Šokolādes alus kūka
-
Gatavošana 1h 15min
-
Vidēji grūti
Sastāvdaļas
Kūka
-
Milti185 g
-
Kakao120 g
-
Olas3 gab.
-
Olas dzeltenums1 gab.
-
Eļļa100 ml
-
Tumšā šokolāde120 g
-
Ābolu etiķis1 Ēdamkarote
-
Cukurs250 g
-
Sviests250 g
-
Porteris330 ml
-
Espresso1 Ēdamkarote
-
Soda1 Tējkarotes
-
Sāls1 Tējkarotes
-
Cepamais pulveris0.5 Tējkarotes
-
Vaniļas ekstrakts0.5 Tējkarotes
Krēms
-
Sviests350 g
-
Vaniļas ekstrakts0.5 Tējkarotes
-
Kakao60 g
-
Pūdercukurs250 g
-
Piens60 ml
Dekors
-
Zemenespēc garšas
-
Mellenespēc garšas
-
Piparmētrapēc garšas
Pagatavošana
Vērts zināt
Šī recepte ir pielāgota 12 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Sagatavo divas 20 cm diametra kūku formas. Ieziež ar sviestu un pamatni izklāj ar cepampapīru.
Lielā bļodā iesijā miltus, kakao, sāli, sodu un cepamo pulveri. Samaisa.
Citā bļodā sajauc porteri, vaniļu un espresso. Samaisa.
Lielā bļodā sajauc sviestu (istabas temperatūrā) un cukuru, puto ar elektrisko mikseri (apmēram 5 minūtes), līdz masa ir vienmērīga un gaisīga. Pa vienai pievieno olas.
Turpina putot, lēnām pievienojot eļļu, tad olas dzeltenumu, ābolu etiķi un turpina putot. Uzsilda krāsni līdz 160°C.
Bļodai ar sviesta masu pamīšus pievieno sausās un šķidrās sastāvdaļas - nedaudz sausās, nedaudz šķidrās, tad atkal sausās - lai viss vienmērīgi iemaisās.
Ieber smalki sagrieztu šokolādi un iemaisa ar lāpstiņu.
Sadala mīklu uz pusēm, lai vienādi abās bļodās.
Cep 35 minūtes vai līdz brīdim, kad zobu bakstāmajam kociņam, iedurot to mīklā, mīkla vairs nepielīp.
Izņem kūkas un ļauj tām atdzist 10 minūtes. Tad izņem no formām un pārvieto uz restēm, lai tās pilnībā atdziest.
Tikmēr gatavo krēmu. Lielā bļodā puto sviestu un vaniļas ekstraktu. Pamazām pievieno kakao, pūdercukuru un pienu, līdz izveidojas vēlamā konsistence.
Kārto kūku un dekorē tā, kā sirds kāro.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.
Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.