Mārcis Mitrevics

Kas slēpjas aiz Gruzīnu vīna Umano etiķetes?

Vīna cienītājiem • 27. Aprīlis, 2023
Iesākumā man vienkārši iepatikās tas gruzīnu onkuļa tēls uz Umano etiķetes, bet nogaršojot vīnu, es sapratu, ka tam ir jābūt Rimi Vīna dārzā. Vēlāk, jau iepazīstot ražotāju, es sapratu, ka stāsts nav tikai par pudeles vai etiķetes dizainu.

TRADĪCIJAS.

Gruzijā vīnogulāji vienmēr ir tikuši uzskatīti par svētu, dievišķu augu, un arī pašam vīnam bija sakrāla funkcija. Tradicionālā gruzīnu vīna darīšana tiek veikta "Qvevri" un šī metode joprojām tiek praktizēta visā Gruzijā. "Qvevri" ir milzīgs amforas formas māla trauks, ko izmanto vīna ražošanai, nogatavināšanai un uzglabāšanai. Vīna pagrabi ar ieraktajiem Qvevri, joprojām tiek uzskatīti par vissvētākajām vietām gruzīnu ģimenes mājās. Qvevri vīna darīšanas tradīcija nosaka vietējo dzīvesveidu un veido neatņemamu vietējās kultūras identitātes un mantojuma daļu. Kopš 2013. gada Qvevri ir iekļauts UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Pēdējos gados pasaulē novērojami arvien lielāki centieni atgriezties pie sentēvu metodēm un paražām. Tāpēc arī pie mums specializēto veikalu plauktos un labākajos restorānos arvien biežāk parādās Qvevri vīni, līdzīgi kā Amforas vīni no Portugāles vai vīna veids, ko angliski runājošie apzīmē kā Orange wine. Sekojot jaunākajām tendencēm, arī Rimi Vīna dārzā drīzumā varēsiet atrast tradicionālos Qvevri vīnus, kas tiks Jums piedāvāti jau iemīļotā gruzīnu tirdzniecības zīmola Umano ietvaros.

KVALITĀTE.

Umano ražotājs ir uzņēmums – Gruzijas Vīna Korporācija (Corporation Georgian Wine), kuru veiksmīgs nekustamā īpašuma biznesmenis Dmitrijs Nozadze dibināja salīdzinoši nesen – 1999. gadā. Uzņēmuma mērķis, no pirmās tā dibināšanas dienas, ir ražot vislabākās kvalitātes Gruzijas tradicionālos vīnus un iepazīstināt ar tiem visu vīna cienītāju pasauli. Vīna darītava atrodas uz 20 hektāriem zemes Kahetijas reģionā, Tsinandali ciematā, kas labi pazīstams kā vīndarības sirds un mums asociējas ar īpašo Gruzijas sauso gaišo vīnu, kas arī nes šī ciematiņa nosaukumu. Ražotne ir pilnībā aprīkota ar augstākās kvalitātes Rietumeiropā ražotajām ražošanas iekārtām, itāļu Della Toffola nerūsējošā tērauda tvertnēm, kā arī ar moderno vācu Fimmer pudeļu pildīšanas iekārtu, kas dod iespēju sasniegt 600 000 pudeļu jaudu mēnesī. Tajā pat laikā zem vīndarītavas ieraktas atrodas 70 tradicionālās "Qvevri" krūkas, bet pagrabā - 70 ozolkoka mucas. CGW uzņēmums bija viens no pirmajiem savā jomā Gruzijā, kas tika akreditēts ISO 9001 kvalitātes vadībā un ISO 22000 pārtikas nekaitīguma vadības sistēmās. Ražošana šeit ietver visu tehnoloģisko procesu ķēdi, sākot no vīnogu gatavības kontroles, turpinot ar vīna fizikāli ķīmisko parametru noteikšanu, kā arī vīnu organoleptisko kontroli. Tā rezultātā vīns tiek ļoti precīzi klasificēts ikkatrā tā radīšanas solī, kas padara šos vīnus vienkārši izcilus, ar pārsteidzošu aromātu un garšu. Uzņēmums ir viens no vadošajiem vīna eksportētājiem Gruzijā, šobrīd "Corporation Georgian Wine" eksportē savus augstākās kvalitātes vīnus uz vairāk nekā 20 valstīm, tostarp ASV, Kanādu, Somiju, Izraēlu, Norvēģiju, Poliju, Franciju, Ķīnu un Latviju, kā arī citur pasaulē.

IDENTITĀTE.

Bez vietējiem zemniekiem šādas korporācijas un attiecīgi arī Umano vienkārši nebūtu. Vietējie vīnogu audzētāji, kuri audzē vīnogas savos Kahetijas vīna dārzos tieši korporācijas vīniem, ir uzņēmuma galvenais pamatkapitāls. Tiekoties ar uzņēmuma dibinātāju un līdzīpašnieku Dmitriju, visspēcīgākās manas sajūtas bija par viņa patieso cilvēcību un ģimenes tradīciju izkopšanu. Manī radās pārliecība, ka šis nu gan ir tas cilvēks, kurš jebkuru lietu dara no sirds un ar ticību labajam. Dmitrijam ir svarīgi zināt, ka viņa radītais vīns arī tirgots tiks ar mīlestību pret zemi un ģimeni. Viņš mani pārsteidza līdz apmulsumam, jo, pirms runāt par vīnu un tā tirdzniecību, Dmitrijs izstāstīja par savu ģimeni un lūdza, lai es izstāstu par savējo, par manām tradīcijām, par manām pārliecībām, par manu dzīves uztveri. Radās sajūta, ka viņš grib pārliecināties, vai es savu darbu daru tikpat labi un no sirds, kā neapšaubāmi to dara viņš. Savā komandā Dmitrijs ir sapulcinājis tieši šādus, līdzīgi domājošus, turklāt ar visaugstākajām zināšanām apveltītus cilvēkus. Piemēram, Dmitrija galvenais vīndaris Giorgijs ir vīndarības asociētais profesors, daudzu vīna konkursu žūrijas loceklis un valsts vīna aģentūras degustācijas komisijas pastāvīgais loceklis, savukārt, galvenais ražošanas tehnologs Teopane ir lauksaimniecības un biosistēmu inženierijas maģistrs. Iepazīstot Dmitriju un cilvēkus, kuri pie viņa strādā, es esmu drošs, ka tas nav vienkārši veiksmīgs zīmols. Aiz Umano etiķetes stāv tradīcijas, kvalitāte, identitāte, bet visu pirmkārt – Cilvēcība!

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti