premenstruālā sindroma simptomus. Naktssveces eļļu iesaka lietot arī cilvēkiem, kuriem ir reimatoīdais artrīts vai cukura diabēts.

Arī rieksti ir tauku un olbaltumvielu avots, kas labvēlīgi ietekmē nervu, sirds un asinsvadu sistēmas darbību, mazina iekaisīgas reakcijas un stiprina imunitāti. No riekstiem labāk atturēties, ja ir liekais svars vai grūtības pārstrādāt šķiedrvielām bagātus produktus. Ikdienas uzturā rekomendēju iekļaut dažus riekstiņus, lai uzņemtu organismā to labākās sastāvdaļas un izvairītos no mazāk vēlamajām.


Populārākie raksti