Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Saldējums, sorbets, saldēta sula – ko labāk izvēlēties bērnam?

Uzturs • 08. Jūnijs, 2022
Vasara ir klāt, un tas nozīmē, ka vadošās pozīcijas desertu vidū ieņem atsvaidzinoši kārumi – sorbets, saldējums, saldētās sulas. Kam dot priekšroku, ja vēlamies bērnu iepriecināt ne tikai ar kaut ko garšīgu, bet arī veselīgu?
 

No kā sastāv saldējums?

Saldējums klasiskā izpratnē ir deserts, kas pagatavots no piena vai saldā krējuma, tāpēc var kalpot ne vien kā našķis, bet arī olbaltumvielu, kalcija, tauku un cukura avots, skaidro “Rimi Bērniem” veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Tā kā cukura daudzums var svārstīties no 10 līdz 30 gramiem vienā porcijā (100 gramos) saldējuma, izvēloties kārumu veikalā, šim rādītājam ieteicams pievērst uzmanību.

Tauku saturs 100 gramos saldējuma var būt no septiņiem līdz pat 20 gramiem. Tas atšķiras atkarībā no tā, vai deserts pagatavots no piena vai saldā krējuma.

Ļoti svarīgi sekot līdzi tam, lai saldējuma sastāvā nebūtu augu tauku. Piena saldējumam būtu jāsastāv tikai no dzīvnieku taukiem. Augu taukos ir paaugstināta transtaukskābju koncentrācija, kam piemīt negatīva ietekme uz cilvēka organismu. Tās paaugstina holesterīna līmeni un veicina iekaisīgas reakcijas organismā, provocējot vairāku slimību attīstību.

Sorbets – laba alternatīva

Sorbets parasti tiek gatavots no ogām un augļiem. Tam var tikt pievienots arī ūdens, jogurts, kefīrs vai augu, piemēram, kokosriekstu, piens. Šā iemesla dēļ parasti sorbetam ir zems tauku un olbaltumvielu saturs.

Sorbetu ļoti viegli un ātri var pagatavot mājās, tāpēc tā ir laba alternatīva saldējumam, ja gribas ko atsvaidzinošu, bet nav vēlmes pirkt veikalā vai bērns nedrīkst ēst produktus, kas satur govs pienu.

Vienīgi ir vērts atcerēties – sāta sajūta pēc sorbeta ēšanas ir mazāk izteikta nekā pēc saldējuma.

Saldētās sulās maz vērtīgu vielu

Visātrāk apetīte no jauna radīsies pēc saldētu sulu lietošanas uzturā. Gatavojot sorbetu, izmanto veselus augļus un ogas, līdz ar to produkts satur šķiedrvielas, kas mazina cukura (arī dabīgā cukura – no augļiem) uzsūkšanos, savukārt saldēta sula šķiedrvielas nesatur nemaz.

Parasti šā deserta gatavošanai izmanto daudz krāsvielu, saldinātāju, tāpēc saldētās sulas ieteicams lietot uzturā pēc iespējas mazāk.

Izvēloties no šiem trim desertu veidiem, priekšroku vēlams dot mājās gatavotam sorbetam vai saldējumam uz piena bāzes un ar zemu cukura daudzumu. Taču jāatceras, ka tas jebkurā gadījumā ir našķis un našķi nav jāēd katru dienu, pat ja laukā ir karsti. Turklāt – vienas dienas laikā nevajadzētu apēst vairāk kā vienu saldējumu.


Populārākie raksti