Pusaudžu uztura īpatnības

Daudz tiek runāts par zīdaiņu un pirmsskolas vecuma bērnu ēdināšanu un uztura nozīmīgumu normālai bērnu attīstībai, taču pusaudžu uzturs bieži vien paliek novārtā. Par tā īpatnībām un vajadzībām tiek runāts salīdzinoši maz.

Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina stāsta par svarīgāko, kas par pusaudžu uzturu jāzina viņu vecākiem.

Pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs pusaudžu gados ir ļoti nozīmīgs, jo tieši tad arī notiek būtiskas hormonālas pārmaiņas un palielinās augšanas temps. Organismā pieaug prasības pēc pilnvērtīgām uzturvielām, vitamīniem un minerālvielām.

Cik daudz uzturvielu ir jāuzņem pusaudzim dienas laikā
Pusaudžiem enerģija ikdienā jāuzņem ar dažādām produktu grupām, bet to sadalījums ir šāds:
• līdz 55 % enerģijas uzņem ar ogļhidrātiem;
• līdz 15 % ar olbaltumvielām;
• līdz 30 % ar taukiem.

Analizējot reālo uzņemto uzturvielu sadalījumu, var redzēt, ka bērni dod priekšroku produktiem ar augstu ogļhidrātu un tauku saturu, bet olbaltumvielas saturošie produkti (gaļa, zivis, olas, biezpiens, siers, pākšaugi, rieksti un sēklas) tiek lietoti salīdzinoši maz.

Pārmērīga saldumu, miltu izstrādājumu, nekvalitatīvu tauku lietošana ikdienas uzturā var veicināt gan liekā svara attīstību, gan ādas stāvokļa pasliktināšanos.

Par daudz cukura, par maz dārzeņu
Novērots, ka pusaudži pārāk maz savā ikdienas uzturā iekļauj augļus un dārzeņus, tāpēc nereti cieš no gremošanas trakta darbības traucējumiem, aizcietējumiem un gāzu veidošanās.
Uzmanība jāpievērš pievienotā cukura daudzumam ikdienas uzturā. Katru dienu ēdot dažādus našķus, konditorejas izstrādājumus, saldinātus piena produktus, ir ļoti viegli pārsniegt rekomendējamo dienas cukura normu. Dienas norma ir 25–30 g jeb 5–6 tējkarotes cukura dienā. Bet, ēdot našķus un saldumus, to ir viegli pārsniegt pat divas līdz trīs reizes. Tas veicina strauju svara pieaugumu. Īpaši slikti tas ir tad, ja pusaudzim nav pietiekamas fiziskās slodzes. Pārmērīga saldumu, miltu izstrādājumu, nekvalitatīvu tauku lietošana ikdienas uzturā var veicināt gan liekā svara attīstību, gan ādas stāvokļa pasliktināšanos.

Labie tauki ir nepieciešami
Kvalitatīvas taukvielas ir svarīgs komponents kopējās organisma veselības uzturēšanā. Tauku loma organismā nav tikai tauku rezervju izveide, bet arī iesaistīšanās imūnsistēmas darbībā, hormonu sintēzē. Tauki nodrošina taukos šķīstošu vitamīnu uzsūkšanos, pasargā acis un nieres no mehāniskiem bojājumiem. Tāpēc ir būtiski lietot kvalitatīvus taukus, piemēram, kvalitatīvu olīveļļu, vīnogu kauliņu vai valriekstu eļļu. Nevajag izslēgt tādus taukus saturošus produktus kā sviests, jo tā sastāvā ir piesātinātās taukskābes un holesterīns, kas piedalās hormonu sintēzē. To ir ļoti būtiski atcerēties arī meitenēm, kuras pusaudžu gados bieži izmēģina dažādas diētas un mēdz atteikties no šiem produktiem ikdienā.

Liels emocionālais stress, nākotnes plānu izaicinājumi, ļoti kritisks sava izskata vērtējums var radīt nopietnus un pat smagus ēšanas traucējumus.

Kalcija un dzelzs uzņemšana
Strauji augot, pusaudžiem palielinās vajadzība pēc enerģijas un arī prasības pēc kalcija. Notiek kaulu un skeleta sistēmas augšana. Meitenēm, sākoties menstruālajam ciklam, pieaug prasība arī pēc dzelzs uzņemšanas. Vecākiem būtu jāseko, vai pusaudzis ar pārtiku dabū visas šīs nepieciešamās uzturvielas.

Emocionālā ēšana un psihiskas novirzes
Tāpat arī ir jāvērš vecāku uzmanība uz vēl vienu nopietnu pusaudžu vecuma problēmu – ēšanas traucējumiem. Liels emocionālais stress, nākotnes plānu izaicinājumi, ļoti kritisks sava izskata vērtējums var radīt nopietnus un pat smagus ēšanas traucējumus. Ja pamanāt, ka bērns pēkšņi ir sācis ēst ļoti veselīgi, ievērot dažādas striktas diētas, pēta produktu sastāvu, uztraucas, ja apēd kaut ko vairāk, meklējiet palīdzību pie speciālistiem – ģimenes ārsta, uztura speciālista vai psihologa –, jo tas var beigties ar ēšanas traucējumu attīstību – anoreksiju, kompulsīviem ēšanas traucējumiem vai bulīmiju.

Uzturs

03. Decembris, 2020


Lasi vairāk

Good to know

Information on the 30-day lowest selling price for non-perishable goods listed in the booklet is available at the point of sale (at the price tag of the product).