Kafijas biezumu kombuča

  • Gatavošana 120h
  • Viegli
Kafijas biezumu kombuča
Raimonds Selga
Raimonda Selgas receptes

Sastāvdaļas

Diviem litriem kombučas

  • Cukurs
     240 g
  • Filtrēts ūdens
     1.75 L
  • Izlietoti kafijas biezumi
     120 g
  • Nepasterizēta kombuča
     200 g
  • Tējas sēne
     1 gab.

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 10 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Klasiska kombučas pagatavošanas metode, taču tējas vietā ņemsim izlietotus kafijas biezumus, tādējādi dodot kafijai otro dzīvību un pagatavojot veselīgu un gardu dzērienu.

Uzvāri ūdeni, ieber un izkausē tajā visu cukuru, pieber visus kafijas biezumus un maisiot vāri aptuveni 10 minūtes.
Pēc tam atdzesē līdz istabas temperatūrai.
Kad dzēriens atdzisis un kafijas biezumi nosēdušies, nokās tos 2,5–3 litru burkā, kur notiks kombučas raudzēšana.
Pievieno burkā nepastarizētu kombuču, lai veicinātu rūgšanai labvēlīgu vidi.
Pievieno tējas sēni – to vari iegādāties, iegūt no kāda paziņas, kas jau gatavo kombuču, vai uzaudzēt savu.
Burku pārklāj ar marli vai plānu dvieli un nostiprini to ar gumiju, lai kombučai nepiekļūtu kukaiņi.
Burku novieto siltā vietā, piemēram, pie radiatora.
Rūgšanas laikā tējas sēne augs izmērā, attīstīsies skābes un burbuļi.
Rūgšana ilgst aptuveni 5–7 dienas atkarībā no istabas temperatūras, tāpēc svarīgi katru dienu pagaršot kombuču, līdz tā ir sasniegusi vēlamo garšu.
Kad vēlies pārtraukt raudzēšanu, ar gumijas cimdiem izņem tējas sēni no burkas, aplej to ar daļu jaunās kombučas un uzglabā to istabā vai ledusskapī līdz nākamajai reizei.
Pārlej kombuču glāzē un baudi!
Vēlākai baudīšanai uzglabā ledusskapī.
Ja ieliesi kombuču slēgtā pudelē, tā nedaudz turpinās rūgt un kļūs izteiktāk gāzēta.

Līdzīgas receptes

Raimonds Selga
Raimonda Selgas receptes
Ilmārs Munkevics
Ilmāra Munkevica receptes

Cidoniju sīrups

30min • Viegli
Ilmārs Munkevics
Ilmāra Munkevica receptes

Pineapple cooler

4min • Viegli