Bērzu sulas veselībai. Receptes un vērtīga informācija!

Pavasaris ir laiks, kad nedrīkst aizmirst par glāzi bērzu sulas – tā ir ne vien garda, bet arī piesātināta dažnedažādām vērtīgām vielām. Vairāk stāsta un receptēs dalās Rimi bērniem eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Bērzu sulas receptes

Sulu tecēšanas izsīks, kolīdz sāks plaukt kokiem lapas, tāpēc - nenokavē!

Kādas vērtīgās vielas slēpjas bērzu sulas
Bērzu sula bagāta ar organiskām skābēm, fruktozi, minerālvielām (kalciju, magniju, kāliju) un vitamīniem. Bērzu sula ir bagāta ar saponīniem un ēteriskām eļļām. Minerālvielas, ko satur bērzu sula, palīdz sirds un asinsvadu slimības profilaksei, bioloģiski aktīvas vielas un fermenti var stimulēt imūnas sistēmas darbību. Fruktoze, tas ir, bērzu sulas cukurs nodrošina organismu ar vienkāršiem ogļhidrātiem, stimulē galvas smadzeņu darbību. Bērzu sulai ir diurētiskās īpašības.

Atceries – sulā daudz cukura
Jāatceras, ka neskatoties uz to, ka bērzu sulai ir daudz pozitīvu īpašību, šis dzēriens satur dabīgo cukuru - uz 100 ml dzēriena ir aptuveni 22 kcal. Tāpēc, ja ir nosliece uz lieko svaru, dzert bērzu sulu neierobežotā daudzumā nevajadzētu, tomēr paskaitļo - glāzē sulas ir nesalīdzināmi mazāk kaloriju, nekā, piemēram, bulciņā vai saldināta jogurta dzērienā. Īpaši piesardzīgiem jābūt cilvēkiem ar alerģiskām reakcijām pret bērzu ziedputekšņiem.

Sulas uzglabāšana
Svaigā veidā uzglabāt bērzu sulu var ne ilgāk par 2 dienām – ledusskapī. Pēc tam bērzu sula paliek skāba. Lai varētu uzglabāt bērzu sulu ilgāk, to ir jākonservē vai arī jāsasaldē.

bērzu sulas uzglabāšana
Bērzu sula ar apelsīnu
Bērzu sula 3l
Apelsīns ¼ daļa
Citronskābe 1 ½ tējk.
Cukurs 150g
Pagatavošana
Sterilās pudelēs ieliek apelsīnus, citronskābi un cukuru. Bērzu sulu uzvāra un verdošu salej pudelēs, un aizskrūvē. Uzglabā vēsā vietā.

Bērzu sulas limonāde
Remdēs slāpes vasaras karstajā laikā!
Bērzu sula 2l
Citrons 1 liels
Cukurs 7 ēd.k.
Ledus
Pagatavošana
Citronu sagriež šķēlītēs, izspiež sulu, samaisa ar cukuru. Bērzu sulu filtrē, tad pievieno cukuru un citronu. Uzvāra līdz 100 C. Limonādei jānostāv trīs stundas, tad to filtrē un atdzesē. Limonādi pasniedz ar ledus gabaliņiem.

Foto: Shutterstock

Uzturs

27. Marts, 2017


Lasi vairāk