Šokolādes alus kūka

  • Sagataves 25min ,  Gatavošana 50min
  • Vidēji grūti

Sastāvdaļas

Sastāvdaļas

  • Milti
     185 g
  • Kakao
     120 g
  • Olas
     3 gab.
  • Olas dzeltenums
     1 gab.
  • Eļļa
     100 ml
  • Tumšā šokolāde
     120 g
  • Ābolu etiķis
     1 ĒK
  • Cukurs
     250 g
  • Sviests
     250 g
  • Porteris
     330 ml
  • Espresso
     1 ĒK
  • Soda
     1 TK
  • Sāls
     1 TK
  • Cepamais pulveris
     1/2 TK
  • Vaniļas ekstrakts
     1/2 TK

Krēmam

  • Sviests
     350 g
  • Vaniļas ekstrakts
     1/2 TK
  • Kakao
     60 g
  • Pūdercukurs
     250 g
  • Piens
     60 g

Dekorēšanai

  • Zemenes
     
  • Mellenes
     
  • Piparmētra
     

Pagatavošana

Vērts zināt

Šī recepte ir pielāgota 12 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Sagatavo divas 20 cm diametra kūku formas. Ieziež ar sviestu un pamatni izklāj ar  cepampapīru.

Lielā bļodā iesijā miltus, kakao, sāli, sodu un cepamo pulveri. Samaisa.

Citā bļodā sajauc porteri, vaniļu un espresso. Samaisa.

Lielā bļodā sajauc sviestu (istabas temperatūrā) un cukuru, puto ar elektrisko mikseri (apmēram 5 minūtes), līdz masa ir vienmērīga un gaisīga. Pa vienai pievieno olas. 

Turpina putot, lēnām pievienojot eļļu, tad olas dzeltenumu, ābolu etiķi un turpina putot. Uzsilda krāsni līdz 160˚C.

Bļodai ar sviesta masu pamīšus pievieno sausās un šķidrās sastāvdaļas - nedaudz sausās, nedaudz šķidrās, tad atkal sausās - lai viss vienmērīgi iemaisās.

Ieber smalki sagrieztu šokolādi un iemaisa ar lāpstiņu.

Sadala mīklu uz pusēm, lai vienādi abās bļodās. 

Cep 35 minūtes vai līdz brīdim, kad zobu bakstāmajam kociņam, iedurot to mīklā, mīkla vairs nepielīp.

Izņem kūkas un ļauj tām atdzist 10 minūtes. Tad izņem no formām un pārvieto uz restēm, lai tās pilnībā atdziest.

Tikmēr gatavo krēmu. Lielā bļodā puto sviestu un vaniļas ekstraktu. Pamazām pievieno kakao, pūdercukuru un pienu, līdz izveidojas vēlamā konsistence.

Kārto kūku un dekorē tā, kā sirds kāro.

Novērtē recepti Paldies par vērtējumu!