Avokado biezeņi mazulim no sešu mēnešu līdz gada vecumam

Avokado ir ļoti vērtīgs auglis, kas satur dažādus vitamīnus. Kad mazulis pagaršojis jau Latvijā audzētos augļus un dārzeņus, laiks ēdienkartē pievienot arī avokado! Ar ko to kombinēt, iesaka uztura speciāliste un “Rimi bērniem” eksperte Olga Ļubina.



Lasot ārzemju rekomendācijas par zīdaiņa piebarošanu, ļoti bieži receptēs tiek iekļauts avokado. Jaunās mammas nereti jautā, vai šo eksotisko augli var dot pagaršot bērnam un kad to vajadzētu darīt.

Kad ieviest bērna uzturā avokado?
Uzsākot piebarošanu, jāsāk, protams, ar Latvijā audzētiem dārzeņiem – kabačiem, ziedkāpostiem, kartupeļiem, burkāniem – un augļiem – āboliem, bumbieriem, plūmēm. Pirmais eksotiskais auglis, ko dot pagaršot zīdainim, ir banāns. Taču kā nākamo var piedāvāt avokado. Starp citu, ļoti laba ir tieši avokado un banāna kombinācija – sātīga, garšīga un vērtīgām uzturvielām pilna!

Avokado ir bagāts ar C, E, K un B grupas vitamīniem. Tam piemīt augsta enerģētiskā vērtība, jo tas satur daudz nepiesātināto taukskābju, īpaši omega 9.


Avokado ir bagāts ar C, E, K un B grupas vitamīniem. Tam piemīt augsta enerģētiskā vērtība, jo tas satur daudz nepiesātināto taukskābju, īpaši omega 9.

Ieviešot uzturā avokado, iesaku pagatavot no tā biezeni un iedot mazulim pagaršot tīrā veidā, lai pārliecinātos, vai bērnam pret šo augli nav alerģiskas reakcijas. Pēc tam avokado var kombinēt ar banānu, ābolu, bumbieru vai ķirbju biezeni un piedāvāt kā saldo ēdienu. Bērnam var dot pagaršot arī avokado un melleņu biezeni. Savukārt, ja gribas ko sātīgāku, labi pagatavot avokado un kabača vai avokado un kartupeļu biezeni.

Pavārs un “Rimi bērniem” eksperts Normunds Baranovskis uzsver - lai pagatavotu biezeni no avokado, nav nepieciešama speciāla virtuves tehnika vai elektronika. Vienkāršākais veids ir nogatavināta avokado mīkstumu sastampāt ar dakšu krēmīgā vai nedaudz kunkuļainā biezenī. Vēl viens lielisks variants ir nogatavinātu avokado izspiest caur sietu. Jo smalkāks būs siets, jo krēmīgāks biezenis.

Kā nogatavināt avokado, ja tas ir vēl zaļš un ciets?
Ietin avokado papīra vai auduma salvetē un noliek uz vienu līdz divām dienām uz galda istabas temperatūrā.
Protams, var izvēlēties jau gatavu augli. Un ir ieteikumi, kā to izdarīt, – avokado paspiest, noņemt kātiņu. Ja kātiņa mazā daļa nonāk viegli, auglis ir nogatavojies, bet, ja turas stingri, tas vēl nav gatavs ēšanai. Taču vislabāk avokado nogatavināt pašam. Es iesaku pirkt avokado draudzīgā iepakojumā, tā izvairoties no citu pircēju pārlieku saspaidītiem augļiem.


Avokado, ābolu un bumbieru biezenis

Nepieciešams
1 ābols
1 bumbieris
1 avokado

Novāra vai notvaicē ābolu un bumbieri, nolej lieko šķidrumu. To neizlej, jo novārījums ir gana garšīgs. Kad mīkstums vēl silts, liek to sietā, pievieno nogatavināta avokado mīkstumu un, izspiežot caur sietu, pagatavo biezeni.

Ieteikums!
Avokado ātri oksidējas, kļūst melns, tāpēc, ja vien neliec biezenim klāt neko skābu, gatavo to tikai tik daudz, lai pietiktu vienai ēdienreizei.


Kartupeļu un avokado biezenis

Nepieciešams:
1 liels vai 2 mazi kartupeļi
1 avokado

Novāra vai notveicē kartupeļus. Tos liek sietā kopā ar avokado mīkstumu un izspiež biezenī.

Banānu un avokado biezenis
Nepieciešams
1 banāns
½–1 avokado

Abus augļus var saspiest ar dakšiņu vai vienkārši izspiest caur sietu un sajaukt.

Ieteikums!
Negatavu avokado nevajadzētu mēģināt novārīt vai pat cept. Labāk ir pagaidīt, līdz tas nogatavojas pats, un tikai tad lietot uzturā.

Uzturs

26. Oktobris, 2018


Lasi vairāk