Rimi bērniem logo

Garšaugu dārziņš uz palodzes vai balkona. Kas jāņem vērā?

Katram pilsētniekam ir iespēja radīt savu garšaugu dārzu uz palodzes vai balkona. Zaļās lapiņas ir īsts vitamīnu karuselis, kas pavasarī un vasarā organismam sniedz tik ļoti nepieciešamās minerālvielas.

Kur un kā labāk audzēt?
Ja esi nolēmis veidot nelielu garšaugu dārzu, tad būtiski saprast, uz kuru debespusi ir vērsti logi vai balkons. Garšaugiem piemērota ir dienvidu vai rietumu puse. Ja logi ir vērsti uz austrumu vai ziemeļu pusi, tad gaismas trūkuma dēļ tie nīkuļos un neiegūs izteiktu garšu. Ja saule ir ļoti intensīva, tad augus novieto loga tuvumā, lai tie “neapdegtu”.

Ja nolem garšaugus audzēt uz balkona, tad lūko, lai diennakts gaisa temperatūra nav zemāka par 10 grādiem. Ja naktis vēl ir aukstas, tad pa dienu augus turi uz balkona, savukārt uz nakti tos ienes istabā.

Vienā podā vari sasēt dažādus garšaugus, piemēram, pētersīļus un timiānu. Kad vēlies kombinēt dažādus augus, jāpievērš uzmanība, lai tiem ir līdzīga kopšana un arī augšana. Piemēram, rozmarīns var nomākt pārējos.

Kā izvēlēties piemērotākās sēklas?
Zaļumus vari izaudzēt divos veidos – sasēt sēklas augsnē vai stādīt stādus. Ja audzēsi no sēklām, tad tas patērēs ilgāku laiku un arī regulāri (teju katru dienu) ir nepieciešama zemes apsmidzināšana ar ūdeni. Šāds garšaugu audzēšanas veids ir lētāks, bet nedaudz sarežģītāks un laikietilpīgāks. Lūko, lai nopirktās sēklas ir piemērotas audzēšanai istabā un tās ir piemērotas Latvijas apstākļiem.

Kopšana
Garšaugi regulāri ir jālaista un, pat ja šķiet, ka augsne ir mitra, jāievēro regularitāti. Augus ieteicams apsmidzināt no rīta vai vakarā, kad saule nav tik spēcīga. Kārtīgu laistīšanu vari veikt retāk, lai garšaugi netiktu pārlaistīti un neaizietu bojā.

Kad garšaugi paaugušies, lūko, lai vecie zaļumu stiebri un lapas ir nogriezti un netērē papildu barības vielas.


Garšaugu izvēle
* Baziliks ir izturīgs un nebūt nav kaprīzs augs, svarīgākais nosacījums ir to laicīgi apliet. Tas sadīgst pēc 5 – 8 dienām, uz saulainas palodzes baziliks augs ātri. Kad pirmie stiebriņi sadīguši, paretini tos, lai tiem ir pietiekami liela vieta.

Baziliks lieliski sader ar dažādiem graudaugu ēdieniem, svaigiem un konservētiem tomātiem, kā arī zupām.

* Arī piparmētra nav “cimperlīga”, tai nepieciešams labs apgaismojums un regulāra laistīšana. Piparmētru nestādi blakus kādam citam augam, tam labāk atvēli atsevišķu podu.

Piparmētru izmanto saldēdienu un atspirdzinošu vasaras dzērienu gatavošanā. Ar piparmētru vari eksperimentēt, pievieno to dažādām mērcēm, salātiem un pat zupām.

* Timiāns aug lēnām un to labāk audzēt no neliela stādiņa, jo, izmantojot sēklas, tas nīkuļos un augs ļoti lēnām. Timiānam patīk augt starp akmeņiem, tāpēc podā vari izvietot kādus akmentiņus.

Timiānu vari izmantot cepešu, zupu un citu treknu ēdienu gatavošanā.

* Dilles ļoti iecienījušas saules starus, pirmā raža varētu būt pieejama pēc 25 līdz 30 dienām pēc iesēšanas. Dilles pēc izdīgšanas noteikti jāretina. Dillēm labāk tīk augt brīvā dabā, uz palodzes tās var izstīdzēt.

Dilles iederēsies teju pie katra ēdiena – svaigie salāti, zupas, tikko izvārīti kartupeļi un vēl un
vēl.

* Sīpolloki ir viens no vienkāršākajiem zaļumiem, tie izaugs ļoti ātri. Iemērc sīpolgalviņu ūdenī un gaidi, kad izdīgs pirmie loki. Otrs variants ir tos audzēt seklā kastē, ieber tajā zemi, saliec sīpollokus un regulāri laisti.

Sīpollokus pievieno salātiem, dažādiem olu un kartupeļu ēdieniem.

* Pētersīļi augs lēnām, tos nedrīkst nokaltēt, bet liet ūdeni ar strūklu virsū stādiem arī nav ieteicams, tos labāk apsmidzināt. Pirms sēšanas sēklas noskalo ar siltu ūdeni un diennakti turi mitrumā un tikai tad iesēj augsnē, izmantojot šādu “triku” pētersīļi izdīgs ātrāk.

Pētersīļi labi iederas zupās, gaļas un zivju ēdienos.

* Lauru kokam piemēroti būs mēreni saules stari, lai gaisma nav par spēcīgu. Ēnainās vietās tas stīdzēs, savukārt, pārāk spēcīgā saulē lauru kokam var apdegt lapas. Augam nepatīk pārāk liels mitrums, bet arī nepieļauj tā iekaltēšanu.

Lauru lapas pievieno zupām, dažādām marinādēm, sautējumiem un gaļas cepešiem.

Garšaugi uz palodzes

Foto: Artūrs Martinovs

Uzturs

26. Maijs, 2017


Lasi vairāk