Normunds Baranovskis

Mājās ceptas maizes. Izmēģini arī no puķkāpostiem, kartupeļiem un banāniem!

Uzturs • 08. Marts, 2018
Kurš gan teica, ka maizei noteikti jābūt no miltiem? “Rimi Bērniem” garšas eksperts, pavārs Normunds Baranovskis stāsta, kā mājās uzcept gardu maizi no līdz šim maizei neierastiem produktiem.

Kartupeļu maize

Saldo kartupeļu plēšammaize

Gatavošanas laiks: 2 h
Personām: 8–12

Sastāvdaļas:
Saldie kartupeļi – 2 gab. (novārīti, samalti biezenī)
Mandeļu piens – 90 ml
“Rīgas raugs” – 10 g
Cukurs – 50 g
Sāls – 2 g
Kanēlis – 6 g
Kviešu milti vai bezglutēna miltu maisījums – 550–600 g

Gatavošana:
Raugu apber ar sāli un cukuru. Atstāj vismaz 10 minūtes, lai tas sāk augt.
Pielej siltu mandeļu pienu, apmaisi.
Pievieno saldo kartupeļu biezeni, kanēli. Lēnām pieber miltus, līdz mīkla ieguvusi vajadzīgo konsistenci. Pārklāj trauku ar pārtikas plēvi un uz 30–60 minūtēm atstāj siltā vietā rūgt.
Ietauko cepamo pannu un liec mīklas bumbiņas citu citai blakus. Atstāj uzraudzēties vēl 30 minūtes. Sakarsē cepeškrāsni 200–220 grādus karstu un liec plēšammaizītes cepties 20–25 minūtes.

pukkapostu maize
Ziedkāpostu plāceņmaize
Gatavošanas laiks: 30 min.

Sastāvdaļas:
Ziedkāposts – 2/3 no liela ziedkāposta
Mandeļu milti – 150 g + pēc vajadzības
Olas – 4 gab.
Garšvielas pēc izvēles (sinepju sēklas, kaltēti zaļumi, ķiploks u.tml.) – 1 ēdamk.
Sāls – 1 tējk.

Gatavošana:
Virtuves kombainā samal ziedkāpostu smalkā kuskusa tipa masā.
Pievieno pārējās sastāvdaļas un mīci ar rokām. Masai ir jātur forma; ja tā ir par šķidru, pievieno vēl ziedkāpostu vai mandeļu miltus.
Paplāti izklāj ar cepampapīru un liec virsū mīklu aptuveni vienas sendviča maizes šķēles biezumā. Cep 18–20 minūtes iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī – 190 grādos.
Atdzesē un griez gabalos.
Šo maizi vari pasniegt tāpat kā jebkuru sendviča maizi, pa vidu liekot krēmsieru, humusu, svaigus dārzeņus, sieru un gaļu.

polentas maize
Polentas maize

Sastāvdaļas:
Kukurūzas milti “Polenta” – 180 g
Bezglutēna miltu maisījums vai kviešu milti – 70 g
Soda – 5 g
Cepamais pulveris – 5 g
Cukurs – 70 g
Piens – 220 ml
Sviests – 50 g
Olas – 2 gab.
Skābs krējums – 200 g

Gatavošana:
Sajauc kukurūzas miltus ar miltu maisījumu, sodu un cepamo pulveri. Uzkarsē pienu ar cukuru un sviestu.
Sakul olas ar skābo krējumu.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
Jauc kopā visas sastāvdaļas, kārtīgi samaisi un pildi sev izvēlētā formā.
Cep 35–40 minūtes cepeškrāsns vidusdaļā.

banānu maize
Banānu maize ar šokolādes gabaliņiem
Gatavošanas laiks: 1,3 h
Personām: 8–12

Sastāvdaļas:
Banāni – 3 gab.
Olas – 2 gab.
Sviests (istabas temperatūrā) – 100 g
Cukurs – 70 g
Sāls – 2 g
Kviešu milti vai bezglutēna miltu maisījums – 270 g
Soda – 6 g
Cepamais pulveris – 6 g
Šokolāde 70% – 60 g (sadrumstalota)

Gatavošana:
Sastampā divus banānus putrā. Pievieno olas, sviestu, cukuru un sāli.
Citā traukā sajauc miltus, sodu, cepamo pulveri un šokolādes gabaliņus.
Savieno abas masas, kārtīgi samaisi un liec cepamformā. Formu ietauko vai ieklāj cepamo papīru. Trešo banānu pārgriez gareniski uz pusēm un liec maizei pa virsu.
Cep sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 30 minūtes, līdz maize gatava.

griķu maize
Griķu un kviešu maize

Sastāvdaļas:

Ieraugam:
“Rīgas raugs” – 7 g
Kviešu milti – 100 g
Silts ūdens – 150 ml/g
Maizei:
Silts piens – 110 ml
Sviests – 10 g
Ķimenes – 12 g
Sāls – 5 g
Griķu milti – 150 g
Kviešu milti – 200 g

Gatavošana:
Samaisi ieraugu un atstāj uzrūgt uz stundu siltā vietā.
Uzsildi pienu ar sviestu, ķimenēm un sāli.
Samaisi griķu un kviešu miltus. Ja liksi tikai griķu miltus, mīkla kļūs cieta kā plastilīns, tāpēc tie jāsajauc ar citiem miltiem.
Jauc ieraugā pienu un lēnām pievieno miltu maisījumu. Izmīci un liec uzrūgt vismaz 30 minūtes. Iegriez dažas svītras klaipa virspusē, lai cepoties nesaplaisā maizes apakša.
Cep cepeškrāsns apakšdaļā 40 minūtes (vai pēc vajadzības) 200 grādos.


Populārākie raksti