Saldējuma laiks ir klāt!

Jo lielāks karstums ir ārā, jo lielāka arī bērnu vēlme pēc saldējuma. Kā to pagatavot mājas apstākļos, cik daudz saldējuma var ēst un no kādām sastāvdaļām vajadzētu izvairīties, stāsta “Rimi Bērniem” uztura speciāliste Olga Ļubina.

Gatavojot saldējumu mājās, vērts pievērst uzmanību, cik daudz un vai vispār ir nepieciešams tam pievienot cukuru. Labs padoms, kā iztikt bez papildu cukura, – saldējumam pievienot dabīgās ogas un augļus, piemēram, banānus, jo tad nepieciešamais saldums nāks no tiem. Šāds saldējums ir burvīga un veselīga alternatīva veikalā pirktajam. Turklāt atšķirībā no veikalā pirktā saldējuma, to var ēst kaut vai katru dienu, piemēram, launagā, kad gribas kādu našķi, protams, ievērojot mērenības principus.
Vēl ir vērts atcerēties, ka, gatavojot saldējumu, vajadzētu izvairīties no tām sastāvdaļām, par kurām nav skaidrs, vai tās bērnam neizraisīs alerģiskas reakcijas. Piemēram, ja vecāki pamana, ka zemenes vai citas sarkanās ogas, kas parasti ir alerģiskākas, izsauc nepatīkamas reakcijas, labāk tās aizstāt ar mellenēm, jo novērots, ka šīs ogas ir mazāk alerģiskas.

Kas jāņem vērā, ja saldējums tiek pirkts veikalā?
* Vienmēr jāpaskatās, vai nav beidzies saldējuma derīguma termiņš.
* Vajadzētu pievērst uzmanību saldējuma sastāvam. Piena saldējumā tauku saturs ir aptuveni 7,5%, saldā krējuma saldējumā – no 8% līdz pat 11,5%, savukārt plombīrā tam jābūt ne mazāk par 18–20%. Jo lielāks tauku daudzums, jo lielāka saldējumam būs enerģētiskā vērtība. Saldētā sulā vai sorbetā tauku saturs ir minimāls.
* Jāpievērš uzmanība cukura daudzumam saldējumā. Vidēji cukura koncentrācija var svārstīties no 10 gramiem līdz pat 30 gramiem cukura uz 100 gramiem produkta. Tātad ar saldējumu bērns var apēst no pusotras līdz pat piecām tējkarotēm cukura.
* Ļoti svarīgi arī sekot līdzi tam, lai saldējuma sastāvā nebūtu augu tauku. Piena saldējumam ir jāsastāv tikai no dzīvnieku taukiem. Augu taukos ir paaugstināta transtaukskābju koncentrācija, kam piemīt negatīva ietekme uz cilvēka organismu – tās paaugstina holesterīna līmeni un veicina iekaisīgas reakcijas organismā, šādi provocējot vairāku slimību attīstību.
* Mūsdienās rūpnieciski pagatavot saldējumu bez pārtikas piedevām jeb E-vielām ir praktiski neiespējami. Tāpēc jāraugās, lai tās būtu dabīgas – želatīns, agars, guāra sveķi un dabīgas krāsvielas.
* Ja neskaita cukuru, saldējumā ir daudz kā laba, piemēram, piena saldējumā ir tādas minerālvielas kā kalcijs, A un D vitamīns. Tomēr svarīgi atcerēties, ka saldējums ir našķis un našķi katru dienu, pat ja laukā ir karsti, nav jāēd. Dienā drīkst apēst vienu saldējumu ar nosacījumu, ka tas nenotiek katru dienu un bērnam nav veselības problēmu.


Vienkāršas receptes saldējuma pagatavošanai mājās

Mājās pašu gatavots saldējums būs daudz veselīgāks par veikalā pirkto, turklāt to var uzmeistarot arī bērni. Receptēs dalās "Rimi Bērniem" garšas eksperti - pavārs Normunds Baranovskis un gardēde Lība Smildziņa.​


Kokosa piena un mango saldējums ar šokolādes cepumiem
Pagatavošanas laiks: 65 minūtes
Paredzēts 1 litrs saldējuma

Sastāvdaļas:
Saldēts mango “Rimi” 800 g
Kokosa piens 400 ml
“Rimi” braunija cepumi 100 g

Zemeņu, banānu un biezpiena saldējums
Sastāvdaļas:
Saldētas zemenes ar banāniem “Rimi” 800 g
Biezpiens 400 g

Kā pagatavot:
Visas sastāvdaļas samaļ (saldētās ogas un augļi nav jāatsaldē) un liek atkal saldēt uz stundu. Pasniedz vafeļu konusā.

Uzturs

14. Jūnijs, 2018


Lasi vairāk