Piebarojuma receptes mazuļiem. Liekam lietā jauno ražu!

“Jaunā raža – ziedkāposti, kabači, brokoļi, burkāni, kartupeļi un citi dārzeņi, kā arī augļi –pamazām ienākas Latvijas dārzos. Tāpēc piedāvājam jaunas receptes mazuļu piebarošanai,” teic “Rimi Bērniem” šefpavārs Normunds Baranovskis.

“Dažreiz, lai variētu ar garšām un biezeni bagātinātu ar uzturvielām, pievieno buljonu. Buljonam gan jābūt paša gatavotam un bez sāls, mazuļu biezeņiem kubiņu buljons nav laba izvēle,” iesaka pavārs Normunds Baranovskis. Tāpat viņš iesaka: lai biezenis nebūtu ūdeņains, bet izdotos krēmīgāks, vismaz 1/4 daļu no masas jāveido kāds cieti saturošs dārzenis, sakne vai graudaugi.

Vistas fileja ar ziedkāpostiem

Sastāvdaļas:

  • 1 daļa vistas filejas
  • 1 daļa ātri vārāmās rīsu pārslas
  • 4 daļas ziedkāposta
  • 1 -2 glāzes dzeramā ūdens

Gatavošana:

Vistas fileju attīri no cīpslas un sagriez mazākos gabalos.

Liec katlā kopā ar ziedkāpostu un ūdeni. Vāri 8 minūtes, pievieno rīsu pārslas. Nedaudz pavāri līdz rīsi piebrieduši. Ar putu karoti visu liec blenderī un mal biezenī.

Ja biezeni vēlies nedaudz šķidrāku, pievieno buljonu, kas atlicis katlā, vai pievieno piciņu sviesta, tas darīs biezeni krēmīgāku.

Normunda ieteikums: Rīsu pārslas vari aizstāt ar auzām, griķiem vai citiem graudaugiem. Tāpat vistas filejas vietā citkārt izmēģini balto zivi, kartupeli vai pastinaku.

Burkāns ar kartupeli

Sastāvdaļas:

  • 2 jaunie kartupeļi
  • 1-2 jaunie burkāni
  • Ūdens vai vistas buljons
  • 1 tējk. olīveļļas vai sviesta

Gatavošana:

Nomizo kartupeļus un burkānus.

Burkānus sagriez divas reizes mazākos gabalos nekā kartupeļus.

Liec vārīties ūdenī – ūdeni vajag tik daudz, lai tas pārklātu dārzeņus.

Kartupeli sastampā, bet burkānu samal vai izspied caur sietu. Pievieno sviestu vai olīveļļu.

Normunda ieteikums: Vari variēt ar dārzeņiem, piemēram, kartupeļus nomainot ar topinambūru, burkānus ar batātēm. Vari pievienot zaļos zirnīšus, pupiņas, kā arī citus dārzeņus un saknes.

Krāsnī cepto kabaču biezenis

Sastāvdaļas:

  • 3 daļas jaunā kabača
  • 1 daļa jauno kartupeļu
  • Olīveļļa “Rimi light”

Gatavošana:

Noskalo kabaci, nomizo kartupeli.

Kabaci sagriez četras reizes lielākos gabalos nekā kartupeļus, jo kabači ir mīkstāki un ātrāk izcepsies.

Sajauc kabačus un kartupeļus ar nelielu daudzumu eļļas, liec cept cepeškrāsnī. Cep 180 grādos aptuveni 15 minūtes (līdz gatavībai).

Samal krēmīgā biezenī.

Normunda ieteikums: Gan šo, gan citus biezeņus glabā ledusskapī slēgtos porciju traukos. Šādā veidā tos var uzglabāt 3 līdz 5 dienas.

Ābols un plūme

Sastāvdaļas:

  • 1 latvijā audzēts ābols
  • 5 žāvētās plūmes
  • Ūdens

Gatavošana:

Ābolam izgriez serdi, sagriez mazākos gabalos un liec vārīties ūdenī kopā ar žāvētām plūmēm.

Vāri līdz āboli mīksti.

Nokās ūdeni, bet ābolus ar plūmēm samal gardā biezenī.

Normunda ieteikums: Lai šī biezeņa garšu variētu, dažkārt to vari gatavot nevis ūdenī, bet augu pienā pēc izvēles. Tāpat gardi būs, ja biezenim pievienosi nedaudz auzu pārslu, mandeļu miltu vai atdzesēto biezeni sajauksi ar jogurtu.

Brokolis ar kartupeļiem

Sastāvdaļas:

  • 1 daļa brokoļa
  • 1 daļa ziedkāposta
  • 1 daļa kartupeļa
  • Liellopa buljons

Gatavošana:

Nomizo kartupeļus un vāri nelielā buljona daudzumā kopā ar ziedkāpostu.

Līdzko dārzeņi mīksti, pievieno smalki sagrieztu brokoli un turpini vārīt vēl 5 minūtes. Tas ir laiks, kad brokolis vēl nezaudē krāsu, bet ir jau mīksts.

Dārzeņus sablendē.

Normunda ieteikums: Biezeni vari vārīt arī ūdenī un blendējot pievienot piciņu sviesta.

Uzturs

12. Jūlijs, 2023


Lasi vairāk